Финансовите постижения на 2010 г.

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

В света на инвестициите липсват награди по подобие на десетките кинофестивали, които сериозно или с доза ирония да представят събитията във финансите за изминалата година. Ще се опитаме да попълним тази празнина, без претенции за изчерпателност, точност или дори безпристрастност.

Спекулант на годината

Този път наградата не трябва да отиде в някой от обичайните заподозрени, като Бъфет, Сорос, Поулсън или друг от известните фонд мениджъри. Не че те не се справиха с управлението на милиарди долари, но в случая става дума за акция, чиято печалба не се обложи с данъци. Това е държавния дял в Citigroup, а наградата получава Тим Гайтнър от името на финансовото министерство на САЩ. Печалбата за данъкоплатците достигна 12 милиарда долара. Несъмнено е успех за програмата за спасяване на финансовите институции от кризата през 2008, въпреки че тепърва предстои продажбата на дела в AIG, а инвестицията в GM изглежда ще бъде приключена на загуба.

IPO на годината

Сред най-печелившите публични предлагания са технологични компании, както можеше да се очаква. Но в топ 20 по ръст за 2010 г. е и една компания, която обединява новата със старата икономика. Това е Тесла Моторс (TSLA), първата компания с фокус изцяло към електрическите автомобили. Тя донесе 85% на участниците в публичното й предлагане на 17 долара (основно фондове, тъй като индивидуалните инвеститори успяха да се включат едва в началото на вторичната търговия на цена от 25 долара). Интересното за компанията е, че тя реализира голяма загуба, няма производствени мощности, а цената на електрически автомобил е двойно по-висока от тази на обикновена машина от същия клас. Едва през 2012 г. може да започне производството на серийна машина, а ентусиазмът на инвеститорите засега се разпалва от сделки и партньорства за няколко десетки милиона долара. Не е лошо за компания с 3 млрд. долара пазарна капитализация.

Акция от Dow на годината

Сред 30-те най-най- изпъква представянето на компания, която няма фантастични постижения в технологиите и науката или популярността на Apple и Coca-Cola. Caterpillar (CAT) произвежда машини за добива и строителството. И въпреки че тези два сектора пострадаха силно от кризата (строителството в САЩ дори продължава да е в стагнация), акцията е 15% над абсолютните си върхове от 2007 и 2008 г. Тя е икона на глобализацията с бума на своите продажби в Южна Америка и Азия. Слабият долар помогна на САТ, но основната причина за представянето на компанията са огромните строителни проекти в Китай и останалите възникващи пазари. Това не може да продължава вечно, като вероятно през тази година трябва да се пренасочи фокуса на инвестициите от цикличните сектори към средния бизнес и кредитирането в САЩ.

Мит на годината

Дефлацията в САЩ е убедителен водач в класирането за илюзия на 2010 г. Сравнението с японския „модел” на икономическа криза е толкова проникнал в съзнанието на инвеститорите, че най-големите капиталови инжекции към фондове в облигации бяха при абсолютните дъна на доходността. Така масовият инвеститор в САЩ се подлъга от поредните черни предсказания за двойна рецесия и дефлация, прехвърляйки спестявания от акции в облигации. А пазарите получиха поредната си доза „стероиди” от Федералния резерв, въпреки че икономиката не само не е в рецесия, но и показва признаци за ускоряване на растежа.

Информационен сайт на годината

С доза ирония по отношение на информацията в икономическите сайтове си струва да се спомене публикуваните документи за „изкривените” данни за БВП на Китай според американското посолство в страната. Това е публична тайна от доста време, но пък пазарите винаги поемат с въодушевление всяко доказателство за икономически растеж в Китай. Съществуват дори убежденията, че икономиката на страната може да расте неограничено дълго с 10% на година и че правителството би могло да се справи с балона на недвижимите имоти. Много е вероятно тези две твърдения да бъдат поставени под сериозно изпитание през 2011 или 2012 г. Wikileaks все пак обеща да публикува документи за американските банки, с което сериозно ще кандидатства за финансов сайт на 2011 г.

Финансов балон на годината

В тази категория имаше сериозна конкуренция през изминалата година. Основната причина за това е поредното вливане на ликвидност в банковата система от Федералния резерв в САЩ чрез нестерилизирано изкупуване на правителствени облигации. Парите в банките не отидоха за кредитиране, а в редица финансови инструменти. Правителствените облигации поскъпнаха значително, макар че ще приключат годината далеч от върховете си. Не така стоят нещата при благородните метали. Златото направи 26% от началото на годината, а среброто скочи с повече от 70%. Именно белият метал трябва да получи наградата за изминалата година с вертикалното си изкачване, което изпревари всички останали популярни инвестиционни възможности. Среброто е предпочитаната инвестиция на всички, които заклеймяват политиката на Федералния резерв и печатането на пари. Включително и на популярния с критиката си сайт zerohedge.com, от който обърнаха гръб на златото, след като и Goldman Sachs го прибавиха към предпочитаните си инструменти. И Джим Роджърс, и Джордж Сорос, започнаха да се изказват предпазливо за златото след ръста през есента. Думите им, че металът е страхотна дългосрочна инвестиция трябва да се тълкуват така: „ще се върнем, когато и цената се върне”. Но за индивидуалните инвеститори по-важното е, че Китай ще купува вечно.

Банкрут на годината

Строителството на мостове е добър претендент, но остава с много малък мащаб, когато се сравни с фалита на повече от 1.5 милиона американци. Тази година ще е рекордна по отношение на броя на индивидуалните фалити, като е показателна за тежката криза на потребителите. Американците усещат стагнацията въпреки отчетения растеж в страната. Това означава, че растежът през следващите години ще бъде по-слаб от обичайното за тази част на икономическия цикъл. По-нисък апетит към риск ще е определящ за вливането на капитали във фондовете в акции и вероятно ще допринесе за по-слаб ръст на капиталовия пазар. Най-добър вариант за инвестиции е след всяка по-забележима корекция на пазара, а не при пробив нагоре, тъй като потенциалът за печалби не може да се сравни с 2009 г. Но както показва историята, капиталите на инвеститорите следват събитията и е естествено да се ускорят, след като голямата част от покачването на акциите вече е минала.

Растеж през 2010 г.

Приходите от продажбите на микропроцесори се очаква да отчетат 36% растеж през тази година. Това е най-силния им ръст от 2001 г. и се дължи на все по-голямото навлизане на нови технологии и устройства в ежедневието на милиарди души. Интернет и комуникациите ще продължат да затрупват с информация повече хора. Интересното е, че приходите от чипове на безжични телефони растат много по-бавно от чиповете за автомобили. Акциите на производителите на микропроцесори предлагат атрактивна оценка, което в известна степен се дължи и на очакванията за доста по-слаб растеж през 2011 г. Но дали не се подценява значението на електрониката?

Българско събитие на 2010 г.

Това несъмнено е приватизацията на Булгартабак холдинг. Или по-точно казано, приватизациите, защото ако се съдеше по изказванията за продажба на държавния дял в рамките на следващите 6 месеца, холдингът трябваше да е продаден поне три пъти досега. Добрата новина липсата на събитие всъщност е в подобрението на пазарните позиции в чужбина, така че сега цената на Булгартабак холдинг би била много по-висока в сравнение с продажбата на „пожар” преди една година. Тази сделка може да съживи малко интереса към БФБ през следващата година, но и не трябва да се очаква, че прехвърлянето на 80% от капитала през борсата ще има отражение върху капиталовите потоци или върху цените на акциите. Не и без изкупуване на миноритарните дялове, с което инвеститорите да увеличат кеша си и да го насочат обратно към борсата.