Да, това е паника

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

5% спад на акциите не е представление, което Уолстрийт изнася всяка вечер. В действителност, четвъртък влезе в топ 10 и със сигурност върна страха от есента на 2008 г. Причините за последните събития са икономическото забавяне в САЩ, което е видно в повечето индикатори, както и кризата на държавните дългове.

В основата на разпродажбите вчера беше и изявлението на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който не успя да даде послание за стабилност след заседанието на централната банка. В действителност, думите му за проблемите и готовността да се окаже подкрепа с изкупуване на облигации бяха изтълкувани само като доказателство колко са дълбоки затрудненията на Италия и Испания.

Резултатът от всичко това се вижда на графиката. Индексът S&P 500 излезе от ясно очертания диапазон на търговия от началото на годината.

Не смятам, че глобалната или в частност щатската икономика е в рецесия. Данните наистина се влошават през последните месеци и негативните изненади са много повече, но както се оказа и миналата година, нова рецесия не е опасност. Тогава Федералният резерв използва изкупуването на облигации в подкрепа на пазарите, докато реалният сектор се възстановява още преди да стартира самата процедура. Звучи като объркана причино-следствена връзка, но така работи финансовата система. Хедж фондовете управляват два трилиона долара, а тази сума не може за един ден да влезе или излезе от пазарите. Докато опитват да направят това, спекулантите могат да нанесат удар върху реалната икономика по два канала. Първият са загубите за потребителите от акции, които ограничават покупките им и от там растежа. Вторият е повишението на доходността на облигациите – нещо, което наблюдаваме в Италия и Испания сега и което достигна страшни размери с Гърция – със съответното нарастване на лихвените плащания и на разходите по обслужване на заемите.

В Еврозоната е по-вероятно да има парализа на кредитирането, отколкото ръст на лихвите по потребителски или корпоративни заеми. Но това е дори по-страшно. Има и обратната страна – сривът може да подпомогне икономиката. На първо място е понижението на суровините. Всеки цент поевтиняване на горивата в САЩ спестява пари на населението и бизнеса. Облигациите в САЩ поскъпнаха значително, за разлика от Европа, като това доведе до рекордно ниски лихви по ипотечните заеми. Положителният аспект е намалението на разходите по ипотеките и стимул за покупки на нови жилища. Тези сили действат едновременно, като в краткосрочен период натежават негативните, а в рамките на 6 и повече месеца започват да се усещаш позитивните.

Ще си позволя да перифразирам Уорън Бъфет като кажа, че във времето на паника на другите трябва да сме смели. Щатските акции са евтини и корпоративният сезон показа способността им да правят пари. Борсовият спад е възможност да се инвестира при отлични цени. Но смели не означава безразсъдни. Няма гаранция, че БВП ще продължи да расте и че Федералният резерв ще налива пари още утре на пазарите.

Възможно е при такава паника индексът да слезе до следващото ниво на подкрепа от 1155 пункта само за минути след публикуването на данните за безработицата днес. Може и да остане в състоянието си на несигурност още месец-два преди да формира дъното си за следващите години. Най-добрата инвестиционна политика днес е да има свободни пари, които да следят внимателно динамиката през следващите седмици. Може всичко да се окаже буря в чаша вода или пазарите да получат инжекцията стероиди от Федералния резерв. Във всеки случай е необходима гъвкавост в увеличението и намалението на позициите и правилно управляван риск при резки спадове.