Луксозната чанта може да бъде и добра инвестиция

Avatar photo

Тамара Бечева

анализатор, ЕЛАНА Трейдинг

Прада (Prada), Луи Вютон (LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton), Бърбъри (Burberry)….. – мечтата на всяка жена. Освен да имаме любими модни аксесоари в гардероба, обаче, можем да притежаваме и част от компанията, която ги създава. В момента световните модни брандове представят колекциите си и тенденциите за следващия сезон. Дизайнерите се стремят към налагане на световна тенденция, а погледите се обръщат към модния подиум. Макар че кризата продължава да е основна тема в Европа, за луксозните брандове тя не е на дневен ред. Същото важи и за борсовото им представяне. Разликата е само в това, че ако някои могат само да мечтаят да притежават чанта Мълбери (Mulberry), бутилка Моет или бижу от Тифани (Tiffany), да си купиш акцията на някоя от компаниите зад тези брандове всъщност е по-достъпно.

Освен че, за около 1 410 британски паунда можете да станете собственик на 100 акции от любимата си марка Бърбъри, цената на книжата на повечето от луксозните брандове се покачва. Инвестицията може да се отплати във времето така ,че да осигури средства за следващите покупки. Причината за доброто представяне на книжата на луксозните брандове са добрите финансови резултати на компаниите, които ясно показват, че кризата за тях в свършила отдавна. Повишеното потребление идва този път от Изток. Средната класа в Индия, Русия и Китай започва да върви нагоре, следвайки лайфстайла на Запада. Освен в собствените си държави, представителите на развиващите се страни пазаруват и в Европа, с което покачват европейските продажби на марките.

Луксът завладява Изтока
Кризата и свиването на потреблението засегнаха основните пазари на компаниите и тогава погледите се обърнаха към развиващите се страни. Те, и по-специално Китай, се посочват като основен двигател на ръста в продажбите им. В Шанхай и Пекин има повече пунктове за продажба на луксозни марки на човек от населението в сравнение с Ню Йорк и Чикаго взети заедно. Освен това тези два града имат и най-голяма концентрация на аутлети в сравнение с останалите големи градове по света. Китайците са уверени в позитивното си бъдеще и желаят да притежават скъпи марки. Неслучайно луксозните автомобили също отчитат бум на продажби в страната. Пикът на продажбите на т. нар. „луксозни стоки“ се очаква през 2015 г. Според проучванията, в момента потребителите от тези страни съставят над 40% от общите продажби в индустрията, като се прогнозира след 3 години делът им да стане 60%, от които 29% ще се дължат на Китай. Поведението на китайците се променя от спестявания към потребление, поради което компаниите за луксозни стоки очакват половината от прогнозирания им растеж за следващите години да дойде именно оттам. Най-големите клиенти на Луи Вютон са точно в Китай, както и 18% от продажбите на Гучи, и 11% от тези на Хермес.

Новата класа в Китай
Причините за новата роля на Китай в пазара на луксозните стоки са няколко. Основната е, че според анализите, китайските милионери са 15 години по-млади от връстниците им в чужбина и броят им постоянно се увеличава. Към края на 2010 г. в Китай е имало 89 милиардера, което подрежда страната на второ място след САЩ. Освен това луксозните стоки винаги са били символ на висок стандарт на живот. Луксозният пазар в Китай е все още до голяма степен доминирани от мъже, като се има предвид работната сила и културата на даването на подаръци за бизнес цели. Всичко това дава основание на индустрията да очаква силно развитие в близките години, което ще се отрази позитивно на акциите на компаниите. Покупката на такива акции сега би била добър начин за възвръщане на част от направената вече инвестиция в скъпите вещи.

С колко растат акциите на някои от луксозните брандове за година:


Моет Хенеси Луи Вютон – LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (Париж)
Синонимът на луксозна стока по света отчете 16% ръст на приходите за 2011 г. до 23.7 млрд. евро и 12% повишение в продажбите на модни и кожени стоки за първото тримесечие на 2012 г. Мениджмънтът на компанията признава финансовите резултати за 2011 г. за исторически най-високите, включително и спрямо силната 2010 г. Групата се състои от няколко компании, като продуктите на всяка една от тях са показател за лукс и успех. Някои от по-познатите й марки са Tag Hauer, Hublot, Bulgari, Sephora. Резултатът включва и Булгари, а групата отчита отлично представяне в Европа, Азия и САЩ. Луи Вютон, в частност, за поредна година повишава приходите си с двуцифрено число на годишна база. Въпреки, че представянето през първото тримесечие на годината в по-слабо от очакваното, анализаторите остават позитивно настроени. По-интересно за тях ще е Q2, тъй като през Q1 има големи туристически потоци заради празниците. 7 от 31 финансови анализатора препоръчват задържане на позицията, а 23 – покупка. (данните са базирани на Bloomberg)

Бърбъри – Burberry London – (Лондон)
Компанията продължава блестящото си представяне и ръстът на приходите го доказва. През септември 2011 г. придобиват търговска мрежа (50 магазина) в Китай на стойност 65 млн. паунда, тъй като считат страната за най-важния източник на растеж за следващите няколко години. След придобиването магазините отчитат 30% ръст в продажбите на годишна база. Към септември 2011 г. с 34% принос към приходите е Европа, следвана от Азия с 33%. Нетната печалба на компанията е 263.3 млн. паунда към 31 март 2012 г. спрямо 208.4 млн. паунда година по-рано. 12 от 28 анализатора в Bloomberg препоръчват покупка на акцията, толкова са и за задържане на позицията. Burberry е с водещо място в скока на търсенето на луксозни стоки през последните години, подкрепено от огромни увеличения на продажбите в Китай, дори след като много от търговците на дребно са се борили за оцеляване при лошите икономически условия и ниско доверие на потребителите. Очакванията са за спад в резултата през първото полугодие, дължащ се на инвестициите в нови магазини. Средната търговска площ на дребно ще нарасне с 12 до 14%.

Мълбъри – Mulberry Group London – (Лондон)
Най-успешната английска марка отчита 68.6% ръст на приходите за 2011 г. до 121.6 млн. паунда. Приносът на продажбите извън Великобритания нараства, като голям дял заемат онлайн продажбите. Чантите са най-търсеният продукт на компанията – допринасят за над 70% от приходите. Очакванията са за 29% ръст на поръчките за сезон пролет/лято 2012 г. спрямо пролет/лято 2011 г.

 

Хермес – Hermes International (Париж)
Може би не е нужно уточнението, но чантата Бъркин (Birkin) на Хермес оглавява класацията на най-желаните чанти за всички времена. Или ако цитираме героиня от популярен ТВ сериал – „Това не е чанта, това е Бъркин!“. Тя не е само моден символ – за нея казват, че ако някога имаш, такава никога няма да помислиш за друга. Сред най-големите й фенове е Виктория Бекъм. Продажбите на групата достигат 2 841 млн. евро за 2011 г. или се увеличават с 18% спрямо предходната година. Това дори надминава предварителните прогнози. Продажбите в Америка се увеличават с 26%, а  в Азия (без Япония) с 29%. През април 2012 г. компанията спечели дело срещу 34 сайта, продаващи имитации на марката, като обезщетението е 100 млн. долара. Онлайн продажбите на фалшиви дрехи, бижута и чанти струват на производителите на луксозни стоки 30 млрд. долара на година.

В случай, че почитателите на тези брандове искат да станат техни собственици, но не желаят да инвестират самостоятелно в ценни книжа, те могат да участват във фондове, базирани на акции или други финансови инструменти. Фондовете са с различен състав, но целта им винаги е една и съща – да отразяват възможно най-точно представянето на съответния актив, върху който са създадени. Управляват се активно от портфолио мениджъри и се прави промяна в структурата им с цел по-точно отразяване на цената на съответната акция. Инвестициите в тях са по-евтини от гледна точка на транзакционните разходи и по-достъпни като цената. Още един плюс в тяхна полза е диверсификацията и намаляването на негативния ефект от спад на стойността на отделна позиция. Така че инвестицията в акциите на луксозните брандове също може да има верни почитатели.

Този материал е публикуван в списание Business Woman Magazine.  

Пробвай търговия с акции с безплатно демо за 30 дни със 100 000 евро в ELANA Global Trader