Петролът все още не може да намери ясна посока

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

Началото на месец май бе белязано от силен спад в стойността на петрола. Черното злато отчете 50% корекция на реализирания двумесечен ръст. Като причина за това могат да се откроят няколко фактора. От една страна стоят прибирането на генерираните печалби и спукването на балона при суровините. От друга страна са опасенията, че скъпото гориво ще навреди на глобалния икономически растеж. Ликвидирането на терористичния лидер, Осама бин Ладен, също даде своето отражение върху започналите разпродажби. След като пазарите се успокоиха обаче следва логичния въпрос – „Накъде ще тръгне цената на петрола?”

На този етап отговорът на този въпрос изглежда труден. Въпреки, че пазарите се успокоиха, черното злато все още не може да намери ясна посока. През последните три търговски сесии движението в цената на суровия петрол навлезе в рейндж между 98.00 долара за барел и 103.00 долара за барел, с частични и краткотрайни пробиви съответно под и над споменатите стойности.

Разглеждайки ситуацията от гледна точка на фундаменталния анализ, по-скоро ще наблюдаваме възстановяване на възходящия тренд и постепенна втора вълна на поскъпване на горивата. Като основна причина за тази прогноза може да се откроят все още бушуващите вълнения в Близкия изток и Северна Африка. Политическата криза в Либия продължава. До този момент нямаме ясни сигнали нито от страна на бунтовническите сили, нито от страна на Муамар Кадафи и поддръжниците му за спиране на огъня и замяната на бойните действия с преговори. Сирийското правителство прави опити за смазването на гражданските протести, използвайки армията. Освен това, въпреки смъртта на бин Ладен, терористичната заплаха все още остава реална, като в допълнение смъртта на лидера на „Ал Кайда” може да предизвика гняв и желание за отмъщение сред екстремистките среди. Всяко едно такова събитие или дори само заплаха вероятно ще продължат да тласкат цената на петрола нагоре. До тук обаче стана дума само за предлагането.

От другата страна стои търсенето. Въпреки забавянето на икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие на 2011 година (ръст на БВП от 1.8%, спрямо 2.8% за последното тримесечие на 2010 година) все още се наблюдават силни данни за бизнес климата и производството в Щатите, както и бавно нормализиращ се трудов пазар.

В Еврозоната картината е не много по-различна. Въпреки, че дълговите проблеми на страните от т.нар. „периферия на Еврозоната” продължават да се влошават, бизнес индикаторите в съюза като цяло бележат ръст. Ефектът от Европа отчасти обаче е двоен. Въпреки доброто цялостно икономическо представяне, фискалната криза вреди именно върху единната валута. Това от своя страна поражда рискови фактори и поскъпване на долара. Именно от тук петролът е подлаган на допълнителен натиск. Отчасти това е и причината в петък петролът да достигне най-ниските си стойности от 18 февруари насам. Определящо за доверието към Еврозоната, а оттам и към единната валута е предстоящото публикуване на БВП за първото тримесечие на 2011 в петък, тази седмица.

Не на последно място трябва да се обърне внимание и на търсенето в Азия. Тук ще отбележа единствено Япония и Китай. Японската страна вече се възстановява усилено след опустошителното земетресение от 11 март и вече не се говори за опасения в спад на търсенето и изпадането на „страната на изгряващото слънце” в рецесия. Правителството и Централната банка на индустриално развитата страна, която е и на четвърто място в света по консумация на петрол и петролни продукти, предприеха мерки за стимулиране на икономиката. Най-значимо сред тях беше намесата на валутния пазар, заедно с другите членки на Г-7, с цел поскъпването на йената да бъде успокоено. За експортно-ориентираната икономика на Япония този ход беше жизнено важен, така че може да се очаква икономическото възстановяване да продължи и притесненията от спад в търсенето на петрол в страната да избледнее. Китай от друга страна продължава бурния си икономически растеж, след като отбеляза 2.1% ръст в БВП на тримесечна и 9.7% на годишна база. Въпреки това опасността от спукването на имотния балон в страната или от прегряване на икономиката остават реални. За сега обаче те по всяка вероятност няма да повлияят на спекулантите, които търсят бързи печалби и по-скоро ще видим допълнителна подкрепа за цената на петрола от Китай.

За по-цялостна прогноза, трябва да бъде обърнато внимание и на техническия анализ.

Nymex – Light Sweet Crude Oil – Дневно

Източник: ELANA Global Trader

Графиката ясно показва, че суровият петрол срещна силна подкрепа при 98.50 долара за барел. Вероятно ще наблюдаваме плавно поскъпване в краткосрочен и средносрочен план. Като първоначална техническа съпротива се откроява 105.00 долара за барел, като пробив нагоре вероятно ще изведе петрола до ново рязко поскъпване над 110.00 долара за барел. При неуспешен пробив може да се очаква нова корекция и тест на 98.50 долара за барел. В сряда се очаква публикуването на седмичните данни за запасите на суров петрол, дестилати и бензин в САЩ. По всяка вероятно тези данни ще дадат допълнително отражение върху цената, като при по-голямо от очакваните количества ще видим поевтиняване и нов натиск върху черното злато. 

Като цяло, моята прогноза е, че при текущите обстоятелства и при липса на изненади ще наблюдаваме ново и плавно поскъпване. Въпреки това вероятността на видим стойностите от миналата и по-миналата седмица е малка. В средносрочен и дългосрочен план може да се очаква достигане и движение в интервала между 105.00 и 110.00 долара за барел.