Япония отново привлича вниманието на пазара

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

След като паниката предизвикана от разрушителното земетресение от 9.0 по скалата на рихтер отшумя и новините около АЕЦ „Фукушима” станаха по-редки, Япония отново привлече вниманието в ранните часове на 27 април. Това става след като Standard & Poor’s неочаквано намали перспективата пред кредитния рейтинг на страната от „стабилна” на „негативна”. Въпреки това обаче оценката на правителствения дълг остава непроменена на „АА-„. Какво обаче означава това за валутния пазар и какви последствия може да има?

Както от S&P сами посочват, намалената перспектива не означава и намаляване на рейтинга, но може да се приеме като предупреждение. В случая на Япония, както беше и при САЩ миналия понеделник, става дума за риск от прекалено нарастване на публичния дълг. За страната „на изгряващото слънце” обаче тези опасения са значително по-обосновани. Земетресението и последвалата ядрена криза нямат единствено обществени последици. Не по-леки са и икономическите такива. Все още няма точна прогноза колко ще струва възстановяването от нанесените щети. На този етап съществуват единствено предположения, които варират между 245 млрд. долара и 590 млрд. долара (от 20 трлн. йени до 50 трлн. йени).

Всичко това предизвиква допълнителен натиск върху Япония, която е с най-голям процент на публичен дълг към БВП в света – 225%!  Така японското правителство бива поставено пред нелеката задача да се обремени допълнително със задлъжнялост.

Това, на което искам да обърна внимание са именно перспективите пред японската йена. Валутата, която е приемана за актив-убежище при кризисни времена реализира сериозно поскъпване в рамките на няколко дни. Валутната двойка USD/JPY буквално се срина от 82.96 до 76.30 за седмица. На 18 март обаче страните от Г-7 се намесиха на пазарите, с което стабилизираха курса на йената. Този ход бе от фундаментално значение, защото при скъпа валута, японската експортна икономика не би могла да се съвземе. Тук ситуацията за страната се усложнява допълнително. От една страна Япония може да разчита на евтина йена, която да стимулира износа, а оттам и възстановяването на местната икономика. От друга страна поддържането на нисък курс на местната валута спрямо другите основни парични единици оскъпява допълнително външния дълг на и без това затруднената страна. Твърде вероятно е след решението на S&P евентуалните кредитори да потърсят и по-висока доходност от Япония.

По моя преценка възможните сценарии при създалата се ситуация са следните:

  • Bank of Japan прави нова интервенция на валутния пазар, с цел да отслаби йената, която от началото на април реализира ново поскъпване заради геополитическата криза в Близкия изток. С такъв ход Централната банка несъмнено ще стимулира експорта. В дългосрочен план това са жизнено важни приходи за изплащането на съществуващия дълг. Както споменах обаче това ще оскъпи допълнително средствата от външните кредитори. Трябва също така да се подчертае, че тези заеми няма да бъдат изплащани веднага и възстановяването на местната икономика е с предимство.
  • Япония оставя „пазарите да се погрижат”, като се концентрира върху създаването на по-благоприятни условия за привличането на външни кредитори. По-високата доходност ще насочи и по-голям паричен поток към японския дългов пазар, което ще увеличи търсенето на местната валута. Допълнителните притесненията около разрастващите се кредитни кризи в глобален мащаб е твърде вероятно да предизвикат ново бягство към валути-убежища, в т.ч. и към японската йена.

Дотук, според мен, може да се очаква в средносрочен план нова интервенция от BoJ. Безспорно доходността по японския дълг ще трябва да бъде увеличена. Това ще предизвика нов наплив към йената и е вероятно този тип интервенции, както видяхме и през месец септември 2010 г., да се окажат неефективни. Единствен вариант за разрешаването на този казус в полза на евтината йена е нова масова международна интервенция.
 На базата на казаното вероятно ще наблюдаваме ново поскъпване на японската йена спрямо основните световни валути в средносрочен и дългосрочен план.

Графикaта потвърждава прогнозата ми:

USD/JPY, 8 часа:

 

Източник: ELANA Global Trader

При движението на щатския долар спрямо йената наблюдаваме образуването на низходящ канал. Естествено допълнителна подкрепа за поскъпване на йената в случая оказва и слабия долар. Въпреки това фактите са налице. По всяка вероятност ще наблюдаваме продължително поевтиняване на валутната двойка, т.е. поскъпване на йената. Краткосрочна подкрепа е възможно да окажат нивата около 81.00 USD/JPY. Пробив под нея може да очаква да бъде последван от силен низходящ импулс. Неуспешен тест ще предизвика леко поскъпване на долара, което вероятно ще срещне силна съпротива при низходящата тренд линия.
 На базата на казаното дотук, моята лична прогноза е задълбочаване на низходящото движение при валутната двойка USD/JPY. Вероятно е краткосрочен план да наблюдаваме леки възходящи корекции. Не е сигурно обаче и каква ще бъде позицията на международната общност при създалата се ситуация. Не е изключен вариант на нова интервенция от страна на Г-7, която може да обърне посоката на движение на USD/JPY за продължителен период.