Време ли е за по-съществена корекция на щатските борси?

Време ли е за по-съществена корекция на щатските борси?
Avatar photo

Климент Робев

дилър "Международни финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг

Регистрираните рекордни върхове на повечето щатски индекси засилиха още повече оптимизма на пазара. Важно е да се отбележи, че  поскъпването на акциите на Уолстрийт до голяма степен се дължи на разхлабените монетарни политики, които  провеждат водещите централни банки. Продължаващите ниски лихви, вливането на ликвидност и покупките на активи създадоха на пръв поглед благоприятна инвестициона среда, обуславяща възходящия импулс на щатските борси. Логично, ценните книжа поскъпват при всеки позитивен икономически сигнал, но интересното е, че и при лоши новини мечките не могат да вземат превес, защото централните банки с готовност ще влеят още пари, за да подкрепят възстановяването на икономиката.

Сентимент

Високите стойности на сентимент индикатора Bulls/Bears Difference ни дават информация, че към настоящия момент болшинството от пазарните участници са с бичи нагласи, очаквайки продължаване на възходящия тренд. Практиката показва, че когато биковете са повече от мечките,  броят на инвеститорите, склонни да купуват в един момент, се изчерпва в резултат на което следва логична корекция.

Както виждаме от графиката, когато сентимент индикаторът достигне нива близки до 40%, непосредствено след това ставаме свидетели на  формиране на  низходящ импулс, обуславящ развитие на корективно движение. Към настоящия момент той се намира на нива твърде близки до 40%, което е алармиращ сигнал относно предприемането на евентуални нови покупки на ценни книжа.

Bulls/Bears DifferenceBulls/Bears Difference

Индексът на страха

Допълнително потвърждение за текущото спокойствие и увереност на американските инвеститори получаваме и от рекордно ниските стойности за последните две години на индекса на волатилността VIX, познат още и като “индекс на страха”.

CBOE Volatility Index (VIX)

CBOE Volatility Index (VIX)

Възможен катализатор

Безспорно въпросът дали идва краят на програмата за изкупуване на правителствени облигации от страна на ФЕД все по-често намира място в коментарите на редица икономически анализатори. Членовете на ФЕД все още не могат да постигнат единодушно становище по този въпрос, но изслушването през изминалата седмица на председателя на ФЕД Бен Бернанке пред щатския конгрес ни даде пореден знак относно зависимостта на пазара от действията на Централната банка на САЩ. Породилите се известни съмнения за предстоящо преждевременно намаляване на програмите за вливане на ливкидност в САЩ подчертаха чувствителността на инвеститорите към тази тема. Събитията от последните дни доведоха до повишаване на динамиката на финансовите пазари (отразено от VIX) и до известно бягство от по-рисковите активи. Това е показателно, че оттук нататък всякакви предстоящи индикации за натискане на спирачка от страна на ФЕД  ще бъдат силен катализатор за оформяне на  по-съществен мечи импулс на Уолстрийт.

Технически анализ 

RSI и MACDH

Техническият анализ ни дава допълнителен аргумент в полза на изразените мечи очаквания. Както се вижда на графиката на широкия борсов измерител S&P 500, техническите индикатори RSI и MACDH последователно ни подават сигнали за продажба. От една страна, осцилаторът MACDH регистрира наличие на обратна дивергенция с цената, което е знак за отслабване на потенциала на възходящия тренд. Същевременно високите стойности на  индикатора RSI ни дават сигнал за свръхкупено състояние на индекса, което е явно потвърждение за текущите неоправдано силни бичи настроения, обхванали Уолстрийт.

Безпрецедентните държавни харчове рано или късно ще трябва да бъдат преустановени. Колкото по-дълго продължават провежданите монетарните стимули, толкова по-трудно става оттеглянето им и толкова по-съществен ще бъде пазарният срив.

Пробвайте безплатна демо търговия на международните финансови пазари за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader

Над 30 000 инструмента, акции на над 20 основни борси в света – само с платформата ELANA Global Trader