Най-печелившите активи през 2012: Инвеститорите обичаха риска през миналата година

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

С началото на новата година идва време да обърнем внимание на най-добре представилите се борсови активи през 2012 г. За целта първоначално ще разгледаме, какво е било доверието към отделни активи, проследявайки движенията на различни класове ETF-и (борсово-търгуeми фондове) през 2012 г.

Какво е ETF?

Накратко ETF-ите са структурирани фондове от специализирани компании. В портфейлите си могат да държат различни класове активи (акции или облигации например, както и суровини). Инвестициите им могат да бъдат и насочени към отделни индустрии (селскостопански, тежко машиностроене, ИТ и др.), региони (Европа, Малайзия, Северна Америка, Далечния изток и т.н.), а също и да гонят специфични характеристики (акции на компании, търгувани на развити или на развиващи се пазари). ETF-ите са инвестиции в компании, държави или цели географски региони, спестявайки транзакционни разходи и време по закупуване на всеки един актив поотделно. Фондовете посочват в проспекта си, каква е насоката на инвестициите им. В най-общия случаи името им също е достатъчно описателно, например SPDR Gold Trust [GLD:arcx] – това е ETF, който следи най-точно цената на златото на международните пазари.

Време за обзор

Годината накратко се характеризираше с нови планове и пакети за спасяване на Гърция, задълбочаване на кризата в еврозоната, този път в посока Испания, налагането на нови икономически стимули от САЩ и временни опасения от спад на индустриалната активност в Китай.

Пазарът отрази събитията по следния начин:

1. През годината еврото поскъпна с 1.91% спрямо долара. 2012 г. обаче беше силно волатилна за валутната двойка, достигайки най-високи стойности при 1.3486 EUR/USD през февруари и най-ниски стойности при 1.2042 EUR/USD през юли;

2. Суровият петрол поевтиня със 7.34%, достигайки годишно дъно под 80 долара за барел в началото на лятото. Важно е да се отчете, че въпреки напрежението в Близкия изток цената на „черното злато“ продължава да е под натиск. Това е важен сигнал, че пазарите все още не са убедени в стабилността на световното потребление;

3. Среброто поскъпна с 8.98% през изминалата година. Тук вече определено не можеше да става дума за инвестиционен балон и търсене на сигурност. Към средата на 2012 г. ценният метал поевтиняваше с малко над 4%; 

4. Противно на очакванията, основните индекси от двете страни на Океана приключиха изминалата година със значителен ръст. S&P 500 прибави 8.73% към стойността си, въпреки възникналото напрежение около щатския бюджет в края на годината и свиващите се печалби на банки и индустриални предприятия през третото тримесечие. На фона на продължаващата криза в Европа, задълбочаващите се фискални проблеми и свиване на икономическия растеж в Германия и Франция до съответно 0.2% и 0.1%, немският DAX нарасна с 29.32%.

Дотук изглежда, че като теглим чертата, инвеститорите са били склонни да поемат по-висок риск през 2012 г. въпреки многобройните шокове на пазарите. Може да се стигне до извода, че в търсене на по-висока доходност инвеститорите са влагали средствата си повече в ETF-и върху акции и корпоративни облигации, отколкото във фондове върху ДЦК. Трябва да добавим, че доходност се търсеше също и при ETF-и, инвестиращи на развиващи се пазари.

Какво стана с основните класове активи:

1. Балонът Bund ETF

Последните седмици финансовите анализатори все по-често използват термина „балон при ETF-ите върху облигации“. Причините за надуването на този балон най-ясно се виждат в обещанието на Федералния резерв да поддържа рекордно ниски лихви поне до 2014 г., решителността на Bank of Japan да пребори дефлацията в Япония (отново чрез ниски лихви и изкупуване на активи) и програмите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за оказване на натиск върху дохода на правителствените облигации от „периферията на еврозоната“. Всички посочени мерки карат инвеститорите да избягват вложения в ниско рисковите инструменти като германски и щатски правителствени облигации, насочвайки се към junk bunds в търсене на по-висока доходност. Junk облигациите са облигации с рейтинг BB и по-нисък, които имат висок риск и съответно по-висока доходност, като те могат да са държавни ценни книжа и корпоративни облигации.

2. Корпоративни облигации – SPDR Barclays Capital International Corporate Bond ETF (IBND:arcx)

 

IBND

Източник: ELANA Global Trader

Борсово-търгуемият фонд IBND е инвестирал над 84% от портфейла си в корпоративни облигации на международни компании. Дяловете на фонда поскъпнаха с 12.37% през цялата 2012 г., като основна част от ръста е генериран през второто полугодие (10.34%). Това е разбираемо. Наскоро излезе проучване от Bloomberg, според което решителността на шефа на ЕЦБ Марио Драги в разрешаването на европейската криза е допринесла за по-високото доверие в рисковите активи. Според същото проучване, към момента дори junk облигации на европейски компании се търгуват с до едва 3.5% рискова премия над доходността на приеманите за ниско рискови германски ДЦК. Това е и най-ниската рискова премия по този клас облигации за последните 4 години.

Предвид цялостното доверие, на което се радват капиталовите пазари в началото на 2013 г., може да се очаква ръст и на този IBND ETF в средносрочен план.

Ниските лихви, при които се финансират банките, предизвикват цялостно търсене към по-висок риск. Причината е очевидна – банките търсят доходност и подкрепят цените на рискови класове активи като акции и корпоративни облигации. Това ще привлича инвеститорите и спекулантите в търсене на бърза печалба.

3. Развиващите се пазари
Развиващите се пазари отново бяха във фокуса на инвеститорите, привличайки внимание със силния си ръст през 2012 г. Най-голямо впечатление направи Източна Азия. За пример ще дам Китай, Филипините и Индонезия, чийто икономики нараснаха със съответно 7.9%, 7.1% и 6.2% през годината. Средно икономиките на страните от Югоизточна Азия са нараснали с 5.87% през 2012 г., в сравнение с 2.1% ръст в Северна Америка и около процент в Европа.

EMKT:xmil – Lyxor ETF MSCI Emerging Markets

EMKT

Източник: ELANA Global Trader

Борсово-търгуемият фонд на Lyxor реализира впечатляващите 18.69% ръст през изминалата година, но имаме технически сигнали за корекция до 7.95 долара през следващите седмици. Възможно е натиск да окаже и изтеглянето на капитал от развиващите се пазари и насочването им към развитите борси. Например, от началото на 2013 г. до момента италианският FTSE MIB нараства с 8.86%, в Щатите S&P500 прибавя 4.65% към стойността си. Все пак фундаменталните причини, които оправдават очакванията за възходящ тренд са продължаващият икономически растеж на развиващите се пазари и високото ниво на индустриална активност. Моята лична прогноза обаче е за по-слаб импулс спрямо миналата година.

Поведението на финансовите пазари показва, че инвеститорите обичаха рисковите активи през 2012 г. и спечелиха. Ще проследим дали въодушевлението ще продължи и през 2013 г.

Пробвайте безплатна демо търговия на международните финансови пазари за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader

Над 30 000 инструмента, акции на над 20 основни борси в света – само с платформата ELANA Global Trader