ФЕД няма алтернатива освен да радва пазарите

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Федералният резерв е може би най-критикуваната американска институция през тези дни. На заседанието на ФЕД преди седмица стана ясно колко точно пари ще се наливат във финансовата система, като за никой не беше изненада, че това ще се случи. Упреците дойдоха от различни посоки (дори и от обичайно предпазливия Китай), но никой не си направи труда да обясни, че пазарите щяха да си направят едно повторение на 2008 г. без тези пари. Напълно съм съгласен с критиците, според които Федералният резерв работи повече за инвеститорите, отколкото за икономиката. Това е очевидно, след като предишните мерки за наливане на ликвидност в банковата система не доведоха до съживяване на кредитирането или до стабилизиране на пазара на имоти. Мисля, че и ФЕД е наясно с последствията от пасивност в това отношение.

QEII представлява единствено покупка на правителствени облигации за 600 милиарда долара. Книжата са с матуритет между 7 и 10 години, а целта е да се поддържат ниски пазарните лихвени равнища. Така плащанията по ипотечните заеми няма да се качат и населението няма да понесе тежестта на растящите лихви. Но и няма да има пряк ефект върху икономиката, защото тези пари ще останат във финансовите институции. В момента щатските банки имат огромни резерви, с които могат да увеличат кредитирането си с невиждани мащаби. Не го правят по икономически причини. Това в основни линии е критиката към ФЕД от страна на икономистите.

Косвеният ефект от QEII се ограничава до психологията на пазарите и положителното влияние от това върху цените на акциите, бизнесклимата и плановете на мениджърите да увеличават заплатите или да наемат нови хора. Те не трябва да се пренебрегват. Връзката между спестяванията в акции и потреблението е почти толкова силна, колкото и между кредитирането и БВП. Затова мисля, че ФЕД работи именно в тази посока. Щатската икономика не е в плачевно състояние – данните показват забавянето й, но не и навлизане в нова криза. Високата безработица е в известна степен и следствие на структурни проблеми (като изкуствения валутен курс на китайския юан, например). Но ако пазарите не бяха получили, каквото си пожелаха за Коледа, всички черни предсказания за криза, дефлация и борсов крах щяха вече да се изпълняват на екраните. Федералният резерв просто няма алтернатива на извиването на ръце, което съвременните капиталови пазари са способни да направят.

Всичко това вече е факт. Песимистите твърдят, че икономически ефекти няма да има. Не и докато парите се насочват към финансовите пазари, а не към реалната икономика. И това е така, ако се сравнява с раздаването на чек за 2000 долара на всеки американец, когато ефектът върху БВП щеше да бъде усетен веднага. Доверие и оптимизъм в икономиката се гради по-трудно и затова песимизмът ще продължи да се усеща в коментарите на повечето анализатори. Но няма причини да очакваме нови сривове на пазарите, като всяка корекция в близките седмици и месеци ще е отлична възможност за инвестиции в началото на икономическия подем в развитите страни.