Какво става с технологичните фаворити на борсата?

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

Когато преди около година проследих акциите на VMWare [VMW:xnys] и Activison Blizzard [ATVI:xnas], пазарът вече имаше избрани фаворити и бяха забравили за някои стари шампиони. В момента ИТ бизнесът е силно сегментиран. Основно може да се раздели на софтуерен и хардуерен сектор, макар че динамиката на конкуренцията заличава постепенно линията. Софтуерната индустрия включва набиращият скорост бизнес с мобилни апликации, все по-силно налагащият се Cloud Computing, развитият пазар на операционни системи за PC, както и развиващият се с операционни системи за мобилни устройства. Не на последно място от това крило на ИТ сектора трябва да се посочи и гейминг индустрията, която, според представители на ЕС, предстои да става приоритетна за икономиката на Стария континент. В тази индустрия се включват и доставчиците на оборудване за казина.
Хардуерният бизнес стана изключително динамичен. Колкото и да е сегментиран, наблюдаваме тенденции на придобивания и стратегически парнтьорства между основни играчи, насочени срещу трети конкуренти. ИТ компании, които са традиционни играчи на други пазари, като например Amazon, Microsoft и Google, започнаха силно навлизане на хардуерния пазар.

Значимите събития за хардуерната индустрия в последната година

  •  Apple Inc. [AAPL:xnas] публикува „разочароващ” отчет. Отчетът обаче беше разочароващ единствено за Уолстрийт. Надутият балон с акциите на технологичния гигант от Купертино се спука, което се очакваше. Все пак към момента няма актив, който вечно и до безкрайност да поскъпва. Опитът, придобит от спукването на балона при недвижимите имоти, беше достатъчен индикатор за това.

Apple Inc. обаче не е в криза. Напротив. Компанията счупи всичките си исторически рекорди, отчитайки 54.5 млрд. долара приходи през последното тримесечие на 2012 г. Грешната политика на спекулантите да имат свръхвисоки очаквания най-накрая им изигра лоша шега – те очакваха приходи от 54.7 млрд. долара. Към момента компанията поевтинява с почти 37% спрямо достигния връх през септември 2012 г.

  •  DELL Computer Corp. [DELL:xnas] стана жертва на бързоразвиващия се пазар. Компанията не успя да реагира достатъчно бързо на новите технологии и продължи да се концентрира върху пазара на PC и лаптопи за сметка на растящото търсене на таблети. В опит да преструктурира компанията си, основателят Майкъл Дел инициира частно изкупуване на акциите от капиталовия пазар на стойност 24.4 млрд. долара. Към момента компанията държи трето място по пазарен дял при продажбите на PC (10.7%), след конкурентите си от Hewlett Packard [HPQ:xnys] (с 16.0% пазарен дял) и Lenovo [00992:xhkg] (14.8% пазарен дял). През предходното тримесечие DELL отчита печалба от едва 530 млн. долара (понижение от 31% спрямо същия период на миналата година) и приходи от 14.3 млрд. долара (спад от 11% на годишна база).
  • Samsung Electronics [SMSN:xlon] официално вече държи най-голям дял от пазара на смартфони с света. В световен план корейският конгломерат държи 29.0% пазарен дял при умните телефони спрямо Apple Inc. с 21.8%. В продажбите на полупроводници Samsung Electronics държи 9.3% пазарен дял, нареждайки се веднага след лидера Intel Corporation с 15.9% световен пазарен дял.
  • Hewlett-Packard [HPQ:xnys], подобно на DELL, продължи да страда от свиващ се пазар на PC и лаптопи. Компанията обяви, че като част от преструктурирането си, обмисля съкращаването на 29 000 души до октомври 2014 г., което е приблизително 15% от всичките й служители към момента. С този ход HPQ се надява, че ще успява да спестява по около 3.7 млрд. долара годишно разходи за труд.
  • Преструктуриране при Intel [INTC:xnas]. Компанията пое по амбициозен път за нечувани иновации. Преди около месец Intel продаде подразделението си за производство на дънни платки и се концентрира все повече върху няколко проекта, сред които се отличават Internet of Things, налагането на междуплатформен език за програмиране на мобилен софтуер (HTML5). На редовното си годишно събитие IDF през януари Intel обяви, че очаква налагането на т.нар. „Повсеместен компютинг“ до 2020 г.

Това е конкуренция

Описаното дотук далеч не обхваща цялата динамика на сектора на информационните технологии. Играчи като Google [GOOG:xnas], Microsoft [MSFT:xnas] и Amazon [AMZN:xnas] също вече представиха свои устройства и все по-настойчиво окупират пазарен дял. Google със своите таблети и смартфони Nexus заплашва спокойствието на Apple и Samsung на върха. А отделно предстои да видим и прототип на Google Glass в близкото бъдеще, който да предизвика най-голямата революция на пазара на мобилни устройства от 2007 г. насам. Microsoft избра за ексклузивен партньор в разпространението на Windows Phone Nokia [NOK:xnys] и HTC, а вече тръгнаха и продажбите на собствения таблет Surface. Amazon достигна 22% пазарен дял на таблети през 2012 г. Наскоро китайският гигант Huawei пък публикува намеренията си да разработи флагмански смартфон от класа на iPhone, Nexus и Galaxy.

Какво се случва с акциите на Apple и Intel

Свършва ли низходящият тренд на Apple Inc. [AAPLxnas]

AAPL

Източник: ELANA Global Trader

Компанията от Купертино стана жертва на свръхочакванията на инвеститорите. Свиващият се пазарен дял за сметка на Android устройствата обаче оказва и натиск, който фундаментално е логичен. Оттук нататък предстои да видим промяна в поведението на Apple Inc. Инвеститорите допринесоха за поскъпването й от началото на 2007 г. до лятото на 2012 г. с 733.07% заради иновативния и характер. iPhone и iPad промениха цялата индустрия. Оттогава насам обаче не се забелязват кой знае какви иновации. Да, беше изкаран iPad Mini, който гони малко по-нисък ценови сегмент с 7-инчов екран. Това обаче не е достатъчно. Сред феновете на компанията текат слухове, че се подготвя по-решително навлизане на пазара на евтини устройства с iPhone mini. Предстои обаче да разберем. Междувременно към момента е ясно, че компанията ще продължи да подобрява и ъпгрейдва текущата си продуктова гама. Липсата на нов клас устройства обаче вероятно ще продължи да оказва натиск и до края на текущото тримесечие ще станем свидетели на опит за пробив под 400 долара на акция. Преди това обаче 445 долара оказва подкрепа на акциите. Все пак техническата подкрепа не е достатъчна. Изплащането на дивиденти и обратните изкупувания на акции изглежда също не връщат купувачите. Но при сигурна новина, че компанията разработва продукти от нисък ценови клас, поевтиняването ще спре. Пробив нагоре, обаче, може да последва, едва след като компанията докаже, че запазва иновативния си характер. При новина за устройство, което да е заместител на някой от наложените продукти, не изключвам възможността на 30 юни 2013 г. компанията да затвори над 550 долара на акция.

Intel Corp. [INTC:xnas]: Процесорите няма да са това, което познаваме

INTC

 

Източник: ELANA Global Trader

Вече споменах за няколко идеи, които компанията усилено разработва. За какво става дума:

  • Internet of Things (Интернет на нещата) – това е идеята, че все по-често потребители на Мрежата ще стават и предмети, които ползваме в ежедневието си. Audi [NSU:xetr] вече показа на CES изложението в Лас Вегас прототип на свой модел, който може да бъде управляван през мобилно устройство. Очакванията са, че през следващото десетилетие взаимосвързаните устройства в една мрежа ще генерират до 50% от интернет трафика. За да подсигури място в разработването на тази ниша, Intel стартира проекта си Intel Intelligent Systems Framework. Тoзи проект представлява еволюиращ набор от интероперативни решения, разработени така, че да улесняват свързаността, управляемостта и сигурността на устройствата чрез един последователен и с възможности за надграждане модел; 
  •  Повсеместен компютинг – Intel вярва, че до 2020 г. компютрите ще имат нужната архитектура, за да бъдат вградени дори в дрехите на хората. Това означава, че комуникациите ще са достъпни по всяка време и ще достигнат абсолютна интеграция в живота ни. Производителите на полупроводници, сред които Intel, nVidia [NVDA:xnas], Advanced Micro Devices [AMD:xnys], Qualcomm [QCOM:xnas] и Arm Holdings [ARM:xlon] (последните единствено разработват архитектура и предлагат лицензите на своите партньори производители) ще трябва да реагират бързо на тази нова тенденция. Според футуристите в Intel това е насоката, в която компанията трябва да работи усилено. От тази гледна точка покупката на акции на всяка една от посочените компании е логична стъпка. Особено на Intel и nVidia, които пък разработиха 76-ядрен мобилен процесор през месец януари;
  •  HTML5 – към момента Intel поема инициативата за налагането на програмния език като универсален за мобилни апликации. По този начин компанията вярва, че ще успее да създаде инфраструктура от междуплатформен софтуер, с което значително да улесни потребителите на мобилни устройства. Според изчисления на Intel средната печалба от всяка една такава апликация варира между 1500 и 3000 долара.

Предвид всички посочени инициативи на Intel, в средносрочен и дългосрочен план определено е хубаво да се обмисли покупка на акции от компанията. След пробива под тримесечната възходяща тренд линия станахме свидетели на силен низходящ импулс, по всяка вероятност предизвикан от слабите резултати за последното тримесечие на годината (спад от 15% на чистата печалба спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г.). От отчетите на компанията се вижда, че това е следствие от слабите продажби на PC. Предвид преструктурирането на Intel може да се очаква възстановяване на цената на акцията. Първоначално ще бъде спекулативно, без подкрепа от финансови резултати, което да повлияе на пазара и да предизвика волатилност. В края на краищата, обаче считам, че до края на полугодието не е изключено да видим стойности около 22.35 долара на акция.

Хардуерният пазар е динамичен и интересен. Въпреки че към момента няма нови класове устройства на пазара, основните лидери в бранша посочиха намерението си да разработят, а Google вече публикува в YouTube клипчета на Google Glass. Покупката на акции на която и да е от посочените компании със сигурност ще допринесе за добри дългосрочни резултати на портфейла Ви. Според мен към момента е препоръчително единствено да се избягва експозиция в Hewlett-Packard Co. [HPQ:xnys], Advanced Micro Devices [AMD:xnys] и Dell Computer Corp. [DELL:xnas]. При първите две все още не се наблюдава преструктуриране в положителна посока, както при Intel, докато Dell вероятно ще бъде делистната от борсата, след като приключи частното й изкупуване.

Пробвайте безплатна демо търговия на международните финансови пазари за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader

Над 30 000 инструмента, акции на над 20 основни борси в света – само с платформата ELANA Global Trader