Регионалните банки в САЩ този път са позитивна изненада

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Финансовият сектор остана в страни от ръста на американския пазар в четвъртък. Това се отнася в още по-голяма степен за регионалните банки – ETF-ът на сектора дори приключи сесията с намаление. SPDR KBW Regional Banking (KRE) загуби доста по-малко от началото на януарския борсовия спад в САЩ в сравнение с подобното движение надолу през юни и юли.

От дъното на пазара досега се наблюдава по-слабо представяне на KRE спрямо индекса S&P 500 по време на корекциите, което в последствие се компенсира, когато пазара се покачва. От средата на януари досега няма забележимо влошаване на съотношението на цената на фонда към индекса, защото S&P 500 също се движи доста динамично надолу. Рязко намаление на съотношението ще е един сигнал за покупка на акциите на фонда, но това най-вероятно ще изисква по-дълбока корекция спрямо равнището от 22 долара, което определя възходящия тренд от март досега.

Банковите акции се представят по-слабо поради няколко причини – плановете на президента Обама за реформа в сектора, както и вечните притеснения за кредитните карти и ипотечните заеми. Фалитите на малки регионални банки са почти ежеднавна новина и затова не е учудващо, че интересът към сектора е много нисък. Но от това идват и двете предимства за сектора:

1. Конкуренцията от страна на големите банки ще намалее постепенно с въвеждането на регулации и ограничения;
2. Продажбите на активите на фалиралите банки от FDIC най-вероятно са били на по-ниски цени от себестнойността им.

Като добавим и негативното отношение на пазара към финансовия сектор по време на кризата, няма да е трудно да се намерят подценени акции сред регионалните банки. Най-лесен начин за инвестиция е в книжата на ETF-а, тъй като се минимизира и риска при подбора на акциите на сектор, който се доказа с лошите си изненади през изминалите две години. Покачването му ще е много по-ограничено от представянето на отделните банки, особено при сравнение с тези с малка пазарна капитализация. В индекса S&P 500 има не малък брой регионални банки, като по-големите и печеливши вече се върнаха на нивата от 2004 или 2005 година. Големите имена в този сектор, като BB&T (BBT), PNC Financial (PNC) или U.S. Bancorp (USB) не заемат съществена част от активите на KRE, тъй като фонда се е насочил към по-малките и по-консервативни банки. Големите спекуланти обаче търсят именно уязвимите банки от влошаване на качеството на кредитите. Така че би било добре да се избягват все още банките, при които има нарастване на късите продажби или пут опциите.