Инвеститорите не направиха ротация по сектори

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

През последния един месец фондовите пазари в САЩ и Европа се движат надолу. Корекцията, измерена от най-високата стойност на 18 февруари до най-ниската на 16 март, е 7.1% за индекса S&P 500. Технологичните акции се представиха по-слабо, като NASDAQ 100 загуби 9% за същото време. Това е повече от паузата на пазарите през ноември, но и доста по-малко спрямо май-юли 2010 г. Не бих се ангажирал с мнение днес дали това е достатъчно за корекция в този момент или дали предстои друг силен спад в близките месеци. За щатските индекси не е обичайно да се наблюдава V-образно дъно, когато става дума за по-осезаемо връщане и особено при корекция на пазара над 10%. Така че е възможно и този път S&P 500 да доближи отново 1250 пункта и дори да слезе до първото силно ниво за корекция по Фибоначи от 1215 пункта преди следващия си ръст. Тук искам да добавя и мнението си, че пазарите днес не оценяват (дори игнорират) рисковете върху глобалния икономически растеж от високата цена на петрола и от прекъсването на производствения цикъл на много индустрии в Япония. Това ще се отрази и върху цените на акциите, но вероятно на по-късен етап, когато икономическите данни покажат забавяне. В момента очакванията са позитивни, защото след три седмици започва публикуването на отчетите на щатските компании.

Първата графика показва представянето на два ETF-a – на индекса S&P 500 (SPY) и на технологичните акции (XLK), които се движат с висока корелация. Сравнителното им представяне е към датата на върха на пазара от февруари.

По-забележимата корекция при технологичните акции създава предпоставки за по-високата им тежест в портфейла, независимо дали при пробив нагоре или при нов спад. По-агресивно настроените инвеститори може да предпочетат отделни акции на технологични компании, които са паднали по-силно. Един такъв пример е Nvidia, която е най-слабо представящата се технологична компания в S&P 500 за последния един месец. Все още при позицията не се наблюдава сигнал за обръщане на посоката и тя не се възстанови от повишението на щатския пазар, така че рисковете от краткосрочно изоставане са налице.

Друга интересна графика е представянето на енергийния сектор (XLE) и на индустриалните компании (XLI).

Сравнението е спрямо началото на ноември. Не е учудващо, че петролните компании се представят много по-добре от индустриалните, на които печалбите всъщност зависят в голяма степен от разходите за петрол. Освен това виждаме и разминаването между двата сектора – върхът при енергийните компании е след началото на корекцията и е следствие на скока на петрола.

Преди да коментирам значението и смисъла на това разминаване, искам да акцентирам и върху още една графика. Това е сравнителното представяне между SPY и сектора на потребителските стоки с циклична употреба. Двата ETF-а се движат с изключително висока корелация и също показват пренебрежението на инвеститорите към риска от свиване на потреблението от растящите цени на храните и горивата.

Изводът ми към този момент е да се избягват индустриалните компании, включително и свързаните с производството и търговията на циклични потребителски стоки. По-добра инвестиция днес са акциите на петролните компании, защото имат силни печалби, а ситуацията в Близкия изток няма да позволи значително поевтиняване на суровината дори и при икономическо забавяне.

Следващият важен момент е инфлацията и повишаването на лихвите. И графиката показва какво се случва на един пазар, при който се усещат ефектите от това. Тя сравнява щатския пазар с китайския (FXI).

Това е и поредното доказателство, че инвеститорите не обръщат внимание на икономическите трендове, докато те не станат болезнено очевидни. В Китай растат лихвите, икономиката забавя темповете си, а строителният бум е на границата на нестабилността. В същото време европейските пазари не се притесняват от повишаването на лихвите от ЕЦБ, нито в САЩ са загрижени от предстоящото спиране на обратното изкупуване на облигации от Фед в средата на годината.

Акциите на компаниите от добива (XLB) продължават да привличат интереса на инвеститорите. Същото важи и за финансовия сектор (XLF), показани на последната графика. Тук сравнението е направено спрямо върха на пазара, за да се види по-добре корелацията им по време на корекцията. Това е доказателство за липсата на ротация между секторите в момента, защото очевидно инвеститорите не очакват промяна в глобалната икономика.

Ето и изводите до тук:

  • Щатската борса отчита обичайно връщане без да има признаци на обръщане на посоката – циклични сектори като финансите и добива следват пазара;
  • Инвеститорите игнорират опасността от инфлация и от забавяне на глобалната икономика, така че не препоръчвам експозиции в циклични сектори;
  • Петролният сектор прави добри печалби, а акциите на големите компании се търгуват на атрактивни коефициенти за оценка. Експозицията в тях може да се увеличи, защото цената на петрола няма да падне осезаемо, дори и при икономическо забавяне. Риск носят акциите на компаниите с експозиция в Либия като OMV и италианската ENI, но те вече поевтиняха;
  • Технологичните компании направиха по-голям спад от средното за пазара, като сред големите имена има няколко с 8-10% корекция за един месец. Те имат по-малък риск от циклично влошаване на финансовите им резултати, като в същото време са волатилни акции и могат да увеличат рисковата експозиция в портфейла.