Участие в IPO-то на Facebook и алтернативи след листването

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Тази седмица Facebook нагорещява страстите на фондовите пазари. Акциите на социалната мрежа излизат на борсата под знака на най-голямата компания с публично предлагане в света и съвсем разбираемо стоят на първите страници на финансовите медии. Компанията обяви намеренията си да стигне до широк кръг инвеститори, въпреки практиката на публичните предлагания в САЩ, където акциите се записват само от фондове или привилегировани клиенти на банките.

Първоначално беше обявено, че поръчки ще се приемат до 17 май в ценови диапазон USD 28 – USD 35 за акция. Очакваната дата за листване и първи ден за търговия на NASDAQ следва да е 18 май.

Освен, че седмицата стартира със слухове за по-ранно приключване на поръчките поради презаписване, на 15 май беше обявен и нов ценови диапазон USD 34 – USD 38 за акция. (Актуално към 16 май: поръчките бяха спряни сутринта; Facebook увеличи броя на акциите за записване с 25%).

В края на миналата седмица публикувахме анализ Колко струва Facebook според резултатите на компанията и в сравнение с подобни IPO-та.

Какво представлява механизмът за участие в IPO-то:
Подаването на поръчки за публичното предлагане не изисква дълбоки познания във финансите или математиката. Акциите ще бъдат разпределени на една цена за всички в новия по-висок диапазон от 34 до 38 долара. Инвеститорите, които желаят да участват, пускат пазарна поръчка за стойността на планираното си вложение. Полученият брой акции ще бъде резултат от разделянето на сумата на цената на отсичане.

При подаване на лимитирана поръчка на цена по-ниска от максималната или при изместване на диапазона се рискува заявката да остане под нивото на публичното предлагане и така да не се получат акции. Разбира се, лимитираната поръчка означава, че инвеститорът не иска да плаща повече от оценката си за акциите.

При Facebook е трудно да се говори за оценка, като интересът на инвеститорите най-вероятно ще доведе до максимални цени. Рискът да не бъдат разпределени акции за инвеститори от България и от Европа е значителен.

Какво може да направи инвеститор, ако не участва в IPO-то:
След като започне търговията с акциите на Facebook (евентуално на 18 май), инвеститорите могат да придобият акции на вторичен пазар – в процеса на търговията на борсата. Това ще е далеч по-лесен вариант от участието на европеец в първичното публично предлагане, защото оборотите през първия ден ще са огромни.

При огромния интерес, довел и до повишаване на цената на публичното предлагане, вероятно книжата на Facebook ще отворят с покачване и ще има сделки над 40 долара. Ако слуховете за презаписване от 50 пъти се окажат верни, котировките ще тестват и равнището от 50 долара за акция. В такъв случай пазарната капитализация на Facebook ще доближи стойността на Google, поради една единствена причина – еуфорията на пазарите.

Обичайно, такова пазарно поведение е краткосрочно. Продавачите ще вземат превес, включително и поради възможността да се предложат още акции.

Какво се случи с другите подобни акции
Очевиден пример за тази възможност е компанията за групово пазаруване Groupon. Приликите с Facebook са доста – голям интерес на IPO-то и по-висока цена от предварителния диапазон. Акциите надхвърлиха цена от 30 долара на първия ден от търговията, след като преди това бяха пласирани на 20 долара. В рамките на месец те паднаха двойно, а в края на миналата седмица се търгуваха на цена от 10 долара, преди компанията да оповести първата си печалба за тримесечие.

Друг пример, но с по-добра дългосрочна развръзка за участвалите в IPO-то, са акциите на LinkedIn. При пласиране на цена от 45 долара акциите достигат 110 в рамките на дни, преди да коригират до 60 за четири месеца. Днес отново се търгуват на 110 долара, благодарение най-вече на очакванията за развитие на компанията, а не на атрактивната оценка.

Ентусиазмът покрай социалната мрежа има отражение и върху още една акция. Или по-точно казано – би трябвало да има отражение върху цената на Zynga. Компанията за игри в социалната мрежа направи публично предлагане за един милиард на цена от 10 долара за акция в края на миналата година. Zynga допринася за съществена част от приходите на Facebook и нейното развитие е от изключително значение за социалната мрежа. Но публичното предлагане бързо беше последвано от разочарования в бизнеса на компанията, която трябва да се бори във все по-бързо запълващата се ниша на онлайн игрите. Затова не е учудващо, че акциите й са на дъно, въпреки ентусиазма покрай Facebook.

Алтернатива на отделните акции
Борсово-търгуваният фонд Global X Social Media Index вече има половин годишна история на борсата, а фокусът към социални мрежи го прави алтернатива на избора на отделни акции. Той е много по-широк и включва експозиции в Китай, Япония и Русия.

Обаче цената на акциите му пада под влияние на корекцията на борсите по света и той може да не предостави така желаната алтернатива на Facebook във всеки момент. Поне не в началото на търговията – защото фондът може и със сигурност ще си купи акции на Facebook, но след шест дни от старта на търговията с тях. Друг риск са малките мащаби на фонда – капитализацията му е едва 13 милиона долара.

Рискове и сценарии
Ентусиазмът на инвеститорите в началото на търговията е силен и те трябва да са предпазливи при решенията си. Слабо покачване в първия ден и стабилен тренд в рамките на няколко месеца е може би най-малко вероятният сценарий за Facebook.

Покупка на акциите на Zynga и LinkedIn, като алтернатива на участието в предлагането, също трябва да се разглежда през призмата на краткосрочна спекулация.

Zynga е по-очевидният кандидат за печалби в такъв случай, защото акциите й са на дъно, а пазарната й капитализация е два пъти по-малка от тази на LinkedIn. Но и правилото за успех на Уолстрийт винаги е било да се преследват победителите, а не да се купуват губещите.

Книжата на Groupon поскъпнаха благодарение на новините за компанията и пазарът ги преоценява, без да се влияе толкова от Facebook манията. Инвеститорите имат възможност да търгуват тези акции и на маржин основа.

Значително по-рискови са късите позиции, тоест продажбата на акции, които не се притежават, в очакване да бъдат реализирани печалби при покупката им на по-ниски цени впоследствие. Идеално време за това са първите дни след публичното предлагане, особено ако цената направи поне 50% растеж при стартирането на търговията. Такава печалба над максималната цена от 38 долара означава да видим котировки от 57 долара.

Прогнози за цената при вторичната търговия не може да се направят на базата на фундаментален или технически анализ. Пазарът най-вероятно ще се определя от цели числа, включително и за процентните изменения. Рискът от къси позиции е голям – ръстът може да продължи и да бъдат натрупани загуби, които да заличат салдото по сметката на инвеститора преди обръщане на пазара. Необходимо е да остави достатъчно голям буфер по сметката или да се изчакат няколко дни на търговия, за да се формира върха.

Facebook е компания с огромен потенциал за растеж, срещу който стои много висока цена за акция, забавяне на растежа на приходите и пик в нормата на печалба. Но социалната мрежа успя да обсеби вече съзнанието на стотици милиони потребители и е възможно да го направи и с милиони инвеститори.

Условия за участие в IPO-то с ЕЛАНА Трейдинг

Пробвай безплатно демо за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader