Петролът все още отрича корекцията

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Възстановяването на пазарите през първите два дни на седмицата премина под знака на значителна динамика, която наподобява ръстовете при началото на всяко движение нагоре от последната една години. Фондови индекси, петрол и злато реагираха най-силно на комбинацията от добри икономически новини и най-вече на привлекателните цени след две седмици разпродажби. Корелацията между тези три пазара се запазва, но само един от тях не направи ново краткосрочно дъно в края на миналия месец – петролът. Златото затвори на 29-ти по-ниско от нивото на затваряне на 22-ри декември, докато S&P 500 слезе до равнища от началото на ноември.

Графиката представя движението на цената на фючърна на петрола през последната една година. Всяко ново дъно е над предишното, което се вписва идеално с представата за възходящ тренд.

Импулсивните ръстове на суровината през март и май бяха последвани от 50% корекция на всяко покачване. Всяко от тези нива издържа без проблем тестовете и постави началото на следващ етап на бързо поскъпване. Ситуацията през август и септември беше малко по-различна. На първо място, новият връх беше само 2 долара по-високо спрямо юни. А другата значима разлика е, че корекцията вече достигна 61% от ръста или по-дълбоко спрямо предишните две.

Тази графика показва движението на петрола през последните няколко месеца. Динамиката на седмична база е значителна, но от по-голямо значение е дълбочината на двете корекции – 76.4%. Трендът е все по-труден за поддържане от пазара.

Това не е негативен сигнал за петрола. Дори напротив, краткосрочната перспектива е доста добра, когато се съди само по тази графика. Подобно покачване в края на годината доведе до нива от 84 долара за барел. Притеснителна е взаимовръзката с останалите пазари – слабостта при акциите е много по-добре очертана и ръстът в понеделник и вторник е по-вероятно да се окаже единствено краткосрочен. Реакцията на индексите спрямо ниските съкращения на работни места в САЩ, оповестени в сряда от ADP, показва, че основните притеснения са за повишаване на лихвите. Именно това беше в основата на корекцията през втората половина на януари.

Нови дъна за петрола под 72 долара на първо време и в последствие под 68.60 долара ще е сигурен знак, че и при този актив започва корекция. Това ще засили натиска върху фондовите индекси, където петролните компании са с голяма тежест. Но до тогава може да се гадае дали поредния краткосрочен връх при петрола е на 78 долара или ще бъде на 85 в близките две седмици.