„Горещ” петрол

Avatar photo

Тамара Бечева

анализатор, ЕЛАНА Трейдинг

Снимка: The Age

Опасността общественото недоволство в Либия да прерасне в гражданска война става все по-голяма. И ако сходната ситуация в Египет се отрази за кратко на международните пазари, то проблемите в Либия ще повлияят /и вече го правят/ сериозно, най-вече на цената на петрола.

Либия има най-големите доказани залежи на суров петрол в Африка с 42 млн. барела и над 1.3 трилиона кубични метра газ, следвана от Нигерия с 36.2 млн. барела и Алжир с 12.2 млн. барела. Страната е най-големият доставчик на Европа, като е добивала 1.6 млн. барела на ден през януари 2011 г., което съответства на 8% от потреблението на САЩ и 1.8% от световното потребление.

Страните в Южна Африка и Средния Изток формират 36% от световния износ и държат 61% от запасите на петрол през 2009 г. според данни на BP. Така наречената „зараза” започва да се усеща в Иран и Мароко, където вече имаше демонстрации. Възможността ситуацията в Иран да се развие по същия начин като в Либия ще изправи международните пазари пред още по-голям риск. Иран има капацитет да произвежда 3.75 млн. барела на ден.

От графиката се вижда, силният ръст на петрола в понеделник, който вероятно не само ще се задържи, а ще се ускори ако картината не се промени. Цената на петрола се повишава с 4.2% в Ню Йорк, а суровия петрол достигна 104.45 долара за барел или отчете ръст от 1.9%. Предишното такова движение, което се вижда беше в средата на кризата в Египет, когато се появиха спекулации, че страната може да прекъсне доставките на природен газ за Израел.

В момента, свободният капацитет на Саудитска Арабия и ОАЕ е достатъчен да покрие търсенето в краткосрочен период. Двете държави имат общо 4.06 млн. барела неизползвани запаси на ден.

Борсите по света имат умерена реакция на случващото се в Африка за момента. Индексите отчитат умерено понижение, а инвеститорите са отправили поглед на юг и са във фаза на изчакване.