Какви новини ще дочака Америка?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американските пазари през септември на пръв поглед бяха доста озадачаващи. В изменението на основните пазари през месеца или през третото тримесечие е трудно да се долови влошаването на икономиките и възможността за навлизане в нова рецесия. Таблицата показва, че всички от изброените активи са поскъпнали през третото тримесечие, напук на икономическото забавяне.

Данни за м. септември, трето тримесечие на 2010 г. , от началото на 2010 г.

Правилният отговор на въпроса дали това е поредният неустойчив парадокс ще означава печалби до края на годината.   

Но преди това няколко думи защо всичко поскъпна и как е възможно лошите новини да се тълкуват по такъв начин:

  • Шансовете за рецесия – Нуриел Рубини ги определя като 40% в полза на избягването на нова рецесия – по-малка вероятност за рецесия, с което съм много съгласен. Инвеститорите като че ли залагат на по-висок риск от рецесия.
  • Текущата ситуация – пазарите на имоти са в пълна депресия (Китай се присъединява към клуба), държавните стимули почти приключиха, безработицата по света е висока, а населението и компаниите
  • намаляват дълговете си. Третото тримесечие е по-лошо от първите две. Още един цитат, който много точно отразява ситуацията – според Уорън Бъфет американците все още живеят в рецесия и ще продължат да я усещат като реалност.
  • Следващите две тримесечия – четвъртото със сигурност ще е по-слабо от третото, съдейки по продължаващия спад на много индикатори. И тъй като понижението им още не е спряло, е много трудно да се намерят оптимисти, които да кажат, че дъното е днес.

Но инвеститорите не се интересуват от симптомите на болестта, а от лекарството й. И по точно от нови монетарни стимули (изкупуване на облигации и наливане на 1 трилион долара в щатските банки) и държавна подкрепа за бизнеса и населението (данъчни облекчения, програми за инвестиции и строителство). Именно затова едновременно поскъпват акции, злато и облигации.

Подобна ситуация не може да продължава дълго време. През март 2009 г., когато ФЕД започна да купува държавни облигации на САЩ (впоследствие и ЕЦБ прибягна до тази политика в Еврозоната), цените им тръгнаха рязко надолу. Акциите пък получиха доверието на инвеститорите и от тогава S&P 500 e 40% нагоре. Златото беше разпродадено за кратко, но половин година след това се покачи над 1000 долара за тройунция.

Тази зависимост между пазарите не е явление от последните седмици, както може да се види на графиката с едномесечната корелация между S&P 500 и доходността на 10-годишните щатски облигации.

Тя показва, че индексът и доходността са се движили заедно през май, юни и юли. Тогава цените на акциите и доходът на облигациите (който се променя обратно на цената им) падаха. Обичайно връзката е точно такава, тъй като при криза има поевтиняване на акциите и интерес към сигурните книжа с фиксиран доход. През август и септември тази връзка се промени – акциите и облигациите поскъпваха при лоши новини и очаквания за икономически стимули и евтини пари.

Корелацията все още е висока, подобно на нивата си през по-голямата част на 2008 г. Тоест, все още говорим за един обичаен пазар и липса на неравновесие на пазарите. Възможно е този процес да продължи и в следващите два-три месеца, докато станат ясни фискалните и монетарни мерки. Ето и възможните сценарии:

1.       Намаление на корелацията (необичайна връзка между двата пазара):

  • Акции и облигации поскъпват заедно при лоши новини и докато има очаквания за държавна намеса – това ще засили неравновесието на пазарите и ще създаде предпоставки за корекции в цените им;
  • Акции и облигации поевтиняват заедно – само при риск от икономическа стагнация и инфлация, като този вариант е много малко вероятен;

2.       Запазване на висока корелация (нормална връзка между пазарите):

  • Акциите поскъпват, а доходът на облигациите се повишава (цените им падат) – този случай е възможен, когато се обявят стимулите и започне подобрение на щатската икономика. При акциите е възможна краткосрочна корекция, докато облигациите дълготрайно ще поевтинеят;
  • Акциите поевтиняват, а доходът намалява – при задълбочаване на кризата и липса на адекватни и ефективни стимули. Движението на облигациите обаче е много по-ограничено, отколкото може да паднат акциите.

Прогнозата на Рубини за 40% вероятност от втора криза и желанието на правителството на САЩ да промени усещането за криза на американците преди междинните избори през ноември, означават, че третият вариант е най-възможен в следващите шест месеца – поскъпване на акциите и бягство от облигациите. Разбира се, не веднага, като ключът за това е изцяло в ръцете на правителството на САЩ. 

Още една интересна корелация заслужава внимание – еврото спрямо златото. Те обичайно се движат в една посока, но не и през по-голямата част на 2010 г.

Толкова отрицателна корелация между двата актива е имало за последен път през 1991 г., след внезапния край на първата война в Залива. Сега война няма, но доларът е под огромен натиск в очакване на поредния трилион от Федералния резерв. Ситуацията на валутния пазар е подобна на първата половина на 2009 г., като най-вероятно голямата част от движението нагоре на еврото е вече факт. Покачването на корелацията показва, че и златото ще спечели от ръст на еврото, но това едва ли ще е важен фактор за ценния метал. Още повече, че потенциалът за покачване на европейската валута е ограничен към нивата от 1.39-1.43.

И още един извод – рискът за златото е много голям. Тази отрицателна корелация за дълго време го прави кандидат за балон, който бързо ще се спука при промяна в икономическата среда. Ценните метали поскъпнаха поради страха от рецесия и агресивното им рекламиране сред инвеститорите. Това не е основа за многогодишен ръст, а дори напротив – предпоставка за болезнени разпродажби при промяна на събитията.

Остава да видим дали и кога Федералният резерв и администрацията на Обама ще отговорят на надеждите.