Конфликтът между Северна и Южна Корея – заплаха или инвестиционна възможност

Avatar photo

Емил Петров

брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Артилерийският обстрел между Северна и Южна Корея в началото на седмицата ни напомни колко чувствителни могат да бъдат финансовите пазари към военни конфликти. Наличието на човешки жертви допълнително обтегна отношенията между двете страни, известни с историческата си вражда и коренно различния път на икономическо развитие. Корейската война от 1950 г. все още не е забравена, като се има предвид, че териториалната граница между двете съседки е най-строго охраняваната в целия свят. Въпросът, който вълнува инвеститорите, е дали това ще прерасне в нов военен конфликт между двете държави или ще остане епизодична проява на взаимна неприязън, на каквито сме ставали свидетели нееднократно в миналото. По този въпрос политическите и икономическите анализатори не могат да постигнат пълно единодушие. Ако конфликтът се окаже единично събитие, без следващи военни действия от двете страни, това може да бъде отлична инвестиционна възможност за по-рисковите участници на пазара, които да използват спада на корейския фондов пазар, за да купуват на ниски нива.

Предвид това, че вниманието на целия свят е насочено към корейския полуостров, обръщаме внимание на възможностите за инвестиция на южнокорейския пазар. При основният корейски индекс KOSPI, наблюдаваме тест на оформената възходяща тренд линия, при 50-дневната плъзгаща се средна, което се явява силно ниво на подкрепа.

За всички, които имат желание да инвестират на корейския пазар, е най-големия борсово-търгуван фонд EWY:arcx ( iShares MSCI South Korea Index Fund):

Ticker ETF Топ 3 активи (сектори) Топ 3 активи (акции) Доходност за посл. 6 месеца
EWY iShares MSCI South Korea Index Fund 26.3% информ. технологии; 16,5% индустриален сектор; 15,6% финансов сектор 15,16% Samusng Electronics; 5.61% Posco; 4.83% Hyundai Motor 26.82%

Графиката на цената показва необичайна активност през изминалите два дни. Резкият спад след напрежението по границата беше последван от възстановяване в сряда при още по-високи обеми на търговия.

Значителната волатилност по позицията на дневна база се дължи на часовата разлика между пазарите в Южна Корея и САЩ, където се търгува този ETF. Акциите на фонда отчитат промяната на корейския пазар в ранните часове на деня и поради това основната част от движението на цената става преди старта на търговията. Силно равнище на подкрепа е възходящия канал, където и беше цената на акцията във вторник. За корекция от началото на ноември досега не може да се говори още, тъй като спадът се ограничи до 8%. Корейските акции по принцип се търгуват на много атрактивни нива, защото отчитат рисковете от военни действия. В момента няма сериозно неравновесие в цените поради очаквания за ескалация на конфликта, но нов спад до линията на подкрепа може да се използва за заемане на дълги позиции. По-предпазливите инвеститори може да изчакат слизане до 200-дневната средна, която е на ниво от 50 долара за акция.

Корейският вон продължава да поскъпва спрямо щатския долар, независимо от текущата корекция, която достигна 38.2% от тренда, при 200-дневната плъзгаща се средна. Ако политическата обстановка в региона се стабилизира, възможно е да видим ново поскъпване на корейската национална валута. На 16 ноември 2010г. , основният лихвен процент в страната бе повишен с 0.25%, до ниво от 2.50%. Всичко това ще създаде условия и за по-добро представяне на корейските акции и на EWY в дългосрочен план.