Печелившите валути за първото полугодие на 2012 г.

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

 През първите 6 месеца на 2012 г. за пореден път станахме свидетели на напрегнати тримесечия, доминирани основно от темата за дълговата криза в еврозоната. Този път обаче основното внимание беше насочено към страната, от която тази криза тръгна – Гърция. Това логично означава, че най-голямо внимание в публичното пространство се отдаде на еврото и по-конкретно на движението на еврото спрямо долара. От друга страна, обаче, извън спектъра на широката публика останаха високорисковите валути, сред които в частност австралийският долар, отчете движение със значителни флуктуации:

Австралийски долар:

Австралийската валута е интересна от гледна точка на това, че Австралийската централна банка доскоро поддържаше изключително високи лихвени равнища (4.25%). Силният експорт към Китай поддържаше и значителен тренд на поскъпване спрямо щатския долар, като към 29 февруари 2012 г. AUD/USD беше отчел поскъпване от 6.22% до 1.0855 AUD/USD, спрямо 1.0217 AUD/USD на 2 януари 2012 г. Впоследствие производствения сектор на Китай започна да се забавя, което логично оказваше опасения за забавяне и на доминираната от добивния сектор австралийска икономика. Така местният долар навлезе в продължителен низходящ тренд, който достигна дъно на 30 май при 0.9695 AUD/USD или поевтиняване от 10.68% спрямо върха, достигнат на 29 февруари. През май и през юни основният лихвен процент в Австралия бе понижен на два пъти до съответно 3.75% и 3.50%. В края на краищата, между 2 януари и 29 юни 2012 г. (първата и последната търговска сесия за полугодието) „австралиецът“ отчита изменение от едва 0.24% спрямо щатския долар.

През втората половина от годината може да се очаква достигане на нов връх при 1.0500 AUD/USD. Преди това обаче доста вероятно изглежда в средносрочен план „австралиецът“ да коригира до 1.0080 AUD/USD, което е приблизително 0.85% спад от текущите пазарни равнища. Като цяло валутната двойка се колебае до голяма степен от икономическата несигурност в глобален мащаб. Първите стъпки към икономически стимули в еврозоната обаче могат да се приемат като сигнал, че постепенно потреблението в Европа, а оттам и производството в Китай, ще забавят свиването си и ще се върнат към ръст. Засега китайската икономика изглежда силна, като има тенденция за двуцифрен ръст в процентно изражение на продажбите на дребно. На базата на тези очаквания за ниво 1.0500 AUD/USD преди края на 2012 г. са напълно реалистични.

Евро:

Единната валута продължи да бъде под натиск и през първото полугодие на 2012 г. Задълбочаващите се проблеми на Гърция и липсата на каквато и да е политическа воля за достигане до трайно споразумение без съмнения по условията държаха инвеститорите в продължително напрежение. Стигна се до предсрочни избори в южната ни съседка в края на самото шестмесечие, като първоначално дори не беше формирано правителство. В края на краищата на вторите избори гръцкият избирател даде предимство на Нова Демокрация, която подкрепя споразумението с т.нар. „Тройка“, а самата партия сформира коалиция със социалистите от ПАСОК, които също са проевропейски ориентирани. Междувременно испанската банкова система беше пред колапс и местното правителство потърси финансиране от европейските си партньори, а във Франция новоизбраният президент социалист Франсоа Оланд се закани за промяна в политика на страната и насочване по-скоро към растеж от колкото към фискална стабилност. В числово изражение еврото загуби сериозни позиции като в период 1 януари – 30 юни отчита общо 2.06% понижение спрямо долара.

Въпреки видимия напредък в разрешаването на кризата, еврото изглежда ще продължи поне още известно време низходящия си тренд. Плановете за стимулиране на еврозоната със 120 млрд. евро, както и изборът на правителство в Гърция не оказаха очакваната подкрепа. В краткосрочен план, пробив и трайно установяване под 1.2200 EUR/USD ще може да се приеме като сигнал за проблеми в дългосрочен план. Трудно е да се каже, че ще се стигне до паритет, дори невъзможно, но ниво 1.1975 EUR/USD, което е най-ниската стойност от 2005 г. не е изключено. Въпреки това, в случай, че европейските политици задържат тенденцията от последния месец да демонстрират воля, съвсем спокойно може да се очаква възстановяване на еврото до нива над 1.3500 EUR/USD до края на годината.

Щатски долар:

„Зелените пари“ са със сигурност една от най-силно представилите се валути през цялото полугодие. Причината за това е лесно обяснима – доларът е предпочитан от инвеститорите, когато на пазарите се наблюдава несигурност. За цялото полугодие валутата отчете, както вече беше посочено, ръст от 2.06% спрямо еврото и 0.24% спрямо австралийския долар. Въпреки че към 25 юни 2012 г. доларът на по-ниски стойности от паунда и новозеландския долар спрямо стойностите си към 02 януари 2012 г., през шестмесечието се наблюдаваше значителна волатилност при посочените двойки, като в разгара на кризата „зелените пари“ бяха абсолютен хегемон на пазара. Като цяло, индексът USDX, който отразява движението на щатския долар спрямо кошница от 6 валути отчита ръст от 2.38% за шестмесечието.

 

 

За второто тримесечие изглежда доларът продължава силния си възходящ тренд. В момента, на дневна база, наблюдаваме опит за пробив над значителната съпротива, която оказва ниво 84.00 пункта. При успешен пробив и продължителен натиск от еврозоната, доларът вероятно ще продължи поскъпването си спрямо основните световни валути, които с изключение на йената, се приемат за по-рискови и съответно при пазарни флуктуации са избягвани.

Несъмнено щатският долар доминира турбулентната година и ще продължи да дава възможност са резки ръстове, които могат да бъдат уловени в печалба основно чрез активна валутна търговия.

 Пробвай безплатна демо търговия за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader