Гейминг секторът във фокус – интересната софтуерна индустрия

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

Софтуерните компании са много интересни в момента за младите бизнес среди и инвеститорите. Основен принос за това в България имат и многобройните start-up събития, на които млади предприемачи се срещат, планират и разработват собствен бизнес, търсейки инвестиции в начална (сийд) фаза.

В тази връзка много любопитно в момента се развива й гейминг индустрията като част от софтуерната индустрия. Производителите на електронни игри навлизат в полезрението на инвеститорите дори в нашия регион, като още миналата година беше казано, че секторът е приоритетен за ЕС. Дори един от фондовете за дялово инвестиране по механизма Джереми отвори прозорец за гейминг начинаещи фирми.

Плюсовете, които правят инвестициите в гейминг индустрията интересни са:

– Пряка корелация с развитието на технологиите и най-вече на хардуера. Разработването на мощен хардуер позволява разработването на нови продукти, което постоянно снабдява пазара, без да се наблюдава пренасищане. Специалистите пресмятат, че жизненият цикъл на платформи, които се използват за игри (независимо дали говорим за PC операционни системи или за конзоли) е 6 години. През това време игрите за всяка конзола се доразвиват, като жизненият им цикъл се оценява на средно половин или една година;

– Богат жанров асортимент – както в киното и музикалната индустрия, тук продуктите са разработени, за да задоволят разнообразна потребителска аудитория. Тази диверсификация позволява, чисто теоретично, всеки човек със свободно време на планетата да бъде привлечен като клиент;

– В най-общият случай разработчиците, продуцентите и дизайнерите са именно геймъри, което позволява на компаниите да разработват по-ясно таргетиран продукт, ограничавайки рисковете от непознаване на пазара;

– През 70-те години, когато първите електронни игри се разпространяват в Щатите, индустрията е на обща стойност от приблизително 200 млн. долара. През 1999 г. анализаторите оценяват индустрията на 15.4 млрд. долара спрямо 38.6 млрд. долара за филмовата индустрия и 17.6 млрд. за музикалната. Към 2010 г. гейминг индустрията бележи ръст от 242.2% спрямо 1999 г. до 52.7 млрд. долара. За същия период анализаторите оценяват филмовата индустрия и музикалната индустрия на съответно 35.1 млрд. долара и 31.8 млрд. долара.

– Щатската BLIZZARD Entertainment допринесе за въвеждането на напълно нова спортна дисциплина – дигиталните олимпиади, провеждани в Южна Корея. Манията по заглавията Star Craft и War Craft в азиатската страна е сигнал на какво е способна индустрията.

Нека разгледаме как големите имена в сектора се справят на капиталовия пазар.

Към момента индустрията може да се раздели условни в четири сегмента:

– Он-лайн гейминг – тук са разработчиците на игри конкуренти на Zynga. Техният бизнес модел разчита на приходи от реклами, както и от покупки от страна на играчите с реални пари на инструменти, с които да засилят своя герой. Тези инструменти може да са всякакви в зависимост от играта – от оръжия до строителни материали; Какъв е плюсът на тези игри? Он-лайн игрите (става въпрос за интегрираните приложения в социалните мрежи) имат предимството да се играе безплатно „в мрежа“ по всяко време в денонощието, без локализацията на другите играчи да е пречка. Пример за успешния „социален“ модел е именно структурата на пазара – 65% от играчите на Farmville са жени. Проблемът на сектора е, че на годишна база през 2012-та инвестициите в тези компании са се свили с приблизително 57% до 853 млн. долара според изданието Digi-Capital.

– Игри за PC/MAC/Linux – тук са добре познатите ни стари играчи като Activision-Blizzard иEA (Electronic Arts), Microsoft, Take-Two Interactive, Ubisoft. Компаниите разработват игри за настолни платформи. Компаниите, разработващи тези игри разчитат на приходи от продажби на лицензи, както за самия софтуерен продукт, така и за производство на артикули като тениски, шапки, играчки и т.н.; Valve Software, която за съжаление не е публична, разработи платформата Steam – елиминираща нуждата да се закупуват физически продукти. Игрите и патчовете се „стиймват“, стига потребителят да има абонамент. В подобна насока работи и Origin на Electronics Arts, което е своеобразен електронен магазин за продуктите на компанията.

– Игри за конзоли XBOX/PS/NINTENDO – в началото на 2013 г. експертите оцениха пазара като застрашен от силното настъпване на таблетите и смартфоните. Именно безплатните или почти безплатните игри на устройствата с Android и iOS конкурират този сегмент. Ценовият диапазон за игрите за конзоли в между 9.99 и 99.99 щатски долара. За сравнение – игра от маркета на iOS или Google в почти 100% от случаите е под 10 щатски долара. Основен плюс тук обаче са именно иновативните подходи. Като при Wii Sport и възможността да се играе тенис, да се язди кон и т.н., докато си стоите в хола.

Тенденции

Разглеждайки този сектор, лесно можем да се насочим към определени тенденции. От проведеното сред участниците на GDC 2013 форум проучване 58.39% смятат да произвеждат игри за таблети и смартфони; 49.12% заявяват като своя ниша PC/Mac сегмента; 30.91% от запитаните са заинтересовани да произвеждат игри за уеб браузъри. Едва след това се нареждат производителите на игри, съвместими с Xbox 360 и PlayStation 3 (конзолите на Microsoft и Sony от настоящото, седмо, поколение). По отношение на очакваното 8-ми поколение конзоли от MS и SONY едва съответно 11.34% и 10.82% заявяват интерес да произвеждат игри.

Избраните компании:

Gameloft (GLFT:xpar)

gameloft_grafika_akcii

Погледнато от инвестиционна гледна точка, тази компания си заслужава вниманието. Компанията получава лицензи да разработва мобилни игри дори по най-касовите филмови заглавия, сред които Iron Man 3, Ice Age, The Dark Knight. От гледна точка на продукти всичко изглежда наред. Преди да се вземе решение за покупка обаче, трябва да се съобразят две неща:

1. Финансовият отчет показва, че през 2012 г. приходите на компанията от продажби нарастват 26.7%. Имаме обаче ръст от 68% в разходите за осъществяване на продажба. Gameloft обяснява този ръст именно с успеха на игрите по чужда търговска марка като изброените по-горе. Впечатление прави намаляването на печалбата на акция от 24 евроцента през 2011 г. до 12 евроцента през 2012 г. Мениджмънтът обяснява това с вътрешна реорганизация, която дава по-скоро счетоводен резултат, но не и траен резултат върху бизнеса.

2. Второто нещо е съотношение P/E (price to earnings). При Gameloft имаме съотношение от 45.73, докато средното за сектора на производителите на мултимедиен и графичен софтуер е едва 16.10. Базирайки се на този коефициент, не е изключено през следващите седмици да станем свидетели на корекция.

Около ниво 5.60 евро виждаме и изчерпване на възходящия тренд, като цената оказва значителна съпротива. Въпреки всичко това бизнесът на компанията е обещаващ. Най-малкото защото експертите оценяват бизнеса с мобилни игри на 33 млрд. долара към 2010 г., а прогнозата им е за достигане на 54 млрд. долара до 2015 г.

На базата на всичко казано дотук може да се очаква корекция до около 4 евро на акция през следващите седмици, до края на тримесечието, след което да видим таргетиране на стойности около 6.25 до края на 2013 г.

ZYNGA (ZNGA:xnas)

ZNGA_grafika_akcii

Още от самото си листване на NASDAQ компанията не се радва на особена популярност от страна на инвеститорите. За втора поредна година тя е на загуба – 209 448 хил. долара. Добър сигнал обаче е, че се наблюдава свиване на загубата – за 2011 г. тя е 404 316 хил. долара. По показателя Price/Book (цена към счетоводна стойност) Zynga (1.37 съотношение) е значително по-евтина спрямо средното за сектора, в който оперира (4.97).

Към момента обаче не е препоръчителна покупка. Наблюдаваме анемичен ръст през последните 6-7 месеца, който вероятно ще достигне 4.00 долара в края на това или в началото на следващото тримесечие. Zynga има намерения да преструктурира бизнеса си, отделяйки се от Facebook и създавайки собствена игрална социална мрежа. Този ход обаче е рисков, тъй като резултатите от него са непредвидими. Все пак компанията няма напълно да прекрати партньорството си с FB. Просто свързвано на игралния профил с профила в социалната мрежа ще е по избор. Наскоро стана ясно, че компанията се насочва и към бизнес със залози с реални пари във Великобритания.

PC сегмента

Която и компания от сегмента на производителите на компютърни игри да бъде избрана, в дългосрочен план трудно може да се очаква да бъде направена грешка. Пазарът, на който оперират компании като Activision Blizzard (ATVI:xnas) и Electronic Arts (EA:xnas) към 2012 г., се оценява на 20 млрд. долара. Касови заглавия като The Sims (серията има приблизително 50 млн. продажби) и Diablo (серия с приблизително 35 млн. продажби) продължават да излизат със свои нови версия и подобрени енджини.

Конзоли

По отношение на игровите конзоли – Sony и Microsoft имат прекалено диверсифициран бизнес, за да се оцени представянето им само на базата на конзолите. Ще е хубаво да се изчака излизането на техните конзоли от 8-мо поколение. Засега единствено е ясно, че PlayStation 4 ще бъде представен през третото тримесечие на годината.

Nintendo (NTDOY:xnas)

NINTENDO_grafika_akcii

Поглеждайки графиката в краткосрочен план може да се очаква спад при Nintendo до стойности около 10 долара до края на годината. Това е добра възможност да се продадат „на късо“ CFD-та и да се печели именно от този спад.

Допълнителен натиск върху компанията вероятно ще окаже и Wii U. Прогнозата на самата компания е, че ще бъдат продадени 4 млн. конзоли от 8-мо поколение за 2013 г. Това е промяна от 17% спрямо предходната прогноза на компанията за 5.5 млн. продажби.

Пробвайте безплатна демо търговия на международните финансови пазари за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader

Над 30 000 инструмента, акции на над 20 основни борси в света – само с платформата ELANA Global Trader