Доларът поевтиня след позитивни данни от САЩ

Avatar photo

Генади Гешев

ръководител "Международни финансови пазари", "Елана Трейдинг"

Завръщането на оптимизма и желанието за поемане на риск бяха водещите чувства на финансовите пазари през изминалия ден. Позитивен фундамент от САЩ даде старт на покупките на рискови активи като акции което доведе до значително поевтиняване на ниско-доходните валути като йената, швейцарския франк и щатския долар спрямо останалите от основните валути. Икономиката на Щатите отчете значително по-голям от очакваното ръст с 3.5% през третото тримесечие на годината. Потребителското търсене се повиши с 3.4% при очаквания 3.1% спрямо същия период миналата година сигнализирайки за съживяване на потреблението въпреки увеличаващата се безработица. Ръстът на БВП за изминалото тримесечие е първият от средата на 2008 г., което на фактически слага край на рецесията. Новината сложи край на притесненията, че възстановяването на глобалната икономика губи сила и сложи край на нежеланието за рискови инвестиции което доминираше от началото на седмицата. Въпреки тези позитивни данни от вчера продължаването на тенденцията за ръст зависи в значителна степен от оправяне на пазара на работна ръка в САЩ. В този ред на мисли седмичните молби за помощи при безработица се повишиха до 530 хиляди. Фигурата упорито отказва да падне под нивото от 500 хиляди, а докато това не стане инвеститорите ще продължават да изпитват неувереност относно възстановяването на икономиката.

EUR/USD

След като миналата седмица пробива на психологическото ниво 1.5000 се оказа неуспешен в началото на тази еврото бе подложено на разпродажби и поевтиня до 1.4700. Мнозина видяха в това сигнал за обръщане на тренда и край на силното евро. Ако се погледнат кросовете EUR/CAD, EUR/NZD EUR/AUD и EUR/JPY става ясно, че всъщност единната валута е силна единствено спрямо долара и британския паунд. И това е съвсем нормално като се отчете факта, че САЩ и Великобритания са най-засегнатите от кризата страни и шанса да видим лихвени повишения там в близките месеци е илюзорен. От друга страна Вебер – един от членовете на ЕЦБ призова да започнат да се изтеглят от финансовата система средствата използвани за осигуряване на ликвидност до момента. Това от мнозина бе възприето като сигнал за започване на цикъл от повишение на лихвените ставки.

От графиката се вижда, че еврото не успя да пробие възходящата тренд линия от средата на август. Вероятно е след продължителния тренд единната валута да влезе в период на една по продължителна консолидация около нивото 1.49.

USD/JPY

Валутната двойка която преди време реагираше остро на всяка промяна на желанието за поемане на риск може да се каже, че се превърна в „скучна” за търговия в момента. Основната причина за това е почти нулевата разлика между лихвите на ФЕД и Централната банка на Япония. Към йената и швейцарския франк, които до миналата година бяха единствените валути използвани за финансиране на сделки от типа „carry trades” в момента се е присъединил и щатският долар. Изгледите ФЕД да излязат от периода на нулеви лихвени ставки до края на годината са пренебрежимо малки и usd/jpy ще продължи да се движи извън пазарната логика. Преди време всеки един ръст на фондовите индекси водеше до повишение на валутната двойка с по няколко фигури. В последните месеци станахме свидетели на точно обратното. Индексите отчитаха повишение ден след ден а долар йена вместо нагоре каквато би трябвало да е логиката падаше надолу. Японската централна банка е пословична с интервенциите си на валутните пазари и макар ефективността на този подход да е поставяна под съмнение от мнозина в дългосрочен план винаги се е оказвал успешен. Нивото което според мнозина ще изчерпи търпението на Централната банка на Япония е някъде около 87.00.

Технически погледнато графиката ни показва типична конфигурация обърната глава и рамене, която с голям процент сигурност е сигнал за достигане на дъно и обръщане на тренда.