На линията между бикове и мечки

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският фондов пазар най-накрая се пребори с изключително трудната зона на съпротива, която за индекса S&P 500 стоеше между 1100 и 1110 пункта. Това е разделителната зона между оптимизма за глобалната икономика и песимизма от дълговите проблеми в Европа. Ще разгледаме два основни индикатора, които подсказват значимостта на пробива във вторник за формиране на дъно на индекса S&P 500.

S&P 500

Първият е пресичането на сигнала от MACD във възходяща посока преди една седмица, който показва, че започва свиване на разликата между 26- и 12-дневните средни. Това не е 100% сигнал за обръщане на пазара, но от началото на борсовия ръст през март 2009 той показа много добро представяне при всяко краткосрочно дъно.

Вторият знак за значимостта на формираното дъно е на базата на Bollinger Bands. W-образното дъно през последния месец изпълнява изискването да не достигне долната линия на канала при втория спад. Има и затваряне на търговията над предишния връх, който беше ограничен от 20-дневната средна на Bollinger Bands.

Но преди да се говори със сигурност, че предстои неминуем ръст на пазарите по света след едно затваряне над съпротивата, е необходимо да се разгледа и представянето на отделните сектори. За целта може да се използват нивата на секторните борсово-търгувани фондове (ETF). Таблицата показва кои от тях са под и над 200-дневните им средни и предходните върхове от края на май и началото на юни.

Най-изоставащите сектори са финансите и добивът, които единствени са едновременно под предходните си върхове и под 200-дневните средни. В същото време покачването на петрола и постепенното ограничаване на разлива в Мексиканския залив подобряват представянето на петролните акции, които имат голяма тежест на пазара. Интересното е, че потребителските сектори се представят добре, въпреки притесненията за продажбите на дребно и безработицата.

Повечето водещи сектори подкрепят тезата за приключване на корекцията на щатския пазар. Търговията в сряда ще покаже дали печалбите ще бъдат задържани или дали това не е поредния капан за „бикове”, ако има връщане на индекса под 1100 пункта.