Може ли да се спечели от акции на автомобилни производители?

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

Сливания и придобивания, ръст в продажбите и търсене на нови пазари – от една страна така може да описана автомобилната индустрия. Въпреки проблемите на Япония и спада в натоварването на производствените мощности, американските и европейските компании поддържат възстановяването си и завладяват нови целеви групи. Не на последно място трябва да се посочи и бума при китайските производители на превозни средства, заедно със съживяването на производителите на автомобилни части. Тук се поражда и конкретния въпрос – какви са перспективите пред акциите на автомобилостроителите и как да спечелим от тях?

В началото трябва да бъдат посочените най-значимите събития за индустрия през последната година. На първо място са сливанията и придобиванията през периода, сред които изпъкват закупуването на 19.9% от японската Suzuki, осъществена от немската Volkswagen за 2.527 млрд. долара; друг немски лидер в бизнеса – Daimler – закупи по 3.2% от френската Renault и японската Nissan, за съответно 898.58 млн. долара и 778.44 млн. долара. Активността и сериозните намерения от китайската страна също проличаха, след като Zhejiang Geely Holding придоби 100% от Volvo за 1.500 млрд. долара от Ford. Американските компании не останаха встрани от развитието на събитията. В края на миналата година бе осъществено най-голямото IPO (първично публично предлагане) в историята от възобновената General Motors. Детройтският автомобилен гигант, който мина под егидата на щатското финансово министерство, се качи отново на борсата, след като финансите на компанията бяха преструктурирани и набра 20.1 млрд. долара. Италианският концерн Fiat придоби и последните 6% на американското правителство в Chrysler.

На второ място искам да посоча нетната печалба на по-големите компании за първото тримесечие на 2011 г. в милиарди долари.

От таблицата се вижда ясно цялостната тенденция за ръст на тримесечните печалби (след данъци и лихви), като General Motors излезе за пръв път на печалба от 2004 г. насам, а Ford регистрира най-силните си резултати от 1997 г. Интересен факт е, че ръстът в печалбите се дължи основно на продажби от клас „луксозни автомобили“. Друг основен фактор кризата да остане зад гърба на автомобилната индустрия са скокът в търсенето на китайския пазар и активизирането на американското потребителско търсене. В повечето случай прави впечатление и резкият ръст в печалбите за третото тримесечие на 2010 г. Това е логично, с оглед летния сезон, който е и период на пътувания, повишавайки продажбите на нови автомобили.

Каква обаче е тенденцията пред автомобилния сектор като цяло? Няколко са факторите да се очаква известно забавяне на печалбите, като не е изключен и спад. На първо място трябва да се подчертае, че през второто тримесечие на 2011 г. наблюдавахме силна флуктуация в движението на петрола, което е оказало негативно влияние върху продажбите на автомобили. Възможно е през юли да наблюдаваме по-слаби корпоративни резултати, което не е изключено да предизвика понижение при акциите на основните производители. Това обаче може да се нарече временно влияние и последствията ще бъдат краткосрочни, предвид стабилизирането при цените на горивата през последния месец.

Какво се случва с компаниите?

Най-любопитна в това отношение е ситуацията с Toyota. Компанията беше разтърсена от лоши обстоятелства, като изтегляния на нови модели от пазара заради производствени дефекти. В допълнение трябва да се посочи и разрушителното земетресение в Япония на 11 март, което принуди автомобилостроителите да намалят натоварването на производствените си мощности. Последвалото рязко поскъпване на японската йена от своя страна ограничи допълнително износа.

Toyota (TM:xnys), 8 часа

Източник: ELANA Global Trader

Японският гигант, който през последните години държеше най-голям дял от пазара на луксозни автомобили, започва да се възстановява. Япония продължава възстановяването си от природния катаклизъм. Друг проблем пред Toyota представлява сериозното съкращаване на персонал в САЩ, основно в търговските обекти, предизвикано от спада в продажбите в Северна Америка. Негативната тенденция все още се усеща, след като през май компанията отчете спад в продажбите в САЩ и Канада с 33.4%. Представянето на акциите ще зависи изключително много от адекватно поведение на пазара. Toyota, заедно с дъщерното си дружество за производство на луксозен клас автомобили – Lexus, е традиционен лидер. При възстановяване в доверието към компанията, акциите ще продължат поскъпването си с бавен темп. Съкращаването на персонал от САЩ, основно мениджъри на ниско и средно управленско ниво, облекчава бюджета на компанията. По-добри финансови резултати при ръст на продажбите през летния сезон, може да се очаква да доведат до възстановяване в стойността на акциите на Toyota.

General Motors (GM:xnys), 8 часа

 

Източник: ELANA Global Trader

General Motors възстановява традиционно силната си позиция на американския автомобилен пазар. Акциите на компанията обаче бяха негативно повлияни от рязкото поскъпване на петрола. Допълнителен натиск оказаха и опасенията, че производството на детройтския индустриален гигант ще се блокира от липса на японски части. Като цяло перспективите за компанията през летния сезон остават положителни, въпреки видимото забавяне във възстановяването на щатската икономика. Успокояването в цените на петрола ще стимулира продажбата на автомобили на дребно. Възможно е да наблюдаваме плавно поскъпване до нива около 30-30.20 долара през периода юни – средата на юли.

Volkswagen (VOWG:xetr), 8 часа

Източник: ELANA Global Trader

За разлика от основните си конкуренти от Япония и САЩ, европейският автомобилен гигант Volkswagen бележи силно поскъпване на акциите си през последното тримесечие. Модел на немската компания вече е на първо място в Америка по продажба на луксозни автомобили, оставяйки зад себе си GM и Toyota. Това е изключителен успех за VW, предвид факта, че европейските коли нямат традиционно осезаемо присъствие отвъд океана. В групата на компанията влизат и други марки автомобили, сред които Audi, Skoda, Seat и Lamborghini, което осигурява на Volkswagen достъп до широк кръг от потребители, с различни доходи и търсещи различен клас автомобили. Вероятно е стратегията за силна диверсификация на пазара да продължи да оказва подкрепа на продажбите. Валутният риск обаче се запазва, предвид поскъпването на еврото и вероятността ЕЦБ да повиши с 0.25% основния лихвен процент за Еврозоната. Това може да навреди на германския износ, а оттам и на продажбите на автомобилите. Като цяло компанията запазва положителните перспективи пред себе си. Технически погледнато пробивът над горната линия на образувалия се триъгълник предполага постепенно и рязко поскъпване.