EUR/JPY, задълбочаване на корекцията или заличаване на загуби?

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

Валутният пазар остава най-ликвидният финансов пазар. Именно поради тази причина, той продължава да привлича, както дългосрочни инвеститори, така и спекуланти търсещи бързата печалба. В допълнение компаниите, занимаващи се с производство, внос и износ използват валутната борса за да хеджиране на валутния риск при пласиране на продукцията си или внос на суровини от чужди държави. Друго важно свойство на Forex пазара е и възможността участниците да се насочат както към по-рискови и доходоносни валути, така и към активи, носещи нисък риск. Такава е ситуацията и с валутната двойка EUR/JPY. Когато се наблюдават рискови фактори в международната геополитическа и икономическа обстановка валутната двойка губи от стойността си, т.е. японската йена поскъпва. И обратно – когато рисковете пред икономиките са по-малки, инвеститорите се пренасочват към по-висока доходност, поемайки по-голям риск.

EUR/JPY, 8 часа

Източник: ELANA Global Trader

Както ясно се вижда от графиката, през последните месеци еврото бележи сериозно поевтиняване спрямо японската йена. Това не е случайно, разбира се. Влошаването на европейската дългова криза и продължаващата липса на решение по отношение на гръцките фискални проблеми в частност тласкат инвеститорите към стабилността на йената. В каква посока обаче се продължи движението на EUR/JPY?

В края на миналата седмица валутната двойка тества неуспешно силната подкрепа при 113.50 EUR/JPY. Не е изключено в краткосрочен план да наблюдаваме и нов тест, но по всяка вероятност той също ще бъде неуспешен. Причина за това мое очакване са все по-конкретните устни уговорки пред официалните медии за разрешаване на гръцките дългови проблеми. В допълнение гуверньорът на ЕЦБ, Жан-Клод Трише, по време на последната си пресконференция отново каза, че от банката следят инфлацията „със силна бдителност“, което се приема от пазарите като намек за евентуално повишаване на основния лихвен процент в паричния съюз през следващия месец. При благоприятно стечение на преговорите между гръцкото правителство, МВФ и ЕС и повишаване на ОЛП в Европейската централна банка по всяка вероятност ще наблюдаваме насочване към по-високата доходност на еврото, предвид ниските лихвени нива в Япония. При поскъпване на еврото съпротива може да се очаква да окажат нивата между 115.75 и 116.30 EUR/JPY.

Не e изключено обаче и паниката в Гърция да нарасне, което неминуемо ще предизвика ескалиране и на паниката по отношение на целия паричен съюз. В допълнение, премиерът Георгиос Папандреу промени съставът на правителството си, назначавайки като финансов министър свой бивш политически опонент. В случай, че вотът на доверие, който Папандреу поиска от гръцкия парламент не успее, правителството ще трябва да подаде оставка, отлагайки за пореден път във времето налагането на нови по-строги мерки за орязване на бюджетните разходи. При такъв сценарии по всяка вероятност валутната двойка ще регистрира ново силно поевтиняване, пробивайки под 113.50 EUR/JPY. Следващо силно ниво на подкрепа при евентуален спад е възможно да окаже 112.80 EUR/JPY.

От страна на Япония на този етап нямаме сериозни новини. Възстановяването на страната продължава. Bank of Japan запазва нулевата лихва в страната, въпреки, че потребителската инфлация на архипелага отчете минимален ръст през месец април с 0.3%.  Очевидно движението на валутната двойка е почти изцяло в ръцете на Гърция и европейските й партньори. Как ще се развият събитията обаче, предстои да разберем от самите политически фигури.