Сребърен капан за инвеститори

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Среброто често е наричано „златото на бедните”. Това се дължи на факта, че цената на този благороден метал е значително по-ниска и защото истерията при среброто е много по-силна, отколкото при златото в период на силно покачване на цените им. Тогава инвеститори и спекуланти се насочват към среброто с очакванията, че то ще расте още по-бързо. И когато за масовия потребител нещо стане актуално или интересно, започваме да говорим за балон в цената му. В случая с благородните метали, това показва по-добро представяне на среброто в сравнение със златото. Тоест намаление на съотношението злато/сребро.

Източник: Bloomberg

Ако имаше награда за финансови балони, призът на публиката за 2010 г. със сигурност ще отиде в златото. Цената му достигна 1350 долара, докато среброто надхвърли 23 долара за тройунция. Коментарите и прогнозите са само във възходяща посока, а причините за това включват множество фактори – икономически крах в САЩ и обезценка на всички книжни пари по света. Всъщност събитието с конкретен ефект и дата е следващото заседание на Федералния резерв, на което се очаква ново изливане на пари в щатската финансова система. Предстои да видим как ще реагират пазарите преди и след заседанието.

Съотношението злато/сребро показва много красноречиво, че среброто държи първенство през последните няколко седмици. Тоест еуфорията се засилва. Периодите на забележимо намаление на съотношението през последните пет години са няколко.

Изчисления: ЕЛАНА Трейдинг

Таблицата показва всяко по-силно намаление на съотношението, както и изменението в цената на златото и на среброто в последвалия период на поевтиняване. Силното покачване на съотношението се асоциира в голямата част от случаите с разпродажби на ценните метали, докато при по-слабите изменения става дума за началото на ръстовете на цените. Единственото изключение за разглеждания период е октомври 2008 г., когато е най-критичният момент за всички пазари. Тогава покачването на съотношението не съвпада с ръст на цените на металите, но това е следствие на голямата волатилност преди това. При останалите случаи винаги има намаление на цената на среброто и два периода, когато само златото поскъпва.

Те заслужават внимание, защото вторият приключи точно преди половин година. След него започна поскъпване на златото на два етапа и вторият все още продължава, като среброто вече е водещия играч. Подобна ситуация е имало през 2005 г. и през първото тримесечие на 2006 г. Среброто изостава дълго време от ръста, но през 2006 г. компенсира бързо изоставането си, като съотношението намалява с 18 пункта в рамките на 91 дни. Това е най-голямото му намаление за един период и много добре се вижда до каква дълбока корекция се стига след това.

Ситуацията днес е подобна. Съотношението все още не е намаляло с такъв размер, но от края на август досега вече отговаря на средната стойност на разглежданите периоди. До заседанието на Федералния резерв има още три седмици, което ще позволи на металите да продължат рекордния си ръст преди нов колосален срив. Това време ще позволи на златото да доближи 1500 долара, докато среброто ще се приближи до 30 долара за тройунция. Времето ще покаже дали историята се повтаря и колко бързо ще приключи поредната треска за злато.