Gangnam Style или историята на една гореща акция

Avatar photo

Тамара Бечева

анализатор, ЕЛАНА Трейдинг

През 2009 г. Южна Корея създава Съвет по търговските марки с основна цел да поддържа световния имидж на страната и да я популяризира. До 2013 г. се предвижда държавата да се изкачи до 15 място в индекса на търговските марки по страни и следва постоянна политика в тази посока. Индексът е основан на различни фактори, с които се измерва имиджа на държавата спрямо този на други държави, включващи износ, туризъм, култура и т.н.

 

 

Южнокорейските звездни акции
Samsung, Hyundai, LG са все познати наименования, представящи страната по света. Те са символ на южнокорейската индустрия. Samsung е център на медийно внимание, поради постоянните съдебни /и не само/ битки с Apple. Акцията е добавила 60% за последната година, като през 2011 г. компанията е продала 514 млн. телефона. Очакванията на мениджмънта за 2012 г. са продажбите на Samsung Galaxy S3 да достигнат 30 млн. броя. От дебюта си през май за 100 дни бяха продадени 20 млн. броя, според данни на дружеството.
Двете автомобилни компании – Hyundai Motor и Kia Motors предвиждат продажбите им в Китай да надминат предварителните очаквания, възползвайки се от антияпонските настроения в страната. След като напрежението около спора за територии между Китай и Япония ескалира, потребителите в Китай избягват японските марки като Toyota и Sony. От Hyundai обявиха, че ще надскочат предварителните прогнози за продажба на 1.25 млн. автомобила през 2012 г. Това ще е по-скоро еднократен ефект, отколкото трайна тенденция, но ще има позитивно влияние върху икономиката на Южна Корея.

Как се правят „горещите акции“

На фона на това, един рап изпълнител привлече вниманието на света върху себе си. Единственият му засега световноизвестен клип, Gangnam Style, е изгледан от 412 млн. потребители в YouTube към 9 октомври 2012 г. при 406 млн. гледания към 8 октомври 2012 г.

Графиката показва ръста на дневните гледания от средата на юли до края на август 2012 г.

    



Източник: Wikipedia.org

    

Песента „разби“ класациите и излезе на челно място в САЩ и Великобритания. Танцът /както самия певец го определя – яздене на въображаем кон/, се превърна в най-изнасяният музикален продукт на Южна Корея и е добре дошъл за правителството, тъй като обърна погледите към страната. Само за сравнение, срещата на Г20 през 2010 г. в Корея не успя да постигне такъв ефект.

В началото на октомври, 80 000 корейци подскачаха в ритъма на танца на безплатен концерт, организиран от изпълнителя в Сеул. На събитието са присъствали 700 журналисти от целия свят. Въпреки, че не е част от националния план за популяризиране, песента се оказа доста полезна за страната и се превърна в част от т.нар. корейска вълна. От Външното министерство се надяват чрез песента чужденците да започнат да харесват Южна Корея и да си купуват „повече корейски неща“.

Другият интересен ефект от песента е реакцията на капиталовия пазар.   

След превръщането й в хит, акцията на софтуерната фирма на бащата на изпълнителя – D.I. Corporation се изстреля с 260% за няколко дни. Само за понеделник дневният ръст е 15%. Пазарната й капитализацията нарасна до 113.5 млрд. юана /около 101 млн. долара/ на борсата в Сеул и книжата се качиха на 459-то място по този показател. Не е ясна връзката между YouTube феномена и продажбите на компанията, но графиката показва добра възможност за продажба на късо.
    

   

Източник: Bloomberg

     

Това не е прецедент в историята на корейската фондова борса, а е поредният пример за т.нар. „гореща акция“.   

Един от най-разпространените варианти е когато син или дъщеря на собственик на компания сключи брак. През 2009 г. акцията на компания Bolak се изстрелва от 2 000 на 9 000 вона след женитбата на дъщерята на собственика с член на фамилията, която стои зад LG. Ефектът е краткотраен и в момента книжата се търгуват на ниво от 3 000 юана. Но показва още една причина за борсови спекулации, която обаче не е характерна за инвеститорите на Запад.

Пробвайте безплатна демо търговия на международните финансови пазари за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader

Над 30 000 инструмента, акции на над 20 основни борси в света – само с платформата ELANA Global Trader