Земетресение разтърси финансовите пазари в Япония

Avatar photo

Генади Гешев

ръководител "Международни финансови пазари", "Елана Трейдинг"

Най-голямото от близо век земетресение в Япония, с магнитуд 8.9 по скалата на Рихтер, разтърси страната и предизвика 10-метрово цунами. Това е и най-силният трус в света за последните шест години. Бедствието удари едномилионния град Сендай на североизточното крайбрежие. Сендай се намира в район Тохуко, който формира около 8% от БВП на Япония. Твърде рано е да се прецени икономическото въздействие.
Земетресението беше регистрирано половин час преди да затвори капиталовия пазар в страната. Фючърсните контракти върху водещия борсов индекс Nikkei 225 паднаха с 1.7% до 9 975 пункта за броени минути, като начело на понижението бяха акции на застрахователни компании и петролни рафинерии.  

Графика Nikkei 225 Stock 1 час   

  

Източник: ELANA Global Trader 

Японската йена падна, след което преодоля загубите при публикуването на новината и добави 1% срещу основните валути. 

Графика USD/JPY 1 час  

 

Източник: ELANA Global Trader 

Цената на суровия петрол се понижи с 3% до $ 99.66 за барел поради очакванията за временно ограничаване на търсенето му във втория по големина консуматор в Азия.    

Графика Петрол 1 час 

 

Източник: ELANA Global Trader  

Централната банка обеща да гарантира финансова стабилност, след като големият автомобилен производител Toyota Motor Corp затвори няколко завода. Банката, която вече понижи основния лихвен процент до нула в стремежа си да преодолее дефлацията, предприе спешни мерки и обяви, че ще направи всичко по силите си да осигури ликвидност. Финансовата система функционира без проблеми. 

1995 г. – Кобе  

Трусът възвърна спомените за земетресението Great Hanshin, което засегна пристанищния град Кобе през януари 1995 г. Тогава индустриалното производство на Япония се срина с 2.6% за януари, а в последствие добави 2.2% и 1%, съответно през март и април. Очакванията са ефектът сега да не е толкова негативен, тъй като е засегната по-малка част от икономиката на страната.