Автомобилният сектор – в търсене на нови пазари

Автомобилен сектор
Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Навлизането на електромобилите на пазара на автомобили и все по-големият дял в световен мащаб на продажбите в страни, попадащи към т.нар. развиващи се пазари поставя автомобилната индустрия сред една от интересните възможности за инвестиция през 2014 г. Несъмнено разместването по върховете на класациите по продажби и силната конкуренция по-конкретно при компаниите, произвеждащи висок клас автомобили, поражда редица въпроси, относно развитието в сектора през следващата една година.

Как изглеждаше автомобилният пазар през 2013 г.

Регион Продажби (%)
2013 2012 2011 2010
Азия 47.9% 46.4% 44.8% 46.4%
Европа 20.8% 22.1% 24.7% 24.6%
Севрна Америка 24.2% 23.6% 22.3% 21.2%
Южна Америка 7.0% 7.2% 7.4% 7.1%
Африка 0.1% 0.7% 0.8% 0.7%

Източник: Данни Bloomberg

Азия продължава да бъде основен пазар в сектора, като пазарният дял нараства благодарение основно на високото потребление от страна на Китай. Търсенето на автомобили в страната отчита ръст през последните 5 години, като през 2009 г. 23% от продажбите на автомобили в световен мащаб са били извършени в Китай. За сравнение – през 2013 г. пазарният дял на Китай се е увеличил до 29% или почти всяка трета кола в света е била продадена в Китай. Това обяснява и все по-голямата насоченост на компаниите от сектора към азиатския пазар и конкретно към Китай.

От гледна точка на отделните компании, до началото на четвъртото тримесечие на 2013 г., най-активни продажби (по брой продадени автомобили) регистрира Toyota Motor Corp. (TM:xnys), която запазва лидерството си в световен мащаб за втора поредна година.

Топ 5 по пазарен дял (продажби) Продажби 2013 г. (%)
Q1 Q2 Q3
Toyota 12.1% 12.2% 12.9%
General Motors 11.8% 12.3% 12.3%
Volkswagen 11.5% 12.2% 12.3%
Hyundai-Kia Group 9.1% 9.6% 9.3%
Renault-Nissan Group 9.3% 7.7% 8.3%

Източник: Данни Bloomberg

Какви са прогнозите за автомобилния сектор

Очакванията за пазара на автомобили в САЩ за 2014 г. са за ръст на продажбите, макар и не със същите темпове, както през изминалите 4 години. Това контрастира с прогнозите за подобрение в макроикономическите показатели на страната. Близо 3.3% е прогнозираният ръст на продажбите, което означава близо 15.8 млн. нови автомобили.

Прогнозите за продажбите на автомобили в Китай се различават от тези в САЩ. Увеличението в доходите и потреблението на домакинствата, доведе до значителен ръст в търсенето на спортни и многофункционални коли през 2013 г. Очаква се фокусът на китайските потребители през 2014 г. да бъде насочен към многофункционалните коли.

В същото време анализаторите предвиждат среден ръст от 22% на печалбата на акция за компаниите от европейския автомобилен сектор.

Растящото потребителско доверие може да доведе до умерено възстановяване на продажбите на автомобили на местния пазар, след 6 поредни години на спад в продажбите на нови автомобили.

Да се вгледаме в луксозните автомобили

Много интересна е ситуацията в сегмента на луксозните автомобили, където традиционно се намират три немски марки – BМW, Audi и Mercedes Benz.

Луксозни автомобили Продажби 2013 г. (брой)
BMW 1 655 138
Audi 1 580 000
Mercedes Benz 1 461 680

Източник: Данни Bloomberg

Всички компании от първата петица отчитат ръст на пазарния си дял към края на третото тримесечие на 2013 г. в сравнение с началото на годината, с изключение на Renault-Nissan Group, който губят 1% от дела си в световните продажби на автомобили. Прави впечатление, че местните китайски автомобилни компании като SAIC и Dongfeng губят пазарен дял в Китай за сметка на чужди компании, в това число General Motors, Volkswagen, Toyota, Ford и други.

Експанзията на европейските и щатските компании в Азия най-вероятно ще продължи и през тази година, след като успешното сътрудничество на чуждите компании с местни производители дава резултат и увеличава пазарния дял на дружествата.

BMW запази първото си място на най-предпочитан автомобил от висок клас, регистрирайки над 1.6 млн продажби с ръст от 7.5% на годишна база. Основните марки-конкуренти Audi и Mercedes Benz също отчитат силно представяне за изминалата година, като разликата в броя на продадените автомобили се понижава спрямо 2012 г. Продажбите на BMW и Mercedes Benz в САЩ отчитат рекордни стойности за 2013 г. като Mercedes заема първо място, следван от BMW и Lexus. Audi се нарежда на 4-то място по продажби отвъд Океана. Китай се превърна в основен пазар за BMW през изминалата година, докато производителят на Mercedes Benz, Daimler AG (DAI:xetr) регистрира ръст от 11.1% на годишна база във втората по големина световна икономика.

Представяне на акциите на BMW AG (BMW:xetr), Volkswagen AG (VOWG:xetr) и Daimler AG (DAI:xetr)

Представяне на акциите на BMW AG(BMW:xetr), Volkswagen AG (VOWG:xetr) и Daimler AG (DAI:xetr)

Източник: ELANA Global Trader

Борсовото представяне на производителите на трите най-разпространени марки луксозни автомобили през изминалата година, а именно BMW AG (BMW:xetr), Volkswagen AG (VOWG:xetr) и Daimler AG (DAI:xetr), може да се окачестви като стабилно. Акциите BMW AG и Volkswagen AG отчитат ръст от над 8% за 2013 г., като книжата на Daimler AG завършват годината с близо 45% нагоре. Този ръст надминава представянето на основния немски индекс DAX, който се покачи с 26% за годината.

Автомобилната индустрия ще бъде във фокуса на инвеститорите и през тази година. Навлизането на електромобили на пазара ще направи конкуренцията между основните производители още по-ожесточена. Както обаче знаем, конкуренцията е една от основните поддържащи сили, тласкащи компаниите към развитието на технологиите и разработването на иновативни продукти. Това ни кара с интерес да очакваме новите модели, които автомобилните производители ще ни представят през 2014 г. А също така и да проследим как борсовото представяне на компаниите ще отрази постиженията им.

Проверете акциите от автомобилния сектор по различни показатели в ELANA Global Trader – пробвайте търговия с акции безплатно и без риск

Подробен преглед на над 19 000 акции на повече от 33 борси в света в новия Анализатор на акции