Капиталовите пазари в окото на бурята

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

Влошаването на ситуацията около кредитната криза в Гърция вся смут в Еврозоната и на световните пазари. Единната валута регистрира силно волатилна търговия през последната седмица, движена от изявления и решения на МВФ, ЕС, ЕЦБ, гръцкия парламент и дори Германия. В периода от 23.05 до 30.05 се наблюдаваше движение в рейндж 1.4000-1.4325 EUR/USD, като едва на 31.05 видяхме пробив и достигане на 1.4400 EUR/USD, след като Германия смекчи тона по отношение на Гърция и на практика даде зелена светлина за нов спасителен транш за южната ни съседка.

Как обаче се отразява всичко това на основните индекси на Стария континент? И при какви обстоятелства какви сценарии могат да се развият на пазара на акции? И най-вече, на базата на това каква стратегия може да се ползва?

Първоначално със задълбочаването на фискалната криза в Еврозоната, логично наблюдавахме понижения, в т.ч. и на основния немски индекс DAX.

Germany 30 Index, 8 часа

Източник: ELANA Global Trader

На 31.05 обаче WSJ допринесе за пробив и прекратяване на низходящото движение. В статия на вестника се казва, че германското правителство обмисля да се откаже от натиска за промяна в падежа на гръцките облигации. Това изстреля пазарите на горе и възвърна апетита към риск.

Тенденцията капиталовите пазари в Европа да се влияят основно от темата за фискалното здраве на „периферната Еврозона“ е видима. Това важи дори и за акциите в най-силната и стабилна европейска икономика, а именно германската.

В случай, че статуквото на отговорност към закъсалите държави се запази, като става дума не само за Гърция, но за Португалия и Ирландия в т.ч., а също и за Испания и Италия, можем да очакваме нови силни повишения на европейските индекси.

Втора причина да очаквам растеж при пазарите на акции на Стария континент е и сравнително стабилната маркоикономическа конюнктура. През първото тримесечие на 2011 година Еврозоната реализира ръст на общия БВП от 2.5% на годишна база и 0.8% на тримесечна. В допълнение безработицата остава на стабилно ниво от 9.9%, което е под психологическата граница от 10%.

31 май беше важен с още една много важна новина, а именно забавянето на потребителската инфлация в паричния съюз за последния месец. CPI се понижи до 2.7% през месец май, спрямо 2.8% през април. Това е от изключителна важност в дългосрочен план. Успокояването в цените на горивата и понижението на инфлацията вероятно ще накара Европейската централна банка да остави основния лихвен процент на Еврозоната без допълнително покачване на този етап. Ново вдигане на лихвите може да има пагубно влияние върху задлъжнелите Португалия, Гърция и Ирландия и единствено ще увеличи тежестта на дълговете им.

Не е изключен и сценарии на продължаващо понижение на борсовите измерители. На 1 юни кредитна агенция Moody’s изненадващо излезе с ново понижение на кредитния рейтинг на Гърция до ниво Caa1. Европейските политици призоваха кредиторите на южната ни съседка да реинвестират парите по падежиращите гръцки облигации отново в ДЦК на страната. Моментално след това и под натиска на слабите данни за производството и промяната в заетостта в САЩ индексите изтриха печалбите от предишния ден. Всичко това допълнително усложнява обстановката при европейските индекси, тъй като в по-голямата си степен движението им се влияе от развитието на дълговата криза. А тя и емоциите покрай нея непредвидимо се изменят от коментарите на политици и кредитни агенции. Все пак предвид положителната цялостна марко картина и предвид очакваната отговорност от страна на гръцките монетарни партньори може да се приеме, че дългосрочната перспектива остава положителна и вероятно ще наблюдаваме бичи пазар през втората половина от 2011 година.

За по-рентабилна и задълбочена прогноза е добре да се прегледат също така графиките и специфичните национални условия при отделните индекси.

Ще започна с германския DAX (виж графиката горе). След пробива над низходящата тренд линия, вчера индексът се понижи значително. DAX осъществи успешен пробив отдолу на низходящата тренд линия, но все още не се е установил окончателно в меча посока на движение. Вероятно е при продължаващ спад да срещне подкрепа при 7 125 пункта, като пробив надолу вероятно ще предизвика задълбочаване на корекцията. При възстановяване на растежа съпротива е възможно да окаже 7 275 пункта. Макро обстановката в Германия обаче е стабилна. Страната няма дългови проблеми, а безработицата се задържа на 7% за втори пореден месец. БВП на страната нарасна с 1.5% през първото тримесечие на годината. Търговският баланс в допълнение се е повишил през месец март до рекордните 18.9 млрд. евро. Всички тези условия предполагат един силен растеж при евентуално разрешаване на европейската дългова криза. При липса на негативни външни фактори DAX има възможност да бъде един от най-бързо растящите световни индекси.

В Испания нещата стоят по различен начин:

Spain 35 Index, 8 часа

Източник: ELANA Global Trader
 
Испания е разкъсвана от протести и противоречия през последните седмици. Страната има огромна експозиция в португалски облигации, което е силен рисков фактор. В допълнение на 1 юни стана ясно, че Каталуня не е успяла да ограничи публичните си разходи, като е надхвърлила заложения от Мадрид дефицит от 1.3, достигайки 2.7% от БВП. Освен всичко нашумялата паника от последните дни, свързана със заразената селскостопанска продукция на южната страна по всяка вероятност значително ще навреди на износа на страната. Безработицата в Испания е 20%. Допълнителните опасения, че очакваното падане от власт на управляващата социалистическа партия ще доведе до разхлабване на крехката фискална дисциплина в страната тласкат първата „прекалено голяма, за да фалира“ членка на Еврозоната към групата на Португалия, Гърция и Ирландия.  Като цяло може да се очаква, че дългосрочната перспектива пред основния испански индекс, IBEX е негативна. Дори при разрешаването на дълговата криза, икономиката на страната остава слаба и вероятно инвеститорите ще избягват сериозни дълги експозиции в страната, което от друга страна е възможност за отварянето на къси позиции и следенето на меча стратегия спрямо испанските активи.

Друг значително по-интересен индекс, който си струва да се разгледа е D.J. EURO STOXX 50, индексът на европейските “сини чипове“.

EU Stocks 50, 8 часа

Източник: ELANA Global Trader

Цялостната марко картина, касаеща общоевропейската икономика бе описана в началото на анализа. Допълнителен плюс обаче за дългосрочната перспектива е силния отчетен сезон на компаниите за първото тримесечие на 2011 година. При запазване на цялостните добри резултати, вероятно инвеститорите ще са склонни на експозиции към този борсов индикатор и през втората половина от годината може да се очаква и неговото нарастване. Графиката е сходна като при DAX, макар че тук имаме окончателен пробив и повторно установяване във низходящия канал. Вероятно е да наблюдаваме в краткосрочен план търговия на базата на техническия анализ като силна подкрепа може да се очаква да окаже 2 785 пункта. При положителни новини от ЕС и МВФ по всяка вероятност ще последва нов пробив в посока нагоре и в дългосрочен план за таргет при борсовия измерител може да се приеме 2 950 пункта. При такъв сценарии последователно силни съпротиви е възможно да окажат 2 850 пункта и 2 900 пункта, при които индексът да забави растежа си. Тук обаче ситуацията е по-деликатна от при другите разгледани индекси, тъй като фискалната несигурност на Еврозоната предизвиква изключителна волатилност в движението на стойността.

Цялостната ми прогноза, при разрешаване или поне напредък в разрешаването на дълговата криза е, че основните европейски индекси ще нарастват в дългосрочен план. Изключение правят испанският IBEX и италианският FTSE MIB, поради специфичната политическа и икономическа ситуация в двете страни и множеството рискови фактори, породени от недостатъчното възстановяване. Общата макро рамка на Еврозоната, постепенно растящата глобална икономика и стабилните отчети за първото тримесечие на годината от компаниите са в полза на ръст. През втората половина на годината определящи ще са отчетите за второто тримесечие, напредъка с разрешаването на фискалната криза, като не бива да се допуска Испания да изпада в нужда от спасителни пакети. Друг важен фактор, както бе посочено, е ЕЦБ да не повишава основния лихвен процент на паричния съюз през близките месеци.