Ще продължи ли възходът на долара?

us-dollar
Avatar photo

Климент Робев

дилър "Международни финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг

През изминалите седмици водеща тема на финансовите пазари бе дали Федералният резерв на САЩ ще намали размера на програмите за вливане на ликвидност. Към текущия момент, нарастващите спекулации за евентуално затягане на монетарната политика на американската централната банка продължават да бъдат основна движеща сила, определяща поведението на редица финансови активи.

Несъмнено, един от най-чувствителните инструменти около тези събития е щатският долар, което го прави интересен актив за търговия в наши дни. Важен индикатор за представянето на „зелените пари“ е т. нар доларов индекс. Той измерва силата на щатския долар, спрямо кошница от следните основни валути: евро, японска йена, британска лира, канадски долар, шведска крона и швейцарски франк. Те са с различни относителни тегла, като най-значимо влияние оказва еврото, японската йена и британският паунд. Предпочитан е от трейдърите при анализ на текущото състояние на американската валута, но може и да се търгува, посредством фючърсни контракти.

dxc

Както виждаме от графиката, доларовият индекс се търгува в условията на възходящ тренд, изразявайки поскъпването на  „зелените пари“ през последните две години. Както е известно, едно от основните правила на техническия анализ гласи, че трендът е наш приятел, но въпросът е дали той ще продължи с развитието си? От фундаментална гледна точка, евентуално предстоящо забавяне на печатницата на Централната банка на САЩ би създало необходимите предпоставки да очакваме ново по-съществено поскъпване на „зелените пари“ в идните месеци. Предстоящо затягане на монетарната политика отвъд Океана вероятно в даден момент ще намери израз в повишаване на лихвените проценти, което ще доведе до ограничено търсене на щатски държавни ценни книжа и ръст в стойността на щатската валута.

Нека разгледаме някои удачни възможности, чрез които може да се възползваме от текущата ситуация.

usdcad

usdcad

При валутния крос USD/CAD цената преодоля съпротивата на низходящата тренд линия. Регистрираният пробив ни дава сигнал, че е твърде възможно в идните месеци да се развие ново възходящо движение, обуславящо поскъпването на щатският долар, спрямо канадския му съименник. В допълнение, техническият индикатор Parabolic Sar също ни подава сигнал за покупка. Към текущия момент, тестът на пробитата тренд линия изглежда добра възможност за откриване на дълга позиция, като евентуален таргет се явява нивото при 1.0600 USD/CAD.

audusd

audusd

Продължителната консолидация при валутната двойка AUD/USD обуславя формирането на техническата конфигурация – „Низходящ триъгълник“. Регистрираният пробив на долното рамо на триъгълника, както и на 200 МАЕ създава предпоставки за изменение на възходящия тренд в низходящ и развитие на корективно движение, което може да доведе до изпълнение на конструирания таргет при ниво 0.8420 AUD/USD.

Безспорно, въпросът дали идва краят на програмата за изкупуване на правителствени облигации в САЩ се превръща във важен фактор, определящ настроенията на пазарните участници. Събитията от настоящата седмица потвърдиха тази текуща зависимост на пазара към намеренията на централните банкери отвъд океана.

В сряда беше обявена стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, на които стана известно, че голяма част от членовете на централната банка искат по-стабилни признаци на възстановяване на пазара на труда в САЩ, преди да се премине към спиране на програмата за вливане на ликвидност.  Тази вест доведе до спад в стойността на долара, откривайки по-изгодни нива за покупки на американските пари, тъй като неминуемо безпрецедентните държавни харчове в САЩ рано или късно ще трябва да бъдат преустановени.

ELANA MetaTrader – Пробвайте безплатно най-лесната платформа за валутна търговия

ELANA Global Trader – Най-голямото разнообразие от финансови инструменти за търговия