Déjà-vu?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

През последните няколко седмици златото се покачва срещу всички основни валути. Цената му в евро дори постави абсолютен рекорд от 837 евро за тройунция във вторник, което отново раздвижи интереса към суровината. В доларово изражение все още златото е далеч от нов рекорд, но успя да затвори над нивото от 50% корекция по Фибоначи.

Движението на златото в момента има изключителна прилика с корекцията, която металът отчете през 2008 г. В началото й беше достигнат връх над равнището от 1000 долара, който беше преодолян едва след година и половина. Първоначалният спад от 18% от март до началото на май 2008 г. беше последван от възстановяване до нивото от 988 долара, което представлява 76.4% от корекцията до тогава и е последното важно равнище по Фибоначи. В последствие бяха регистрирани нови дъна.

Ако приемем, че ще има точно повторение сега на първия етап от корекцията през 2008 г., тогава може да очакваме, че до средата на март ще бъде достигнат средносрочен връх на ниво около 1180 долара за тройунция. Това би трябвало да съвпадне с временно засилване на еврото, което се отчита през последните няколко дни. Фондовите индекси и голяма част от суровините също поскъпват, което в същност е основната причина за интереса към златото в този момент, а не поевтиняването на долара.

В дългосрочен план запазваме прогнозата си за поевтиняване на златото под 1000 долара за тройунция до края на годината. Основна причина за това е засилването на долара през годината, което ще продължи под влияние на постепенното подобряване на икономиката на САЩ и предимството й по отношение на растежа в Еврозоната. Федералният резерв започва постепенно да ограничава монетарните стимули, които в известна степен подкрепиха цените на финансовите активи. Очакваме следващият период на спад на цената на златото да започне от равнищата между 1170 и 1185 долара, което да съвпадне и със слабост при другите пазари – на акции и на суровини.