Рекордите на Уолстрийт идват с достатъчно съмнения

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският пазар върна своите загуби и засега повтаря предишните краткосрочни периоди на борсов спад. Индексът S&P 500 се възползва от намаляващата ликвидност в края на миналата седмица преди празника на Колумб, когато обаче работят пазарите на акции и суровини в САЩ. Оборотите в четвъртък и петък бяха толкова ниски, че това повдига под въпрос дали ръстът и седмичното затваряне на върха от началото на годината имат някакво значение. Очевидно е, че пазарът гледа нагоре, а основните причини за покачването са очакванията за отчетите за третото тримесечие и спадът на американския долар.

Индекс Standard&Poor’s 500

Графиката показва значителното поскъпване на американския пазар от март досега. Индексът се покачи с 25% от началото на предишния период за публикуване на отчети. Очакванията за икономическия растеж са също много по-добри за третото тримесечие, отколкото бяха реалните резултати за второто. Това ще се отрази на печалбите, заедно с направените значителни съкращения от компаниите, което обещава добри отчети.

Поглед в дълбочина показва и някои притеснителни фактори. Следващата таблица подрежда основните индекси на американския фондов пазар според затварянето им в понеделник спрямо предишния им връх през септември.

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 затвориха на най-високи нива за годината. Близо до върховете са и останалите, но индексът на компаниите с малка пазарна капитализация S&P 600 Smallcap все още не е на нов връх. Той е индикатор за апетита към риск на пазара, защото по-малките компании привличат и по-рисковите капитали. Това не е толкова голямо разминаване, колкото например е с транспортния индекс, който е цели 2.7% под върха си. Теорията на Дау посочва, че нови върхове (или дъна) следват едва когато индексите направят едновременно нови върхове (или дъна). Това все още не е факт, въпреки че разминаването не е съществено. Поскъпването на петрола едва ли е съществен фактор в този случай, защото цената му е около 70 вече няколко месеца. По-вероятно е транспортните компании все още да се сблъскват с кризата в реалната икономика.

Следва и таблицата с борсово-търгуваните фондове на основните сектори:

Акциите на компаниите от потребителските сектори и търговията са на нови върхове. Финансовият сектор и технологиите също, но все още много близо до предишните. Изоставането е много по-голямо в индустрията, недвижимите имоти, добива и телекомуникациите. И това става факт, въпреки че безработицата се покачва, доходите падат и спестяванията растат.

Още един показателен момент за разминаването е броят на компаниите, които отчитат върхове. В Dow 30 това са 6 компании или една пета от общия брой. Други три се връщат от достигнатите през миналата седмица върхове. Тоест, рекордите се дължат на малцинството компании и сектори в пазарната капитализация на индексите. Това не е сигурен знак за обръщане на пазара, но е един от признаците, че трендът навлиза във финалната си фаза.

Първата голяма компания, която публикува отчета си, е алуминиевият гигант Alcoa. Отчетът беше повече от приятна изненада, но не и поведението на акциите.

Alcoa

Негативна пазарна реакция на добрите новини е много по-сигурен знак, че пазарът е прекупен. Alcoa не е и няма да бъде представителната извадка за индексите, но е само пример какво трябва да се наблюдава в близките три седмици – не отчетите, а реакцията на инвеститорите към всеки от тях дори и пазарът да регистрира слаби движения на дневна база.

Не на последно място и без да изчерпва списъка с позитивните или негативни фактори за американския пазар, са макро новините. Към тях също има завишаване на очакванията и растеж на разочарованията. Следващата графика показва индексът на изненадата в данните за САЩ. Този индекс на Citigroup не отчита дали данните са по-добри от предходните, а дали са по-добри от очакванията на анализаторите.

Положителните изненади намаляха и индексът слезе на нивата от средата на юли. Тогава S&P 500 беше на 880 пункта, но по-важно е, че спадът му съвпадна с 9% намаление на индекса. Този път реакцията на пазара беше много по-слаба и по-краткотрайна, като оставя все по-голямо пространство за негативни изненади. Най-притеснителен факт е това, че лошите изненади са свързани пазара на труда и потреблението, а това са икономическите сектори, които движат индексите най-силно нагоре. Исторически погледнато индексът е на високи нива, но при него от значение е степента и скоростта на изменението му. Докато е на текущите нива не може да се очаква дълбока корекция.