Накъде ще „летят“ акциите на Twitter

Avatar photo

Деница Тилева

дилър „Международни финансови пазари“, ЕЛАНА Трейдинг

Социалната мрежа Twitter позволява на потребителите си да пращат и четат съобщения, дълги до 140 символа – така наречените „чуруликания“. „Синята птичка“ стартира „полета си“ през 2006г., когато съоснователят Джак Дорси изпраща в мрежата първото съобщение, гласящо: „Тъкмо създавам моя twitter” . Към този момент Facebook има 6 млн. потребители и въвежда новата услуга за споделяне на снимки. Месец след първото съобщение в Тwitter, Facebook е достъпен и от мобилните устройства.

Уебсайтът на Twitter е един от десетте най-посещани и е прочут като „СМС-ът на Интернета“. През 2012г. компанията има 500 млн. потребители , за разлика от 1 млрд. активни посетители на Facebook. Съобщенията на ден са около 340 млн. или близо 4000 „чуруликания“ всяка секунда. Компанията е базирана в Сан Франциско и има офиси в Ню Йорк, Бостън, Сан Антонио и Детройт.

Как печели пари?

230 млн. потребители на месец не плащат и стотинка за 500-те милиона съобщения, които пишат всеки ден и все пак компанията печели USD 442 млн. за първите девет месеца на 2013г, като 85% от приходите идват от рекламите на уебсайта. Три са вариантите за реклама на сайта: реклама посредством съобщение, което се появява на страницата на потребителя; реклама чрез собствен профил; и реклама чрез т.нар. тренд. Цената на рекламата се определя на база кликвания или разпространяване на съобщенията. В допълнение на това, има система за наддаване за пространствата на реклама на уебсайта. Twitter Inc. се стреми да промотира продукти и услуги, без да натоварва потребителя си и това е едно от предимствата за реклама на уебсайта. Тя разчита на реклама от мобилните устройства, затова 65% от приходите й са именно от такъв тип маркетинг. И все пак компанията все още не е регистрирала печалби.

Класическо технологично първично публично предлагане?

IPO на Twitter на Wall Street

IPO на Twitter на Wall Street

В сряда (6 ноември 2013 г.) се проведе най-мащабното IPO на социална мрежа след Facebook през изминалата година. Тwitter Inc. пожела да избяга от публичността, която последва първоначалната продажба на акциите на Facebook. Затова компанията подаде заявление за IPO конфиденциално и предложи по-нисък ценови диапазон от конкурентите си. Първоначално той беше USD 17 – USD 20, а в понеделник бе повишен на USD 23 – USD 25. Привлеченият капитал ще спомогне на компанията да доразвие бизнеса й извън САЩ, откъдето всъщност идват 77% от потребителите и само 26% от приходите. Има също за цел да разшири инфраструктурата си и продуктите си. Goldman Sachs играе ролята на главна банка поемател за IPO- то на Twitter, с ко-мениджъри Morgan Stanley и JPMorgan Chase.

Акциите на Тwitter на IPO-то бяха оценени на USD 26 преди дебюта си на Нюйоркската фондова борса. Компанията ще набере USD 1.8 млрд., което й дава пазарна оценка от USD 18 млрд. С IPO-то на стойност USD 1.82 млрд., Тwitter се нарежда до Google Inc., които през 2004г. привлякоха USD 1.9 млрд. Само за сравнение пазарна й капитализация от USD 14.2 млрд. е два пъти по-голяма от тази на Groupon Inc.

Първият ден на борсата – ръст от 72.7%

Първият ден на търговия на Twitter Inc. на 7 ноември беше във фокуса на вниманието. Напрежението бе засилено, а търговията с микроблога започна почти един час след отварянето на Нюйоркската фондова борса. Акциите отвориха при цена USD 45.10 и за отрицателно време стигнаха нивото от USD 50.09. При приключването на сесията акцията затвори на USD 44.9, отбелязвайки ръст от 72.7% спрямо цената от IPO-то и търгувайки се при обем от около 117 млн.

Очевидно е, че търсенето бе по-високо от предлагането, но защо ли пазарните участници бяха бичи настроени за социалната мрежа, която дори все още няма реализирани печалби? Може би те вярват, че компанията има потенциал за развитие в бъдеще поради възможности за разширяване на бизнеса извън САЩ.

Какво ще стане с акцията оттук нататък?

Все пак важно е какво ще стане занапред. Някои инвеститори изчакват, прогнозирайки, че ще се повтори провалът на Facebook. През май 2012г. компанията приключи първия ден на търговия с повишение, но до лятото на тази година тя се търгуваше на цена под USD 38 за акция – цената на IPO-то й. Facebook публикува през юли данни, които показаха голям ръст на печалбите поради рекламния й бизнес посредством мобилните телефони.

От 2011г. насам всеки две от три Интернет IPO се оказват по-евтини от първоначалната си цена в първите три месеца на търговия, губейки средно по 11%. 71% от листнатите Интернет-базирани компании, конкуренти на социалната мрежа Twitter, губят средно 7% през първия месец. Сред най-известните са Facebook – 21%, Groupon – 32%, Zynga -19%, Angie’s List -13% и Pandora Media -11%.

Избрани IPO от 2011г. насам

Избрани IPO от 2011г. насам

Ако искате да станете акционер в Twitter:

Акционер в Twitter можете да станете чрез закупуване на акции или договори за разлика върху акции чрез платформата за търговия ELANA Global Trader.

Купувайки ценни книжа на компанията, трябва да вземете под внимание оценката на компанията, а също така и да се потърси отговори на някои въпроси:

  • Как компанията ще привлече нови рекламодатели и ще увеличи рекламите, без да смущава потребителя?
  • Как Twitter Inc. смята да използва придобиванията и сливанията на MoPub и Tweetdeck?
  • Каква е стратегията на компанията относно функцията с видеата?
    И най-важният въпрос: Колко време ще отнеме на компанията да излезе на печалба?

Намирайки отговори на тези въпроси, ще имате по-реалистична оценка на инвестицията в тази социална мрежа. В крайна сметка времето ще покаже в коя посока ще „литне синята птичка“.

Ако нямате опит в търговията с акции, пробвайте безплатно и без риск в демо версията на ELANA Global Trader за 30 дни с виртуални 100 000 евро.

Над 18 000 акции на над 30 борси в ELANA Global Trader