6 причини за корекция на Уолстрийт

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Светът днес е политика, петрол, размирици и спекулации за това, което може да се случи утре. И е естествено пазарите да не са щастливи от неизвестността пред глобалната икономика. С Либия за първи път вече имаме ефект върху цените на борсово-търгуваните финансови инструменти, със съответната промяна и на реалните активи. Акциите по света също падат с темпове, които виждаме за първи път от средата на миналата година. Тъй като паметта на инвеститорите най-общо се ограничава с определението краткосрочна, спадът през миналата седмица се приема доста стряскащо. За илюстрация може да използваме щатския S&P 500.

Ситуацията не изглежда много притеснителна, когато се сравнява с пролетта и лятото на миналата година. Но пазарът до преди седмица беше много оптимистично настроен въпреки над 30% растеж за половин година. В момента спокойно може да се твърди, че започва нормална корекция (все още липсва пробив в низходяща посока на долната трендова линия), за която събитията в Либия са само катализатора за началото й. Поради тази причина искам да наблегна на няколко фактора, които предсказват поне успокояване на щатския пазар, ако не и по-значима корекция.

1. Цената на горивата

Източник: EIA

Графиката показва изменението на цената на бензина на дребно в САЩ в центове за галон. Сметките колко лева или евро е литър, нямат значение, важно е абсолютната промяна за последните месеци. Вижда се, че още през януари има осезаемо поскъпване на бензина и цената му е на високи нива, които са характерни за лятното потребление преди разминаването с реалността през 2008 г. На средния потребител в САЩ му остават по-малко пари за други покупки, а растящият внос на петрол от своя страна свива икономическия растеж.

Взаимовръзката между ръста на петрола и на акциите е много силна – всяко покачване на петрола има ефект върху темповете на поскъпване на фондовите индекси. Суровината обаче трябва да скочи с поне 80-90%, за да предизвика рецесия и да доведе до негативно представяне на акциите на годишна база. Това означава, че преди 150 долара не може да се говори за икономическа рецесия.

2. Лихвените равнища

Тази графика е на доходността на 10-годишните облигации на САЩ. Тя показва много неща: от очакванията за инфлацията и ефектите от печатането на пари до това, което ни интересува – растящия натиск върху лихвите по ипотечните и потребителски кредити. Заемите срещу ипотека за 15 и 30 години изискват 1% повече лихва, отколкото преди половин година. Както и при предишния фактор, лихвите също не са знак за рецесия, а за по-големи плащания на хората и свиване на потреблението в сравнение с няколко месеца по-рано.

3. VIX

Индексът на волатилността беше паднал значително, което отразяваше спокойствието и оптимизма на пазара. Вече не. VIX има пространство да се качва, след като в средата на февруари беше на това ниво, на което и през април миналата година. Ръстът му е следствие на събитията и аз възприемам индекса само като знак, че пазарът е хванат неподготвен.

4. Baltic Dry Index

Този индекс плаши със спада си, защото за разлика от търгуваните инструменти до тук, BDI показва реалната икономика. Той измерва разходите за наемане на кораби за насипни товари (основно въглища и руда за Китай) и стойността му слезе до равнищата при икономическите рецесии от миналото десетилетие. Подобно поевтиняване на транспортните услуги, въпреки ръста на горивата, има и при танкерите и по-малките кораби. Проверих за всеки случай дали спадът на BDI ще получи потвърждение и от цената на стоманата, което да докаже твърдението, че световната търговия е в шок и предстои рецесия. Стоманата остава на високи цени за последните две години и Китай явно се справя с консумацията на огромния производствен капацитет. В различни сайтове с новини за корабната индустрия се споменава причината за поевтиняването на услугите – огромният транспортен капацитет дори и след голямата криза, когато се рециклираха кораби. Цената на медта от своя страна тръгна надолу седмица преди фондовите пазари, така че и факторът икономическо охлаждане има някакво значение. Но BDI не предсказва рецесия, а само лоши резултати на корабните компании.

5. Доверието на инвеститорите

През последния месец имаше много информация за позитивните очаквания на инвеститорите. Графиката използва проучването на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори за бичи и мечи настроените инвеститори, но аз взимам разликата между двете групи и 10-седмичната средна като най-добра за изглаждане на данните. Оптимизмът достигна най-високата си точка в края на годината – нещо невиждано за последните пет години. И може да се тълкува като сигнал за поне краткосрочен връх.

Индивидуалните играчи на щатския пазар обаче започнаха да сменят настроенията си с по-предпазливи очаквания още от началото на годината. Това вече се отразява във все по-слабата подкрепа за акциите в ранната търговия в САЩ. Да припомня – само до преди седмица всеки спад през първия половин час на щатската сесия се възприемаше като подходящо време за покупки и де факто беше дъното за сесията.

6. Put/call ratio

Съотношението между пут и кол опции на акции и индекси също е индикатор на настроенията на инвеститорите, включително и големи играчи като фондовете. Както и при предния показател, тук също се вижда оптимизма в средата на януари, когато кол опциите са били два пъти повече от пут опциите подобно на април миналата година.

Това са причините да очаквам корекция на фондовите пазари в близките седмици, но не и да смятам, че предстои срив на индексите. Те са едната страна на монетата срещу, която стоят подобряването на печалбите, добрата оценка на компаниите, възстановяването на глобалната икономика и все още рекордно ниските лихви. Комбинацията от всички тях създава според мен сравнително позитивна среда за фондовите пазари, но с необходимост от корекция и с далеч по-слаби темпове на нарастване на цените в сравнение с второто полугодие на 2010 г.