Японският пазар – колапс или нов шанс за инвеститорите

Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Природни катаклизми в Япония, на които бяхме свидетели през последните дни ни върнаха 2.5 години назад, когато световната финансова система бе на ръба на колапса и на финансовите пазари се наблюдаваше паника, страх и изключително висока волатилност. Масовите разпродажби сред инвеститорите се наблюдаваха ежедневно и никой не можеше да даде точен отговор кога точно ще приключи силният спад на пазара. Високите обеми на търговия създадоха условия за спекулативно настроените пазарни участници да извличат печалба от резките пазарни движения.

Земетресенията в Япония и последвалите експлозии в ядрената електроцентрала във  Фукушима отново върнаха волатилността на пазара, като наблюдаваме силни движения, както при акциите, така и на фючърсните и валутните пазари. За повечето инвеститори, подобни събития са плашещи и предизвикват масови разпродажби. Но корекцията, която наблюдаваме в момента, създава условия за по-оптимистично настроените пазарни участници за покупки при ниски и атрактивни нива. При подобни пазарни условия, активността  и на спекулантите рязко се покачва в опита си за извличане на бързи печалби. Основния японски индекс NIKKEI регистрира спад от 14% за изминалите два дни, достигайки нива от март 2009г. при 8000 пункта. Въпреки опитите на държавната администрация да тушира напрежението и масовите разпродажби на японски компании, вторичните трусове на островната държава и аварията в атомната централа във Фукушима са водещите фактори за движението на пазара.

Възможността да се отиграва дадено движение и в двете посоки допълнително допринася за силните флуктуации в движението на редица финансови инструменти. Атрактивна възможност за търговия са договорите за разлика(CFD) върху акции и индекси, тъй като предоставят възможност, да се заемат като дълги, така и къси позиции.

Всички пазарни участници които биха желали да участват на японския пазар, имат възможността да  търгуват основния японски индекс NIKKEI, купувайки и продавайки фючърса (NIY – Nikkei 225 Index Yen Future Jun 2011) или договора за разлика върху индекса(Ni225.I). Те ви позволяват да се възползвате, както от възходящите движения, така и от спадовете на пазара в страната на изгряващото слънце. Възможност за заемане на къси и дълги позиции ви предоставят и договорите за разлика върху акции, които са силен и често използван спекулативен инструмент.

Редица японски компании са подложени на силен натиск, вследствие на природните бедствия и поскъпващата йена, която затруднява износа на продукцията им. Това вероятно ще окаже негативен ефект върху очакваните приходи и печалби, което понижава очакваната цена на някои компании.

Пресен пример в това отношение са следните компании и понижението им от началото на месеца:

Компания Код на акцията в ELANA Global Trader Спад
Toyota Motor Corp. (TM:xnys) -12%
Honda Motor Co. (HMC:xnys) -11.3%
Sony Corp. (SNY:xnys) -13.9%
Konami Corp. (CNM:xnys) -19%
Panasonic Corp. (PC:xnys) -14.8%
Hitachi Ltd. (HIT:xnys) -16.6%
Kyocera Corp. (KYO:xnys) -15.23%
Orix Corp. (IX:xnys) -14%

Големият спад би могъл да се окаже и добра инвестиционна възможност за позитивно настроените инвеститори, които смятат, че японската икономика би могла да се справи с разрушенията и загубите, предизвикани от земетресенията в района,  предвид атрактивните нива на които се намират някои от основните японски компании.  Япония е позната на света не със богати природни ресурси, а със значителния си човешки капитал и високата производителност на труда, които вероятно  отново ще се окажат в основата на възстановяването на местната икономика, както неведнъж е ставало в досегашната история на страната.