Как реагира фондовият пазар преди 10 години?

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

11 септември 2001 г. е дата, която със сигурност ще бъде запомнена. Тогава терористичната мрежа на „Ал Кайда“ организира отвличането на 4 пътнически самолета в САЩ, като два от тях бяха разбити в Световния търговски център в Ню Йорк, един в Пентагона, а последния бе свален от похитените пътници в Шенксвил, Пенсилвания.

9/11 остана в историята с близо 3 000 невинни жертви и последвалите я две войни – срещу режима на талибаните в Афганистан и срещу Саддам Хюсеин в Ирак, които костват на щатския бюджет приблизително 7 трлн. долара до този момент. Събитията от тази дата обаче имаха силен ефект и върху щатската икономика.

На първо място трябва да се подчертаят нанесените загуби от тоталното парализиране на икономиката. Световният търговски център се намираше именно в Манхатън – финансовото сърце на Ню Йорк.

Нюйоркската фондова борса и борсата NASDAQ останаха затворени до 17 септември, понеделник, като това е третият път в историята, когато NYSE остава затворена за няколко дни. В допълнение до този момент събитията от 11 септември 2011 г. са най-голямото „застрахователно събитие“. Застрахователният сектор в САЩ губи общо 32.4 млрд. долара под формата на изплатени компенсации, унищожена собственост и др. В региона на Ню Йорк за изгубени 430 000 работни места, а БВП на града се свива с общо 27.3 млрд. долара за последното тримесечие на 2001 г. и цялата 2002 г. Всичко това се отразява крайно негативно както на икономиката като цяло, така и на финансовите пазари в частност.

Искам да обърна внимание, че на 10 март 2000 г. се спуква т.нар. дот-ком балон и пазарите влизат в период на мечи-тренд. 9/11 само ускорява спада им. В края на краищата САЩ изпада в рецесия, която продължава до 2003 г.

S&P 500 (01.01.2001 г. – 01.10.2001 г.), седмична графика

Източник: ELANA Global Trader

Както се вижда на горната графика, широкият щатски индекс S&P 500 отваря на 17 септември с почти 5% спад от стойностите, на които е затворил на 11 септември. Понижението продължава през цялата седмица. Федералният резерв обаче остава отворен и заявява, че ще осигурява нужната ликвидност. Централната банка успява да предотврати финансова криза, наливайки по 100 млрд. ликвидност на ден във финансовата система на САЩ през трите дена след атаките.

Основен лихвен процент на ФЕД (2001 – 2007 г.)

Източник: Bloomberg

Както се вижда от горната графика, ФЕД ускорява и мерките за разхлабване на паричната политика, които са предприети след спукването на дот-ком балона. На 17 септември 2001 г. основния лихвен процент в САЩ е свален с 50 б.п. – до 3.00%. Следват още три понижения на основната лихва – с 50 б.п. през октомври, с още 50 б.п. през ноември и с 25 б.п. през декември. Адекватната реакция на Федералния резерв дава положителни резултати.

S&P 500, Седмична

Източник: ELANA Global Trader

Седмица, след като ФЕД сваля лихвата от 3.50% на 3.00%, фондовият пазар успява да заличи напълно загубите, натрупани през седмицата след атаките. Въпреки, че като цяло мечият пазар се запазва до края на 2002 г., виждаме, че благодарение на доверието, което Федералния резерв „влива“ на пазара, S&P 500 успява да заличи 38.2% от загубите, започнали през есента на 2000 г.

Централните банкери на САЩ доказаха, че в момент на тежка криза за Америка, притежават нужните средства, с които да предпазят местната финансова система от крах. Въпреки, че САЩ влиза в рецесия, спадът на фондовия пазар е овладян.

От друга страна може да се каже, че до известна степен атентатите от 9/11 и реакцията на Федералния резерв имат ключова роля за новата финансова криза 7 години по-късно. В началото на втория си мандат, Джордж Буш стартира програма, стимулираща закупуването на собствени домове от американците. Именно тази политика, в комбинация с ниските лихви до голяма степен стимулира прекомерното кредитиране, което в края на крайщата доведе до краха на имотния пазар в САЩ през лятото на 2007 г., а Lehman Brothers фалира поради голямата си експозиция на ипотечния пазар през септември 2008 г. Така, точно 7 години след атентатите от 11 септември, ФЕД отново предприе спешни мерки за предпазване на цялата финансова система и ограничаване на спада на фондовите борси. През периода на икономическия бум от 2004 до 2007 г. основният лихвен процент постепенно бе повишен до 5.25%. След спукването на жилищния балон той отново бе свален, като в момента е на ниво между 0 и 0.25%.

Сега, още 3 години след Lehman, Федералният резерв отново преживява напрегнат септември.

S&P 500, Седмична, текуща графика

Източник: ELANA Global Trader

S&P 500 пазар коригира 38.2% от отчетения ръст от март 2009 г. насам. В края на месеца ФЕД насрочи 2 дневна конференция, на която ще реши как да отговори на надвисналата дългова криза в Европа и опасността от забавяне на американския икономически растеж. Федералният резерв ще трябва за пореден път да вземе адекватно решение по отношение на монетарната си политика, с която да предотврати нова криза. До сега на два пъти Централната банка доказа, че умее да реагира, навременно.

Въпреки, че през 2008 г. се стигна до най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам, ФЕД насочи курса на монетарната си политика в нужната посока, за да се избегне цялостен колапс на световната финансова система.

Погледнато пост-фактум може да се твърде, че атентатите от 11 септември 2001 г. изиграха по-скоро ролята на катализатор на започналия преди това борсов спад. Този спад обаче бе овладян седмица след това, благодарение на ответната реакция на Федералния резерв – вливане на 300 млрд. долара ликвидност във финансовата система и орязване на основната лихва с 1.25% за в тримесечен период.

Ефектът от атаките обаче е друг – пренасочване на капиталите към две индустрии – отбранителната и фармацевтичната. Отлив на инвестиции се наблюдаваше при туристическия сектор, авиационния сектор и застраховането. Това е логично с оглед на факта, че тези индустрии са основните губещи от тези атаки.