Пътят на китайския юан

Avatar photo

Климент Робев

дилър "Международни финансови пазари", ЕЛАНА Трейдинг

В последно време често се повдига въпроса за края на американския долар като световна резервна валута и за китайския юан, като евентуален негов наследник. Понастоящем САЩ извличат  значителни финансови ползи от текущия статут на долара. Американците имат възможността да издават дълг в собствената си валута, като по този начин прехвърлят загубите от стойността на “зелените пари” на кредиторите си. Добре известен факт е, че най-големият чуждестранен кредитор на САЩ е Китай, което поставя азиатската народна република в неизгодна позиция.

blogyuan

Това създаде необходимите предпоставки китайските власти да създадат програма за интернациoнализиране на местния юан (реминби), целяща заобикалянето на щатския долар в търговски сделки с партньори от други страни. Мотивацията за по-малка зависимост от американския долар провокира поредица от действия, имащи за цел засилването на ролята на китайската валута в международен аспект. Нека разгледаме пътя на китайския юан:

– през 2010 година бе разрешено сводободното движение на юани между частни и корпоративни сметки в Хонг Конг.

– през месец март 2012 година, Китай сключи сделка с Австралия на стойност 31 млрд. щатски долара, целяща стимулирането на ликвидността между австралийския долар и китайския юан.

– в средата на изминалата година Китайската народна република подписа договор с Япония, имащ за цел търговският обмен между двете държави да се извършва в местни валути и да не се превалутира в американски долари.

Китай и еврозоната

Китай и еврозоната формират едно от най-важните търговски партньорства в света. Двете икономики са интегрирани до такава степен, че е трудно да си представим едната без другата. Ключова предпоставка за широкото търговско сътрудничество между тях е икономическата им взаимозависимост. Нашият континент, като един от най-развитите региони в света, е източник на капитали и високотехнологични продукти, които намират приложение при огромния китайски пазар. От друга страна, европейският пазар е една от основните дестинации за износ на китайски продукти. Неслучайно Китайската народна република изрази своята подкрепа за справянето с нестихващата дългова криза в Европа. Именно недоверието в еврото доведе до неговото съществено поевтиняване спрямо юана през последните години.

eurcnh

*“Обърнат Head and Shoulders“ е индикатор за предстоящо изменение на низходящ тренд във възходящ.
 

На графиката се вижда, че през изминалата година валутната двойка EUR/CNH е оформила тренд обръщащата техническа конфигурация “Обърнат Глава и рамене”. Последвалият пробив на вратната линия на конфигурацията ни дава сериозна индикация за евентуалнобъдещо поскъпване на еврото спрямо китайското реминби в идните месеци, съгласно основните постулати на конвенциалния технически анализ.  В допълнение, силният юан води и до оскъпяване на китайските продукти и услуги, а както знаем европейският пазар е един от основните дестинации за износ на китайски стоки.

Процесите, целящи плавното интернационализиране на китайската валута ще бъдат актуални и занапред, обуславяйки повишаването на популярността на юана в международен аспект.  Това от своя страна създава предпоставки за откриване на редица инвестиционни възможности, които могат да се отиграят, чрез новите валутни кросове ELANA Global Trader с участието на китайския юан: EUR/CNH, AUD/CNH, CHJ/JPY и CNH/HKD.

От февруари 2013 г. в ELANA Global Trader се въвеждат 4 нови валутни двойки с участието на китайски юан

Пробвайте безплатна демо търговия на международните финансови пазари за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader

Над 30 000 инструмента, акции на над 20 основни борси в света – само с платформата ELANA Global Trader