Корелацията с чуждите пазари не подсказва бърз ръст на SOFIX, засега

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Българските акции се търгуват в сравнително ограничени граници от началото на годината. Изключенията от това правило са малко. Оборотите също са слаби и в това отношение има голяма прилика с февруари-март и юни-юли 2009 г. Както е известно, след тези два периода настъпиха ръстовете на българския пазар през миналата година. Сега ситуацията е подобна, но има и някои разлики, които са от значение. Една от тях е корелацията с другите пазари в Европа.

Графиката разглежда едномесечната корелация на SOFIX и германския индекс DAX. Съзнателно избираме корелацията на двата пазара за кратък период от време, тъй като периодите на разминаване на индексите са сравнително къси. Очевидно е, че корелацията на БФБ с германския пазар е достатъчно висока през последните три месеца. Тя намаля, след като SOFIX достигна върха в средата на септември, но е далеч от нивата, когато БФБ отчита дъното през февруари и юли. Тогава корелацията е била близо до нулата, а в последствие става отрицателна, тъй като ръстът на SOFIX се разминава за кратко със събитията в чужбина.

Сигнал за ръстовете през миналата година може да се намери в комбинацията от рязко намаление на корелацията плюс стабилни цени у нас и ниски обеми. Това днес не се вижда по подобие на миналата година.

Ситуацията е по-различна при сравнение с румънския индекс BET. Корелацията през януари намаля значително до нива подобни на юли 2009 г., но от тогава се повиши бързо без у нас да има раздвижване на борсата. Не може да говорим за повторение на събитията от август, нито има прилика с разминаването между двата пазара през февруари.

Липсата на корелация между SOFIX, DAX или BET не е задължително изискване за ръст у нас. Вероятността БФБ и международните пазари да се покачват заедно беше по-малка преди месец, когато у нас акциите се възстановяваха след 20% спад, а в чужбина се тестваха върховете за една година. Сега е малко по-различно – DAX върна 10%, а САЩ – 9%. В Източна Европа още няма определен негативен тренд, но някои индекси паднаха по-силно от обичайната седмична волатилност. Поради това очакваме БФБ да бъде повлияна от продължаване на спада в чужбина, но в сравнително слаба степен. При възход на развитите пазари е възможно и у нас да има раздвижване нагоре, но в по-бавни темпове спрямо ръстовете през 2009 г. Рязък скок би имало едва при продължаване на корекцията в чужбина и при разпродажби у нас, които да се окажат много по-слаби и корелацията с чуждите пазари отново да изчезне.