EUR/GBP – двете страни на една монета

Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Единната европейска валута продължава силното си представяне на валутните пазари, след като негативните очаквания за платежоспособността на Гърция и Ирландия останаха на заден план, отстъпвайки място на позитивизма от силните корпоративни резултати на европейските и щатски компании. Това доведе до възобновяване на апетита към риксовите активи и високодоходните валути, което даде своя положителен ефект и върху стойността на еврото. Продължават да се наблюдават силни резултати в производствения сектор на Германия, която е основния стълб за цялостта на Еврозоната. Идустриалното производство на немската икономика достигна 14.8% на годишна база, като за сравнение Великобритания регистрира ръст от едва 2.40%, на фона на потребителска инфлация надхвърляща 4% за Острова. Как се отразява това на кроса EUR/GBP?

Източник: ELANA Global Trader

От средата на миналата година се наблюдава ръст на еврото, като пробивът на низходящата тренд линия, индикира промяна в дългосрочната перспектива пред валутната двойка. Наблюдаваме тест на важно ниво на съпротива при 0.8920 EUR/GBP, като успешен пробив, ще даде възможност за продължение на възходящото движение.

Катализатор на такова развитие пред валутната двойка може да се окаже изоставането на британската икономика във фазата на икономическо възстановяване, което е причина за поддържането на все още ниски лихвени нива. Безработицата на Острова се задържа около 8%, на фона на 7.1% ниво на незаети в немската икономика. Въпреки проблемите с бюджетните дефицити на редица страни- членки, Еврозоната отчита ръст от 2% на годишна база на БВП за последното тримесечие на 2010г, докато Великобритания отчита 1.5% ръст на брутния вътрешен продукт.  В същото време инфлацията на Острова е близо 2 пъти по-висока от тази в Еврозоната, което контрастира на по-слабия икономически ръст. Ако Английската централна банка продължи да се въздържа от мерки срещу ръста на потребителските цени, много вероятно е това да окаже негативен ефект върху британския паунд.

Източник: ELANA Global Trader

Наблюдава се оформянето на възходящ канал през последните 2 месеца, като при запазване консервативната монетарната политика на Bank of England и агресивния подход на ЕЦБ, по всяка вероятност ще станем свидетели на нов ръст на еврото до зоната около  0.93-0.94 EUR/GBP.

Основни бариери пред поскъпването  единната европейска валута може да се окажат евентуално задълбочаване на гръцката дългова криза  или възникването на нови полемики около стабилността на испанската финансова система, имайки предвид факта, че по-голямата част от ипотечните кредити в Испания са с плаваща лихва, докато Европейската централна вече започна да налага политика на увеличение на лихвените нива. Ако горепосочените негативни опции пред Еврозоната бъдат избегнати, по-вероятно е да продължим да наблюдаваме стабилен курс на поскъпване на еврото спрямо британския паунд.