Практически нулеви лихви до 2014 г. Какво означава това за долара?

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

 На състоялото се заседание във вторник и сряда Федералният резерв взе решение да запази основния си лихвен процент на плаващо ниво между 0 и 0.25%.

Такива бяха и очакванията и логично – инвеститорите не бяха изненадани. Друго обаче раздвижи пазара – за пръв път гуверньорите на ФЕД изразиха очаквания и прогнози за лихвените равнища в САЩ, както и за състоянието на икономиката. От прогнозите стана ясно, че Централната банка на Щатите не възнамерява да повиши основния си лихвен процент поне до 2014 г.

Същевременно стана ясно, че част от 12-те члена на FOMC* подкрепят идеята лихвите да останат на текущите си равнища до края на 2014 г. Реакцията на пазара бе масова разпродажба на долара, като „зелените пари“ потънаха спрямо всичките си основни конкуренти, с изключение на японската йена.

Златото се изстреля отново над 1 700 долара за тройунция. В допълнение, на вече редовната си пресконференция председателят на ФЕД – Бен Бернанке увери, че банката има готовност за нови икономически стимули, ако ситуацията го наложи. Пазарните участниците разтълкуваха изявлението на Бернанке като сигнал за наближаващ QE 3. Това допълнително подсили по-рисковите и доходоносни активи.

Следва обаче да се запитаме дали доларът поевтиня по фундаментални причини или това, което наблюдавахме през последните дни беше чисто спекулативна реакция. „Разумно“ ли е поскъпването на австралийски и канадския долар, както и на вече рисковия актив евро?

За най-голяма точност ще разгледаме посочените валути като частни случаи.

На първо място AUD/USD:


Източник: ELANA Global Trader

Тази стокова валута има основания да поскъпва. На първо място дори след като Reserve Bank of Australia оряза основния си лихвен процент до 4.25% през месец декември, доходността, която носи държането на австралийски долари за сметка на щатски е осезаема. На второ място – въпреки забавянето в индустриалната активност, което идва от Европа заради дълговата криза, експортно-ориентираната икономика е доставчик на суровини за Китай. От своя страна индустриалното производство на Китай нараства с 12.8% през декември на годишна база. Австралия е петата най-голяма производителка на мед в света и най-големият износител на въглища. Това гарантира търсенето на австралийската валута само по себе си.

От техническа гледна точка наблюдаваме дневна графика (показана горе). През последната седмица „австралиеца“ осъществи успешен пробив на 7-месечната линия на съпротива непосредствено над 1.0500 AUD/USD. В краткосрочен план вероятно ще наблюдаваме и тест на техническата съпротива при ниво 1.0678 AUD/USD, което е и 76.4% възходяща фибо-корекция на спада отчетен през периода юли-септември 2011 г. Не е изключено първоначално тестът да бъде неуспешен. Можем да очакваме прибиране на печалби, след силното поскъпване на австралийската валута, което ще доведе до корекция, като вероятна подкрепа се явява 1.0525 AUD/USD. Моето предположение в средносрочен план за австралийския долар е поскъпване, като целева стойност на този етап е 1.1000 AUD/USD.

USD/CAD
Източник: ELANA Global Trader

Втората стокова валута – канадски долар, има по-слаба фундаментална основа за поскъпване в дългосрочен план, но въпреки това е доста актуална на този етап. Канада е шестият най-голям износител на петрол в световен мащаб.

Това прави валутата и на този етап много атрактивна. Напрежението с Иран и опасенията, че ислямската република ще опита да блокира прохода Ормуз могат да направят Канада още по-ключов играч на петролния пазар. Неблагоприятно развитие на конфликта с Иран ще наложи натоварването на нови мощности, като за сега Саудитска Арабия е заявила готовност. Канада притежава конкурентното предимство за американския пазар от географска гледна точка.

От техническа гледна точка ситуацията е много близка до австралийския долар – валутната двойка USD/CAD проби значителната техническа подкрепа при 1.0130. В краткосрочен план вероятно ще наблюдаваме ново поскъпване на „канадеца“ в посока паритет. Нивото по всяка вероятност ще окаже значителна техническа подкрепа на щатския долар и не е изключено да наблюдаваме възходяща корекция до нива около 1.0100 USD/CAD. Като средносрочна целева стойност може да се посочи 0.9775 USD/CAD.

EUR/USD

Източник: ELANA Global Trader

Безспорно от гледна точка на българския инвеститор това е най-интересната валутна двойка. Дълговата криза продължава да притиска единната валута надолу. Ситуацията около отписването на гръцки дълг потъна в политически спорове и чисто финансовите и икономически последици бяха загърбени за сметка на популистки изяви.

На целият този фон изглежда пазара „изтрезня“ през последните сесии и единната валута започна да губи натрупаните спекулативни печалби през последната седмица. В края на крайщата моето мнение е, че не е смело да се каже със сигурност, че дълговата криза в Европа ще бъде разрешена. Вероятно еврозоната ще остане цяла и няма да се стига до тежки катаклизми. Проблемът е друг – доверието на частните инвеститори бива сривано. Оказването на натиск върху банки за „haircuts” едва ли ще даде отражение върху пазара (към посока по-голямо доверие и финансиране на по-ниски лихви), а неестественото заменяне на текущия гръцки с 30-годишни ДЦК при ниска доходност създава предпоставка дълговите пазари отново да блокират достъпа на т.нар. PIIGS до финансиране.

В дългосрочен план остава опасността икономиката на ЕС да изпадне в рецесия, банковата криза да се задълбочи, което ще доведе до нови правителствени разходи и допълнително увеличение на суверенния дълг за спасяването на тези банки. Вероятно политическото забавяне на ОКОНЧАТЕЛНОТО и ЕФЕКТИВНО решаване на дълговата криза ще продължи да оказва натиск върху еврото в средносрочен план.

От техническа гледна точка наблюдаваме доближаване до ключовата техническа съпротива при 1.3200 EUR/USD. Допълнително изнервяне на пазарите вероятно ще бъде последвано от корекция в стойността на единната валута спрямо щатския долар. Предвид настъпването на уикенда е вероятно много пазарни участници ще затворят позиции и да предпочетат да останат в страни, тъй като политическата реторика и спекулации в края на седмицата по отношение на дълговата криза вече дадоха горчив урок на непредвидимост и резки движения при отварянето в неделя. В средносрочен план (до края на февруари) очаквам, при запазване на текущото статукво на шикалкавене еврото да таргетира стойности около 1.2760 EUR/USD.

*Комисия по монетарна политика – тялото, взимащо решенията за курса на монетарната политика

Подробно за всички инструменти в ELANA Global Trader

30 дни безплатна и безрискова търговия на валутните пазари в ELANA Global Trader