Борсовата „игра“ на играчките

Avatar photo

Тамара Бечева

анализатор, ЕЛАНА Трейдинг

Количка, легло, дрешки, памперси… и така до безкрайност. Може би не на всички е познато, но това е списък с най-необходимите неща за новородено. С времето списъците само се видоизменят по отношение на съдържанието си, като често започват с „Мили Дядо Коледа ….“. Зад тези списъци стоят производители, които се надпреварват да привлекат вниманието към играчките си и да увеличат пазарния си дял.

Според проучване на Transparency Market Research, пазарът на бебешки продукти е бил на стойност 44.7 млрд. долара през 2011 г., към 47.7 млрд. долара през 2012 г. и се очаква да достигне 66.8 млрд. долара през 2017 г. Страните от Европа, Близкия Изток и Африка ще останат с водещ принос в приходите с прогноза за около 34.7% дял през 2017 г. Ръстът на пазара се обуславя от прираста на раждаемостта в развитите държави, където и разполагаемия доход на родителите също нараства. Тенденцията за по-висока възраст на родителите води и до по-голяма финансова стабилност, и оттам за възможност за повече разходи по отношение на детето.

Да разгледаме как се развиват като бизнес и на борсата няколко компании, които са се настанили трайно в ежедневието на родителите, без те да го осъзнават или да видим как върви напоследък борсовата „игра“ на играчките:

Продуктите за кожата са с най-голям дял на пазара „грижа за бебето“, както и с най-позитивна перспектива за в бъдеще.

Johnson & Johnson (код в ELANA Global Trader: JNJ:xnys) е едно от водещите имена в този сектор. Акцията на компанията е публична от 65 години и се търгува на New York Stock Exchange. За последната година е добавила 32% към стойността на акциите си. Продажбите на дребно на дружеството са на стойност 14.4 млрд. долара, от които 2.254 млрд. долара са от бебешки продукти. Резултатът представлява намаление спрямо 2011 г. от 3.7%. От J&J заявяват, че инвестират в ръст и експанзия на развиващите се пазари чрез придобиване на специфични търговски марки като DOKTOR MOM® -продукт против настинка и кашлица в Русия и Шанхай, както и Elsker Mother & Baby Co. в Китай. Също така продължават да наблягат на основните си брандове като JOHNSON’S® Baby и NEUTROGENA.

Барби, фигурки на кечисти, героите на Дисни – всички тези играчки идват от Mattel (код в ELANA Global Trader: MAT:xnas), най-големият производител на играчки в света. Компанията се търгува на NASDAQ GS и за последната година е добавила 33% към стойността на акцията си. Сред марките на дружеството са най-известната кукла Barbie, Hot Wheels, Monster High, WWE, Fisher-Price и др. През 2012 г. компанията отчита рекордни продажби в размер на 7 млрд. долара, ръст на печалбата на акция от 13% и за втора поредна година оперативна печалба от над 1 млрд. долара. Изплатеният на акционерите дивидент за 2012 г. е увеличен с 35% – 1.24 долара на акция. Към момента 50% от продажбите се формират извън страната, като мениджмънтът си поставя за цел през 2013 г. този процент да достигне 60. През март тази година Mаttel емитира облигации за 500 млн. долара с цел рефинансиране на дълг.

Когато говорим за играчки не може да не споменем Jumbo – най-големият търговец на дребно с играчки. Гръцката компания успя да се наложи на пазара и у нас, и вече разполага с няколко магазина само в София. За последната година акцията й, която се търгува на борсата в Атина, се покачва с 90%. За второто полугодие на 2012 г. оборотът на дружеството е в размер на 267 млн. евро, като въпреки предизвикателството на икономическата обстановка в Гърция, Jumbo продължава с инвестиционната си политика. Анализаторите в южната ни съседка дават на акцията препоръка „купувай“, след като компанията надмина очакванията им, още повече че притежаваните от нея недвижими имоти на стойност 415 млн. евро дават допълнителна сигурност.

Играчките са сериозна работа

В глобален мащаб пазарът на играчки за 2012 г. е бил на стойност около 84 млрд. долара, като приносът на САЩ е 20 млрд. долара. Директният икономически принос на американската индустрия за производство и продажба на играчки е около 29 млрд. долара и 250 000 работни места. За пръв път от три години насам, продажбите в долари през декември достигат 5 млрд. долара, което е 1.3% над декември 2011 г. Потребителите се пренасочват към търсене на образователни играчки, но топ продажбите си остават куклите и количките.

Когато секторът печели, инвеститорите в неговите компоненти също могат да спечелят. Разбира се, печалба може да се реализира и при негативна посока на цената им чрез „продажби на късо“. При всички положения търговията с акциите на компаниите, за чиито продукти родителите харчат голяма част от доходите си, им дава възможност да надникнат в борсовата „игра“ на играчките и да потърсят възвръщаемост поне на част от разходите по изпълнение на дългите списъци с необходими стоки за децата.

Провери Месечни класации с акции от ELANA Global Trader

Пробвайте безплатна демо търговия на международните финансови пазари за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader

Над 30 000 инструмента, акции на над 20 основни борси в света – само с платформата ELANA Global Trader