Време за кафе

Avatar photo

Климент Робев

дилър "Международни финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг

Кафето е неизменна част от живота на повечето от нас. Всяка година в света се изпиват около 500 милиарда кафета – ето защо не е случайно, че кафето е един от най-консумираните продукти. По-голяма консумация отбелязва само петролът.

Над 90% от производството на кафе се осъществява в развиващите се страни, като 45% от световната продукция на кафе сорт “Арабика” е дело на Бразилия.

Производство на кафе сорт "Арабика"

Производство на кафе сорт „Арабика“

По-силните от очакваните дъждовни сезони в южноамериканската страна създадоха предпоставки за богати реколти през последните години, което от своя страна доведе до ръст в производството на кафе и до нарастване на предлагането. Именно по-високият темп на нарастване на предлагането спрямо търсенето на суровината бе основната причина за регистрирания съществен спад в стойността на кафето през изминалите месеци.

За справка, от  месец май 2011 г. до наши дни кафето сорт “Арабика” поевтиня от 310 долара за сто паунда до 104 долара за сто паунда, отчитайки спад от 66.2%. (Бел. Автор: в американската система за мерни единици един килограм е равен на 2,2046 паунда и съответно един паунд е равен на 0,45359237 kg.)

Промени в цената на кафето

Изменения в цената на кафето сорт Арабика

Спекулациите за по-слаби бъдещи реколти, в съчетание с променливите метеорологични условия в Южна Америка, вероятно ще създадат условия за възстановяване на силния спад, който беляза кафето в изминалите месеци. Всяка една индикация за предстоящ сух сезон на географските територии, където са разположени страните–производителки на кафе, неимоверно ще доведе до притеснения относно предстояща по-слаба реколта, която ще бъде последвана и от ограничаване на предлаганите количества.

Същевременно, както става ясно от графиката, през последните 10 години световната консумация на кафе отчита постоянен ръст без значение от изменението на цената на суровината. В допълнение, нарастващото търсене от страна на развиващите се пазари като Китай и Индия ни дава отчетлива индикация, че по-всяка вероятност кафето ще бъде една от най-търсените суровини и занапред.

Съотношение между консумацията и цената на кафе

Съотношение между консумацията и цената на кафето

За инвеститорите на финансовите пазари евтиното кафе и перспективите пред търсенето му се превежда като инвестиция с изгодни нива за покупка.

С ЕЛАНА Трейдинг кафе може да се търгува в платформата ELANA Global Trader чрез фючърсни контракти и по-гъвкавия инструмент – договори за разлика върху тях.

Пробвайте безплатно и без риск в демо версията на ELANA Global Trader за 30 дни с виртуални 100 000 евро.