Повишение на основния лихвен процент в Еврозоната?

Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Днешното заседание на Европейската централна банка и последвалата пресконференция на гуверньора Жан-Клод Трише разбуниха духовете на валутните пазари, което доведе до силно поскъпване на единната европейска валута. Тонът и думите, използвани при пресконференцията на председателя на централната банка, напомниха на пазарните участници за последния цикъл на повишение на лихвените нива , при които всяко използване на фразата „силна бдителност”, бе последвано от увеличение на основния лихвен процент. Тази фраза, неочаквано за мнозина прозвуча днес по време на изявлението на Жан-Клод Трише, който заяви че ЕЦБ се намира в състояние на „силна бдителност” и е възможно повишение на лихвените нива при следващото заседание на централната банка през април. Въпреки че икономистите не очакваха повишение на ОЛП преди август, имайки предвид все още възстановяващата се икономика и затрудненото финансиране на страни като Гърция и Ирландия, борбата срещу растящата инфлация в страните от Еврозоната остава основен приоритет за централната банка, като не е изключено до края на годината да видим нови повишения на лихвените нива. Цената на мартенските фючърси върху тримесечните депозити деноминирани в евро завършиха деня с понижения, отчитайки евентуално бъдещото повишение на ОЛП в Еврозоната, като лихвата достигна до 1.24%.

Euribor 3 Months – Mar 2011

Стартът на пресконференцията на Жан-Клод Трише бе съпътстван от силно поскъпване на еврото спрямо останалите основни валути, като най-сериозен ръст бе отчете спрямо японската йена, която поевтиня до 114.95 EUR/JPY в първите часове след старта на пресконференцията.

eur/jpy –  1 час

Възможно е през следващите дни отново да се наблюдава повишена волатилност при кросовете на еврото, като по всяка вероятност ще продължат дискусиите и спекулациите около евентуалните бъдещи действия на Европейската централна банка относно мерките, срещу растящите потребителски цени и възможността на повишението на лихвените нива да доведе до затруднено възстановяване и финансиране за проблемните страни от т.нар PIIGS(Portugal, Irеland, Italy, Greece,Spain), след като днешния анонс за повишение на ОЛП бе съпътстван с понижение на основните борсови индекси в Испания,  Италия и Португалия.