Тънката линия между бикове и мечки

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Първата корекция на пазарите по света накара доста инвеститори и анализатори да променят вижданията си за посоката на индексите. Един от мотивите за това е спада под 200-дневната средна. Тя се счита за разделителната линия между възходящ и низходящ пазар. Както говори името й, тя се изчислява като средна стойност от нивата на затваряне за последните 200 сесии. Когато пазарът слезе под средната си стойност за изминалата почти една година, е много вероятно да е сменил посоката на тренда си.

Индекс S&P 500

 

Индексът се търгува под средната и веднъж вече не успя да я преодолее. Но с основание ли са притеснени инвеститорите, когато индексът слезе под средната си стойност за последната година? Последният път това се случи точно преди рязкото падане на американския пазар през 2008 г. и споменът е достатъчно свеж.

Ситуацията е коренно различна по време на възходящ пазар. Следващата графика показва движението на средната през периода 2004-2006 г. Индексът S&P 500 минава няколко пъти под нея, като това въобще не променя възходящата му тенденция. Дори на върха си през 2007 г., индексът преминава няколко пъти през нея преди да ускори падането си.

 

Изводът е, че средната е добър индикатор за смяна на посоката на пазара, но само веднага след формирания връх или дъно на индекса. По време на възходящ пазар, тя дава много фалшиви сигнали. Инвеститор, който купува и продава на нивата на пресичане на средната, има реални възможности да спечели, но няма да се представя по-добре от стратегията за задържане на акциите, докато не настъпи следващия силен борсов срив. А за него трябва да се изчака да съзрее поредния финансов балон.