Гърция – малкият голям фактор

Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Едва ли преди няколко години някой си е мислел, че малка страна като Гърция може да бъде определяща за движението на капиталовите пазари в световен мащаб, на фона на „велики” сили като САЩ, Германия и останалите страни от Г-8, но ето че всяко правило си има изключение. Южните ни съседи все по-осезателно заемат място във финансовите среди и медийното пространство, което в крайна сметка доведе до игнорирането на всякакви икономически данни от страните-стълбове на световната икономика, фокусирайки се върху вътрешнодържавни проблеми като стачки на гръцкия транспортен сектор, обществени протести на профсъюзни организации и сблъсъци на протестиращи с гръцката полиция.

На фона на общите страхове около тежкото състояние на гръцките финанси (имайки предвид и обърната лихвена крива на гръцките ДЦК), на преден план през тази седмица излиза очакваното гласуване в местния парламент, през следващите 2 дни, на приетите от кабинета на министър-председателя Папандреу бюджетни съкращения, които са определящи за получаването на финансова подкрепа от страна на ЕЦБ и МВФ. Това поражда меко казано  „истерия” сред спекуланти, инвеститори и анализатори, относно изхода от гласуването и възможните сценарии след огласяването на вота на гръцките депутати, предвид факта , че социалистическата партия има мнозинство с едва 5 гласа повече от опзиционните сили. Опасенията, че някои от членовете на управляващата партия могат да не подкрепят мерките на правителството, допълнително наливат масло в огъня на съмнението, относно позитивния изход от кризисната ситуация.

Източник: Bloomberg

Възможно е следващите дни да се окажат повратни за движението на пазарите през предстоящите седмици. Прокламираната подкрепа от страна на Китай, които заявиха, че ще продължат да купуват европейски правителствени книжа и ще засилят търговските си взаимоотношения с европейските партньори, както и готовността на френските банки да реинвестират близо 70% падежиращите гръцки облигации в нови 30-годишни гръцки ДЦК,  оказаха краткосрочна подкрепа на единната европейска валута в първия ден от седмицата, но дали това е достатъчно, за да убеди инвеститорите, че Гърция няма да е следващия Lehman Brothers. Изключителната чувствителност на пазара през последните дни на всички новини свързани с Гърция, може да доведе до повишена волатилност, след обявяването на решението на гръцкия параламент относно бюджетните съкращения. С особена сила това важи за кросовете на еврото, където може да се очакват съществени движения. Ниво 1.40 EUR/USD, все още остава определящо за посоката на валутната двойка, след неупешния тест в края на май. Макар отхвърлянето на ограничителните мерки в гърцкия парламент (което би било равносилно на доброволен фалит на страната), да е малко вероятно, цената на валутните put опции, служещи за защита срещу риск от понижение, надхвърля значително цената на call опциите при EUR/USD, което показва, че пазара включва  риск от продължаване на негативната тенденция пред валутната двойка.

Източник: Bloomberg

Отрицателните стойности на графиката, отразяваща разликата във волатилността на call и put опциите, които „не са в пари”(out-of-the-money) с коефициент делта 25%(Risk Reversal), показва несигурността на пазара спрямо еврото, което може да окаже ефект и върху спот  курса на EUR/USD.

Макар и рядко използвани от пазарните участници, опциите са подходящ инструмент за търговия в моменти на висока волатилност. Силните колебания на валутните курсове пораждат възможността за конструиране , както на сложни стратегии, за възползване от високата волатилността, така и на по опростени методи, комбинирайки спот позиция с опция . Покупката на put опция при наличието на дълга спот позиция при валутната двойка, играе ролята на ограничител (т.нар. предпазна put опция) на потенциални загуби при движение в обратна посока на заетата позиция. По същия начин, покупката на call опция, при заемането на къси позиция дава възможност да се компенсират загуби при възходящо движение на спот курса. 

Към момента валутната двойка продължава да консолидира около 1.41-1.44 EUR/USD, без ясна посока на движение, предвид витаещата несигурност по отношение на стабилността, както на еврото, така и на долара.

Източник: ELANA Global Trader

Пробив под 1.40 EUR/USD, ще бъде силно негативен знак за единната европейска валута, като при такъв сценарий вероятно, спадът ще се задълбочи до 1.35-1.37 EUR/USD.  В краткосрочен план не е изключено да видим и известен ръст воден от еуфорията около евентуално приемане на бюджетните съкращения в Гърция, което да доведе до изместване на вниманието на пазарните участници към теми, встрани от проблемите на Еврозоната с бюджетните дефицити на периферните страни. Пазарът неведнъж е доказал, че може да се влияе както от обективните и важни новини, така и от субективни събития. Такова развитие вероятно ще изпрати валутната двойка към тест на съпротивата при 1.47 EUR/USD.