Лихви, инфлация и шанс за пробив надолу при GBP/USD

Avatar photo

Генади Гешев

ръководител "Международни финансови пазари", "Елана Трейдинг"

Британският паунд започна годината с изключително силно представяне спрямо щатския долар. Какви са факторите довели този ръст в началото на 2011 година?

Нека погледнем икономическата ситуация в двете икономики. На пръв поглед проблемите са аналогични: големи бюджетни дефицити, банков сектор отказващ да финансира бизнеса и централни банки повече или по-малко склонни към продължаване на политиката за наливане на пари във финансовата система (QE). Така погледнато от фундаментална гледна точка и двете валути трябва да са нежелани от инвеститорите. Разликата, която доведе до поскъпване на британския паунд от началото на 2010 е високата инфлация на Острова, която от своя страна повиши вероятността Централната банка на Англия да започне с повишение на лихвения процент преди колегите си от ФЕД. Индексът на потребителските цени на Острова в момента е 4.4%, съвсем близо до рекордните нива от 2008г. Като се махнат от потребителската кошница цените на горивата, храните, алкохола и тютюневите изделия инфлацията също остава впечатляваща 3.4%. Именно тази висока инфлация и намеците от страна на Централната банка на Англия за промяна на монетарната политика станаха причината за регистриране на нови върхове за последната година и половина на валутната двойка GBP/USD.

Индекс на потребителските цени на годишна база без храни, алкохол, горива и тютюневи изделия във Великобритания.

Източник: Bloomberg

Индекс на потребителските цени на годишна база във Великобритания

Източник: Bloomberg

Мечтите за високи лихви бързо бяха свалени на земята след като от последните минути на заседанието на АЦБ публикувани миналата сряда стана ясно, че икономическата обстановка едва ли ще позволи промяна на политиката в близко време. Разочароващи данни за потребление оповестени на следващия ден бяха поредния негативен факт накарал инвеститорите бързо да разпродават британски паунд довел до бързо отстъпление от рекордно високото ниво 1.6400.

GBP/USD на дневна база

 

Източник: ELANA Global Trader

От февруари месец насам валутната двойка GBP/USD консолидира в техническата фигура разширяващ се триъгълник. В техническия анализ тази фигура е в подкрепа на текущия тренд, който както е видно на графиката горе от края на 2010 година е възходящ. В момента валутната двойка се намира на ключовото ниво 1.5980. Два се вероятните сценарии. Пробив със сигурност ще отвори път надолу към и 1.5750 в краткосрочен план и евентуално 1.5340 в средносрочен план. За да може да кажем обаче, че имаме успешен пробив цената трябва да затвори поне един ден под това ниво. Вторият сценарий е подкрепата да удържи за трети път и „кабела” да изхвърчи нагоре към нови върхове за годината. Кой от двата сценария ще се осъществи ще покаже бъдещето. Лично аз съм привърженик на втория вариант.