Ново тримесечие – нов късмет за борсови рекорди

Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Първото тримесечие на 2012г. изтече неусетно измежду преговорите с Гърция и всички спасителни програми на Стария континент, както и в безкрайните спекулации за поредни „количествени улеснения“ (QE) в САЩ.  Гърция успя да се добере до така необходимата финансова помощ, която й позволи да не фалира(поне засега).  Страните от еврозоната въвеждат по-строги финансови и бюджетни регулации, успоредно със спасителен фонд за закъсалите държави. А пък в САЩ безработицата се понижи до 8.3%.

Как капиталовият пазар отрази всичко това?

Може да се каже че зеленият цвят преобладаваше на мониторите през първите три месеца на годината.

Най-доброто първо тримесечие за последните 14 години в САЩ – това достатъчно добре описва вълната от повишения на капиталовите пазари.  Само за три месеца : 12% за S&P 500 и 18% за NASDAQ Composite!

Европейската централна банка имаше своята основна роля във възстановяването на пазарите, както чрез понижаването на основния лихвен процент, така и чрез програмата за рефинансиране(LTRO), успявайки да смъкне пазарния лихвен процент и доходността на страни като Италия и Испания на доста по приемливи нива спрямо края на миналата година.  Тогава доходността по 10-годишните ДЦК-та на двете страни бяха преминали психологическата граница от 7%. За сравнение –   при тази стойност Гърция, Ирландия и Португалия вече не бяха способни да се финансират от дълговия пазар.

FEIc1 – Euribor 3 Months(continuous), STOXX50.I – EU Stocks 50

Към момента при основен лихвен процент от 1%, базовата лихва на междубанковия пазар Euribor(лихва по тримесечните депозити, отпускани между банковите институции) e 0.777%, докато юнският фючърсен контракт върху тримесечния лихвен процент се търгува при 0.665%(100 – пазарна цена). Това ясно показва определящата роля на ЕЦБ за възстановяване на доверието и вливането на ликвидност и през последните месеци.

И докато позитивизмът на пазара и засилените покупки през последните седмици и месеци до голяма степен се отдават на атрактивните стойности, до които бе достигнал пазарът, след като бе отразен евентуален фалит на Гърция, то сега като че ли вече идва моментът, в който ще е необходимо да видим нещо повече като резултати на компаниите.  Вместо да се разчита отново на поредния слух за нови стимули за „слабаците в еврозоната“ или мерки от страна на централните банки. Дали това ще стане? Вероятно ще разберем през следващите седмици, когато станат ясни резултатите на повечето големи и определящи за пазара компании. Очакванията остават високи, остава да видим ще бъдат ли оправдани от реални печалби.

Ако следваме пазарната логика през последните години, то месеците, в които се публикуват основната част от отчетите на компаниите за изминалото тримесечие, са непосредствено съпътствани от ръст на борсовите индекси.  Голяма е вероятността новото тримесечие да стартира отново с ръст на борсовите измерители при положение, че има силни резултати на компаниите на Стария континент и отвъд Океана. Съществуват, обаче, и някои рискове, които не биват да бъдат пренебрегвани с лека ръка. Силното представяне на щатския капиталов пазар може да бъде последвано от прибиране на печалби от страна на инвеститорите. Нормална реакция, която вероятно ще даде предпоставки за нови покупки но при далеч по атрактивни нива от текущите.

 

SPY:arcx – SPDR S&P 500 Trust ETF

Ръстът от началото на годината се осъществява при относително ниски обеми на търговия, което предизвиква и съмнения относно устойчивостта на възходящия тренд през последните месеци. За момента липсва пробив на възходящата тренд линия, който да даде началото на по-масирани разпродажби.

Другата червена лампичка се казва Испания. Защо червена? Защото испанският индекс IBEX 35 е единственият от основните европейски индекси, който завърши тримесечието на негативна територия(-6.52%). Това доказва недоверието на инвеститорите в испанската икономика. Въпреки, че доходността по испанските държавни ценни книжа бе понижена значително, така че да може страната да се финансира от капиталовите пазари, все повече започва да битува мнението, че Испания (4-тата европейска икономика) ще е следващият голям проблем на Европа. Безработица над 23%(най-високата в Европа), липса на политическо единство, слаба банкова система, висока задлъжнялост в частния сектор, очаквана рецесия и през 2012г. Макар, че евентуален крах на Испания не е вариант за Европа и вероятността за такъв сценарий остава малка, не бива да се обръща гръб на новините от Испания, защото пазарът продължава да е чувствителен към негативни вести от Иберийския полуостров.

В крайна сметка, вероятно няма да се разминем без поредната доза висока волатилност на пазарите през новото тримесечие, като се има предвид нетипично ниските стойности на индекса на страха VIX – той показва най-ниските стойности за последните 10 месеца. Това вероятно ще раздвижи пазара, водейки след себе си до добри възможности за търговия с краткосрочен инвестиционен хоризонт.

Пробвайте с безплатно демо за 30 дни търговия с над 30 000 финансови инструменти със 100 000 евро в ELANA Global Trader!