Червената лампа на екрана

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

През последните няколко седмици вниманието е насочено към възможността за формиране на дъно на фондовите пазари. Това е съвсем естествено, предвид 15% спад на индексите през май. В никакъв случай не бива да се пропуска и възможността за нов спад на фондовите индекси по света, което е и темата на този блог-пост.

Разпродажбите на акции през последните седмици са свързани с поскъпване на други активи – японската йена, златото и правителствените облигации. Силата на долара спрямо еврото също е обвързана с бягството от рискови инвестиции, но при тази валутна двойка има голямо изкривяване от новините за Гърция и платежоспособността на останалите държави в Европа.

Графиката на USD/JPY показва постепенното намаление на волатилността от началото на май досега. Симетричният триъгълник беше пробит в низходяща посока в четвъртък, което доведе и до продължаване на спада на долара спрямо йената. Това е единственият инструмент от разглежданите, при които има пробив и който подсказва поевтиняване на акциите.

Поскъпването на еврото през последните две седмици вдъхна нова сила на златото, въпреки че през това време фондовите пазари се покачваха. Все още няма сигнал, че е приключило формирането на възходящия триъгълник, но затваряне над линията на съпротива ще означава ново търсене на сигурност и нови печалби за златото. Ситуацията е доста по-различна по отношение на цената на златото в евро, където рязката обезценка на единната валута създаде предпоставки да се говори за балон. Но ако това е причина за скептицизъм в по-дългосрочен период, всеки пробив и затваряне над 1250 долара за тройунция ще е позитивен сигнал за златото.

Фючърс на 10-годишни американски облигации (код в ELANA Global Trader: ZNU0)

Графиката на фючърса също формира симетричен триъгълник, при който има постепенно намаление на волатилността на търговията. Линията на съпротива в момента е под натиск, така че при първи спад на фондовите индекси, може да има пробив във възходяща посока и при облигациите.

Тези три пазара не подсказват непременно силни разпродажби на акции по света в краткосрочен или дългосрочен период. Но те са сигналните лампи за крехката основа, върху която в момента се крепи ръста на фондовите индекси. Настроенията на инвеститорите все още са много предпазливи. Това има и позитивната си страна – все още има значителни капитали, които могат да се насочат към акции.