Защо очаквам корекция

Защо очаквам корекция
Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Председателят на ФЕД Бен Бернанке, който вече е към края на своя мандат, изненада пазарите миналата седмица, отказавайки се да редуцира програмата за вливане на ликвидност QE. Това неочаквано от пазара действие (взимайки предвид изкаванията на гуверьнора на предходните заседания) накара изтъкнат инвеститор като Уорън Бъфет да нарече ФЕД „най-големия хедж фонд в историята”, водейки и до значителен ръст на борсовите индекси след новината.

Дали обаче воденето на подобна монетарна политика е правилно от гледна точка на икономиката и пазара?

На този въпрос много трудно може да се отговори от настоящия момент – както се казва бъдещето ще покаже кой прав и кой крив. Решението на ФЕД обаче породи някои въпроси. Позитивните данни за щатската икономика ни „заливаха” през изминалите месеци, след като видяхме възстановяване на жилищния пазар, понижение на безработицата и известен ръст на потребителското доверие и производствена активност. Сравнението с болния човек на системи, предполагам, че на всички вече e до болка познато. Ако смяташ, че един човек е здрав или оздравява, е нормално да спреш да го тъпчеш с лекарства. В случая обаче се получава точно обратното – икономиката показва темпове на възстановяване, но въпреки това от ФЕД все още отказват да се върнат към нормално функциониране на икономиката, продължавайки да пълнят финансовата система с пари. Въпреки че безработицата и активността в жилищния сектор не е на нивата си преди кризата, щатските борсови индекси продължават да регистрират нови исторически върхове, къде благодарение на технологичния сектор, къде стимулирани от програмата за вливане на ликвидност. Вторият катализатор „побутва” индексите изкуствено нагоре, което води до опасността от балон и нереални оценки на щатските компании.

Ако погледнем графиката на S&P 500 ще видим, че възходящият тренд на щатските пазари продължава пета година. За сравнение последните два подобни възходящи тренда продължават приблизително малко над 5 години (1995-2000г. и 2003-2008г.).

Възходящ тренд на индекса S&P500

Възходящ тренд на индекса S&P500

От гледна точка на техническия анализ е налице формирането на възходящ клин на движение, като е възможно да видим спад до нива около 1600 пункта. Пробив под оформената тренд линия може да задълбочи корекцията до нива около 1480-1500 пункта.

Корекция от около 8-12% не бива да се възприема като нещо фатално, а по-скоро като възможност за нови покупки и влизане в позиции, тъй като при текущите нива все по-трудно инвеститорите намират достатъчно аргументи да купуват – както и самият Уорън Бъфет отбеляза.

Разбира се, всичко изписано по-горе е едно субективно мнение, което може както да се потвърди, така и да бъде опревергано. Както се казва, никой не бива да застава на пътя на товарния влак, който в случая се оказва ФЕД, и безбройните средства, които изсипват във финансовата система. Въпреки това всички, които търгуват, е добре да имат едно наум при текущия възходящ тренд, защото отлагането на ограничаването на програмата сега, вероятно ще означава по-болезнена реакция на пазара в бъдеще.

Пробвайте търговия с над 15 000 акции и договори за разлика върху над 5000 акции – безплатно и без риск за 30 дни в ELANA Global Trader

Пробвайте търговия с над 70 валутни двойки безплатно и без риск за 30 дни в ELANA MetaTrader