Интересни седмици за щатския капиталов пазар

Avatar photo

Евтим Тренков

дилър, ЕЛАНА Трейдинг

 След като станахме свидетели на значителна корекция при основните борсови индекси в САЩ, предизвикана основно от паника сред инвеститорите, вероятно вече е време ръстът да се възстанови.

S&P 500, Дневна;
Източник: ELANA Global Trader

Нека обаче първо си припомним какво всъщност се случи с американския капиталовия пазар. За най-общ случай ще използвам графика на широкия S&P 500, който е основен борсов измерител в САЩ. В продължение на няколко месеца наблюдавахме силен бичи пазар, като в началото на 2011 година окончателно видяхме стойностите от лятото на 2008 година. С наближаването на март месец обаче в Близкия изток и Северна Африка избухна един геополитически феномен, а именно разразяване на масови граждански протести. Тези събития носеха не само социални и политически белези, но също се отразиха на икономическото възстановяване и растеж в глобален мащаб. Сред най-осезаемите последствия от израза на гражданско недоволство в Арабския свят е поскъпването на петрола. Това от своя страна предизвика опасения за глобалното възстановяване и инвеститорите масово се насочиха към по-сигурните активи-убежища, като ценните метали. Стигна се до оформяне на вторичен, низходящ тренд при индексите. В конкретния случай на S&P наблюдавахме 38.2% фибо корекция на възходящото движение, започнало през есента на 2010 година. Това понижение обаче срещна силна подкрепа при 100-дневната плъзгащата се експоненциална средна и стойността на борсовия измерител се стабилизира.

Сега пред нас стои въпросът, какво може да се очаква в средносрочен и дългосрочен план от капиталовия пазар? Имаме ли предпоставки за растеж или за нова корекция?

На този въпрос може да се отговори като се разгледат някои събития, започнали в началото на април.  На първо място естествено e най-сериозно отражение да окажат тримесечните отчети на местните компании. Публикуването им тепърва започва, а анализаторите на Wall Street прогнозират силни резултати. Предвид силната активност през последните месеци в сектора на сливанията и придобиванията  вероятно банковият сектор ще е сред най-добре представилите се през първото тримесечие на 2011 година. Освен това скокът в цените на суровините и горивата предизвикаха паника и породиха опасения от прекалено забързване на инфлацията и ограничаване на икономическия растеж, но от друга страна миннодобивните и енергийните компании може да се очаква да са повишили маржа си на печалба. Допълнителен аргумент в тази посока са неочаквано добрите резултати за бизнес активността в сферата на производството и индустрията в САЩ. От друга страна обаче тежест вероятно ще окажат търговията на дребно, както и автомобилната индустрия. Търговците на дребно са най-пряко зависими именно от потреблението, следователно и от пазара на труда.

Въпреки, че наблюдаваме благоприятна тенденция на спад при седмичните молби за помощи при безработица, възстановяването на трудовия пазар е все още бавно. За това свидетелства и нерешителността нa Федералния резерв да прекрати програмата QE2 по вливане на ликвидност, чрез изкупуване на трежърита. Проблемите за автомобилната индустрия са от друго естество и те не идват от вътрешността на САЩ, дори напротив. Силните земетресения в Япония и разразилата се ядрена криза накараха автомобилните компании да ограничат производството си поради липса на части, като на места някои от фабриките преустановяват временно работата си. Последните събития наистина обхванаха малка част от тримесечието, но въпреки това ще дадат цялостно отражение най-малкото върху по-нататъшното поведение на инвеститорите спрямо тези компании.

Като цяло обаче показателите за бизнес активността, възвръщащият се оптимизъм и все пак съществуващите икономически растеж и подобряване на трудовия пазар вероятно ще са допринесли за ръст в печалбите на по-голямата част от щатските публични компании. Лично моето мнение е, че при равни други условия, базирайки се на отчетите можем да очакваме цялостен ръст и на капиталовия пазар в САЩ.
 На второ място трябва да се отбележи, че кризата в Либия и Близкия изток като цяло все още не е решена. Въпреки военната интервенция, полк. Кадафи продължава да държи властта в арабската страна, а бунтовниците категорично отказват да водят мирни преговори, преди окончателно да се оттегли. Това предизвиква допълнително напрежение, което дава най-ясен израз в стойностите на петрола и ценните метали. Нежеланието на нито една от двете страни да отстъпи вероятно ще продължи да оказва подкрепа на суровините, което пренасочва паричния ресурс към тях вместо към акциите. Въпреки временните корекции в цените на горивата и металите, вероятността да наблюдаваме ценова стабилност е малка. Окончателното разрешаване на геополитическата криза в региона е жизненоважна за по-нататъшния и спокоен ръст на капиталовия пазар. Преди постигането на мир е твърде вероятно да наблюдаваме несигурно движение в стойностите на акциите и индексите, като не са изключени и нови стръмни корекции.

На трето място, но не на последно по значение определено стоят политическите решения, които предстои да бъдат взети в краткосрочен и средносрочен план в САЩ. От една страна пред Конгреса във Вашингтон беше представен проектобюджет, който орязва правителствените разходи за предстоящата фискална година с около 25%. Като цяло трябва да се има предвид, че това е нож с две остриета. От една страна международните пазари ще си отдъхнат от прекалените правителствени разходи и ръст на щатския бюджетен дефицит. От друга страна обаче погледите сега са насочени към Европа. Въпреки, че задлъжнялостта на САЩ далеч не е по-малка от тази на периферните страни в Еврозоната, Америка все още се радва на максимален кредитен рейтинг (ААА) и в близко бъдеще поне аз не виждам възможност инвеститорите да изгубят доверието си в страната. Орязването на бюджета обаче ще има друг негативен ефект. Плануваните реформи автоматично стават невъзможни, а при процент на безработица 8.8% е прекалено рисковано да се предприема такъв ход. Вероятно е да видим допълнителни съкращения в администрацията, което ще се отрази на крайното потребление. А в САЩ именно потреблението формира най-голям процент от БВП. Това е решение, към което трябва да се подходи много внимателно. Със сигурност при достигане на окончателен консенсус пазарите ще са първите, които да дадат оценка. Това обаче е само една част от политиките, които вероятно ще повлияят на капиталовия пазар в САЩ. Друг важен и дори до голяма степен по-голям фактор е Федералния резерв. Централната банка на Щатите в момента подкрепя разхлабена монетарна политика. В интерес на истината именно този курс оказа благоприятно влияние на пазара и допринесе за продължаващия вече осми месец бичи трнд. През юни обаче изтича програмата QE2, която имаше за цел именно да стимулира капиталовия пазар в страната. Вливането на 600 млрд. долара във финансовата система за период от осем месеца се оказа далновиден ход и все още наблюдаваме положителните ефекти от него. От друга страна почти нулевия основен лихвен процент прави финансовия ресурс евтин, което позволява на компаниите лесно да набавят свежи средства за инвестиции. За сега обаче не се говори за предприемане на програма QE3, която да продължи вливането на ликвидност в икономиката. Официално не се говори и за покачване на ОЛП, тъй като по-голямата част от директорите на ФЕД считат, че ръстът на инфлацията е временен ефект от рязкото поскъпване на суровините. Като цяло изтичането на стимулационната програма QE 2 по-късно т.г. вероятно ще има ефект върху капиталовия пазар. Въпросът е каква ще е следващата стъпка от страна на Бен Бернанке и колегите му във Федералния резерв. Дали ще се стигне до QE 3 или прекратяването на всякакви програми с цел „вливане” на ликвидност ще бъдат добре аргументирани с повишаващи се икономически показатели? Това ще покаже времето. И по-важното е, че по-всяка вероятно ще окаже изключително силно влияние на стойностите на акциите.
 Ако погледнем графиките на индексите, моето мнение е, че имаме предпоставки за продължени възходящо движение.

NASDAQ 100, Дневна;
Източник: ELANA Global Trader

S&P 500, Дневна;
Източник: ELANA Global Trader

Това, което се вижда е оформянето на възходящи канали, както при технологичният NASDAQ, така и при широкият S&P. Силни нива на съпротива оказват съответно 2 345 и 1 335 пункта. Подкрепи се явяват възходящите тренд линии.