Време за корекция при NZD/USD

Avatar photo

Генади Гешев

ръководител "Международни финансови пазари", "Елана Трейдинг"

Два са основните типа анализ, които се правят при разглеждането на валутна двойка: технически анализ, базиран изцяло на графиката на дадената валутна двойка и фундаментален анализ, имащ за цел да определи икономическата обстановка в съответните две държави. Определено всеки от двата типа анализ си има привърженици, но най-добрият начин е да се съчетаят, за да може да се вземе по-адекватно решение за сделка. Нека погледнем каква е ситуацията в САЩ и Нова Зеландия.

Страна Инфлация Основен лихвен процент Промяна БВП за тримесечие Безработица
Нова Зеландия
2.50%
0.20%
4.00%
6.80%
САЩ
0.25%
3.10%
2.10%
8.80%

Лихвите в САЩ са почти нулеви, потребителската инфлация е 2.1%, а БВП бележи ръст от 3.1%. Програмата QE2 (Quantitative Easing) или иначе казано изкупуването на дългосрочни ценни книжа от ФЕД и инжектирането на пари във финансовата система оказва положителен ефект върху растежа на икономиката, но създава предпоставки за рязко увеличение на инфлацията. Именно опасенията за ръст на инфлацията водят след себе си до слаб долар и поскъпване на всички активи деноминирани в долари. В момента гласувания бюджет за QE2 е на изчерпване и най-вероятно трета порция по същата програма няма да има което означава, че ФЕД ще е принуден да спре с покупките на дълг. В момента, в който това стане факт щатският долар най-вероятно ще започне да поскъпва. И докато в САЩ монетарната политика в близко време е предопределена, не е така в Нова Зеландия. Инфлацията е 4%, което е доста близо до рекордната за последните години инфлация от 5.1%. Икономически растеж почти липсва, а лихвите бяха отново свалени до 2.5% след неочакваното повишение през август миналата година. Очакванията са основният лихвен процент да се задържи на тези нива за известно време или поне докато новозеландската икономика не покаже някакъв признак за икономически растеж. На фона на тези разсъждения в средносрочен план всички факти са в полза на щатския долар, но точно обратното се случва в реалността. „Кивито” поскъпва всеки изминал ден. Вероятната причина е в глобалната тенденция на пазарите. Инвеститорите са полудели по високорискови инвестиции и доларът носи негативите от това. Съвсем логично е в скоро време да се сложи край на този драстичен ръст на NZD/USD и момента изглежда напълно подходящ.

NZD/USD на дневна графика
Източник: ELANA Global Trader

От ноември 2010 година насам NZD/USD се движи в канала очертан от върховете 0.7975 съответно на 4 ноември 2010 г. и0.7823 на 2 февруари 2011 г.В момента двойката се намира на ключовата съпротива при 0.7825. Ако все пак тя бъде преодоляна следва съвсем близкото 0.7975. Очевидно в посока нагоре има солидни „препятствия” и по-лесен е пътят надолу. В следващите няколко дни ще стане ясно дали очакванията ми за корекция са се оправдали.