Ще надделеят ли отново отчетите на компаниите

Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Негативните събития и перспективи в периферията на Еврозоната през последните дни остави встрани от фокуса на инвеститорите друго важно събитие, а именно старта на публикуването на отчетите на компаниите за второто тримесечие на 2011. Предвид факта, че тази седмица стартира обявяването на резултатите на големите щатски компании, би могло да се очаква вниманието на пазара отново да се насочи към корпоративните данни. Последователното понижение на кредитния рейтинг на Гърция, Португалия и Ирландия, съчетано с възникналите съмнения около финансовата стабилност на Италия, доведоха до засилени покупки на нискодоходни валути, злато и правителствени облигации на Германия и САЩ.


Euro-Bund German Government – FGBLc1(continuous), Източник: ELANA Global Trader

Опасенията на пазара спрямо  на Италия доведоха до силен ръст на доходността по 10-годишните италиански ДЦК, достигайки 5.71%.

Източник: Bloomberg

Предвид високата чувствителност на пазара през изминалите дни вследствие на дълговата криза, което провокира вълната от разпродажби, вероятно е да видим известно успокоение на пазара, при позитивни резултати от страна на големите корпорации. Погледнато в исторически план, индексите продължават да се представят силно през последните 2 години, по време на месеците, когато се публикуват корпоративните резултати. През настоящия месец  борсовите измерители не оправдават историческите  повишения, като в основата на спада, както вече споменахме бяха спекулациите около разрастващата се дългова криза.

Началото на отчетността бе поставено от данните за корпоративните печалби на Alcoa Inc., която отчита двоен ръст на печалбата в сравнение с година по-рано, на фона на повишение от 27% на приходите, след като цената на алуминия отчете ръст през последните месеци.


Източник: CNBCМнозинството от анализаторите очакват компаниите да продължат със силните си резултати, което може да доведе до известен позитивен импулс за щатския пазар на фона на негативните данни за безработицата от последната седмица и все още висящия въпрос по постигането на консенсус между републиканци и демократи по отношение на високия дефицит на САЩ, като се очаква крайното становище по този въпрос да бъде оповестено в началото на следващия месец.

В краткосрочен план се наблюдават перспективи за известно възстановяване на изгубените позиции от страна на индексите. Въпреки това, следващите дни може да се очаква високата волатилност  да се запази, като по всяка вероятност пазара ще продължи да  избягва рисковите активи, за сметка на трежъритата, йената и франка, при всяка негативна икономическа новина от САЩ и Еврозоната.